Piramit Haber

Eserlerin yüzde 90'ı kurtarıldı

Dünya

Mali'nin Timbuktu kentinde silahlı grupların ateşe verdiği kütüphanedeki el yazması eserlerin büyük çoğunluğunun kurtarıldığı açıklandı..



JOHANNESBURG/KAHİRE

Güney Afrika Cape Town Üniversitesi'nde Timbuktu el yazması eserlerden sorumlu M. Jeppie, eserlerin yaklaşık yüzde 90'ının, silahlı gruplar gelmeden kütüphaneden çıkarıldığını belirtti.

El yazması eserlerin yaklaşık yüzde 90'ının, silahlı gruplar gelmeden 2-3 gün önce, Timbuktu'daki kütüphaneden taşınarak başkent Bamako'ya getirildiği ifade edildi.

Kütüphanede 60 bin ile 100 bin arasında el yazması eserden kaçının zarar gördüğü ise henüz tespit edilemedi.

Kütüphanede bulunan 15 ve 16'ncı yüzyıla ait el yazması kitaplar arasında, astronomiden, botaniğe, tarihten politikaya birçok konu başlığında eser bulunuyordu. 

Kütüphanenin yakılmasını kınadılar

Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, yaptığı yazılı açıklamada, el yazması eserlerin yakılmasını kınayarak ''İslam eserlerini korumak, ümmetin aklını, düşüncesini korumaktır. Bu da herkesin üzerine düşen ulusal bir görevdir'' ifadelerine yer verdi.

Ezher Şeyhi'nin Danışmanı Prof. Dr. Hasan eş-Şafii ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Ümmetin kültürel mirasını korumak her Müslümanın görevidir. Bu kültürel miras, İslam kültürümüzü tanımak, bizden öncekilerin bize bıraktıklarını öğrenmek için aracımızdır. İslami eserlerin yakılması haramdır'' dedi.

Ezher'in ümmetin kültürel mirasını korumaya çalıştığını söyleyen Şafii, Ezher'in hiç bir şekilde bu kültürel mirasa saldırıları kabullenmediğini belirtti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.