Piramit Haber

Elimden geleni yapacağım

Dünya

İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano, ''Görev süremin sonuna kadar elimden geleni yapacağım'' dedi.

ROMA

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, ''Görev süremin sonuna kadar ne yapmam gerekiyorsa yapacağım. Ama bazen sisli havalarda işler zordur'' dedi. Napolitano, hükümetin kurulamaması gibi zor bir durumla karşı karşıya olan ülkesindeki belirsizliği dağıtmak için çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Napolitano'nun görev süresi 15 Nisan'da bitecek.

Bu arada, ülkede hükümet kurmak için siyasi partilerin nabız yoklamaları sürüyor.

Birbirine yakın oy alan üç hareketten en çok oyu alarak birinci gelen merkez solda Pier Luigi Bersani, hükümet kurma sırasının kendilerinde olduğunu savunarak, yeni bir teknokrat kabine fikrine karşı çıkıyor. Bersani, bir takım yapısal reformlar, seçim yasasında değişiklik ve ülkeyi ekonomik bakımdan ayağı kaldırmayı hedefleyen 8 maddelik eylem planı çerçevesinde bir hükümet kurulması fikrinin elzem olduğunu savunuyor. 

Bersani, son yaptığı açıklamada da ülkenin dramatik bir süreçten geçtiğini ve kendi önerilerinin İtalya için zorunluluk olduğunu dile getirerek, 5 Yıldız Hareketi'nden ciddi bir cevap beklediğini söyledi.

Parlamentodaki sandalye dağılımı sonrasında İtalyan siyasetinin kilit ismi konumuna gelen 5 Yıldız Hareketi'nin lideri Beppe Grillo ise herhangi bir koalisyon teklifine yanaşmazken, ''Time'' dergisine verdiği demeçte, kendilerinin başarısız olması durumunda, İtalya'da sokaklara anarşi ve şiddetin hakim olacağını savundu. 

Ülkede geçen ayki seçimlerde birinci çıkan ama parlamentonun üst kanadında çoğunluğu sağlayamadığı için koalisyon kurmak zorunda olan merkez sol, merkez sağ ile koalisyon fikrini baştan geri çevirmiş ve yönünü üçüncü parti olan 5 Yıldız Hareketi'ne çevirmişti.

İtalya'da merkez sol ile 5 Yıldız Hareketi'nin koalisyon hükümeti kuramaması durumunda yeni bir teknokrat hükümetin kurulması ya da birkaç ay içinde yeniden seçimlere gidilmesi senaryoları tartışılıyor. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.