Piramit Haber

Dünyayı daha güvenli hale getirecek

Dünya

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmanın bir ilk adım olduğunu ve altı aylık bir süreyi kapsayacağını bildirdi.

Kerry, İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında İran’ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya varılmasının ardından Uluslararası Konferanslar Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

İran'la imzalanan anlaşmanın, "bir ilk adım" olduğunu belirten Kerry, asıl amacın dünyayı daha güvenli bir yer haline getirecek daha kapsamlı bir anlaşma olduğunu belirtti.

Atılan bu adımla İran'ın programını geriletilmiş olacağını vurgulayan Kerry, "Bu anlaşma, bölgedeki ortaklarımızı ve müttefikimiz İsraili daha güvenli yapacak" dedi. Anlaşmanın herkes için çok zor bir süreç olacağını ifade eden Kerry, İran'ın, nükleer programının barışçıl olduğunu ispatlaması gerektiğini kaydetti.

İran'a uygulanan yaptırımların amacının müzakere masasına oturmak olduğunu ifade eden Kerry, yaptırımların amacına ulaştığını söyledi.

Kerry, "Anlaşmaya vardığımız konular altı ay yürürlükte olacak ve İran'ın nükleer programına ilişkin temel kaygıları kapsayacak" dedi.

İran'ın zenginleştirilmiş uranyum düzeyini yüzde 5'te durdurmayı kabul ettiğini bildiren Kerry, "İran, sahip olduğu yaklaşık 200 kilogram yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş ve nükleer silah yapımı kapasitesine sahip uranyumu dönüştürecek ve 6 ay içinde bu oranda uranyuma artık sahip olmayacak" dedi.

İran'ın yüzde 3,5 düzeyindeki zenginleştirilmiş uranyum stoklarını önümüzdeki altı ayda artırmayacağını ifade eden Kerry, "Ek zenginleştirme tesisi inşa edilmeyecek" dedi.

Anlaşmaya göre, önemli tesislerde günlük kontrol gerçekleştirilebileceğini belirten Kerry, İran'ın yeni santrifüjler inşa etmeyeceğini kaydetti.

Kerry, İran'ın plütonyum reaktörü Arak'ın faaliyetlerini durduracağını da bildirdi.

Bu ilk adımın, İran'ın uranyum zenginleştirme hakkına sahip olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Kerry, "Bu metin, 'İran'ın barışçıl nükleer programı müzakereye tabidir' diyor" ifadesini kullandı. Kerry, zenginleştirme konusunun karşılıklı olarak müzakere sürecinde kararlaştırılacağını belirtti. 

Uluslararası toplumun İran'a uygulanan bazı yaptırımları azaltacağını ifade eden Kerry, İran'ın anlaşma şartlarını yerine getirmesi halinde 4,2 milyar dolarlık bir fonu kullanabileceğini kaydetti. Kerry ayrıca, 1,5 milyar dolarlık ihracat geliri sağlayabilecek şekilde yaptırımlarda yumuşamaya gidileceğini de dile getirdi.

Bakan Kerry, yaptırımların temel yapısının, petrol ve finansal hizmetleri de içerecek şekilde halen devam ettiğini de vurguladı.

Varılan anlaşmanın ardından müzakerelere katılan ülkelerin dışişleri bakanları BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen kısa bir törende bir araya gelerek el sıkıştılar.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.