Piramit Haber

Dünyada bir ilk

Dünya

Amerika'nın Arizona eyaletinde dünyada ilk olarak bir timsaha 'protez kuyruk' yapıldı.

 Amerika'nın Arizona eyaletinde bir TIR'ın kasasında diğer 32 timsahla birlikte bulunan ve kuyruksuz olduğu fark edilen timsah ilk etapta Phoneix Herpetoloji Kurumu tarafından korumaya alındı.
Kuyruğunu henüz çok küçükken bir kavga esnasında kaybetmiş olduğu anlaşılan timsah, kuyruğu olmadığı için yüzemiyordu Herpetoloji, uzmanları timsahın bu vahim durumuna bir çözüm bulmayı düşündü ve ortaya dünyanın ilk 'protez kuyruklu' timsahı çıktı.

Mr. Stubbs adı verilen 9 yaşındaki timsahın yeni kuyruğuna kavuşmasının ardından artık su üzerinde daha rahat hareket edebildiği ve zaman içinde nasıl yüzüleceğini öğreneceği kaydedildi. Binlerce dolara mal olan protez kuyruğun lateks ve silikondan özel ve yeni bir teknolojiyle imal edildiğini belirten Herpetoloji Kurumu yetkililerinden Russ Johnson, kuyruğunu kaybetmenin bir timsah için en vahim durum olduğunu belirterek, ''Muhtemelen Mr Stubbs çok küçükken daha büyük bir timsah tarafından kuyruğu ısırılarak koparıldı. Timsahlar açsa bir yamyama dönüşebilir. Kuyruk bir timsah için en temel organdır. Kuyruğu olmadan bir timsah asla yüzemez çünkü suyun üzerinde dengesini sağlayamaz. Tabiki kuyruksuz bir hayat sürmek bir timsah için hiç de memnun edici değildir'' şeklinde konuştu.

Protez kuyruk sürecinin oldukça yorucu ve bir o kadar da pahalı olduğunun altını çizen Johnson, protezin gerçeğiyle birebir aynı kalıpta olduğunu ve imalatı esnasında kızıl ötesi kameralarla kuyruk ve yer çekimi ilişkisinin incelendiğini kaydetti. Mr Stubbs'ın yeni kuyruğuyla su üzerindeki hareket yeteneğinin normal haline döneceğini vurgulayan Sürüngen Uzmanı Justin Georgi ise timsahın önündeki muhtemel 60 yıllık yaşam süresince gelişeceğini, dolayısıyla 40 farklı proteze ihtiyacı olacağını belirtti. Dünyanın ilk protez kuruklu timsahı ünvanını elinde bulunduran Mr Stubbs için yeni kuyruğu ile hayatında büyük bir değişim olacağı muhakkak gözüküyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.