Piramit Haber

Depardieu Rus pasaportunu aldı 

Dünya

Sinema oyuncusu Gerard Depardieu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile akşam yemeğinde bir araya gelmek için gittiği Rusya'da Rus pasaportunu aldı

MOSKOVA 

Rus televizyonu, Putin'in dün gece Soçi'deki rezidansında ünlü aktörü kucaklarkenki görüntülerine yer verirken, Putin ile Depardieu daha sonra akşam yemeği ve aktörün Rus keşiş Grigori Rasputin'i canlandırdığı, yakında gösterime girecek filmi üzerine sohbet etti.

Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov da Gerard Depardieu'a yeni Rus pasaportunun verildiğini açıkladı. 

Depardieu, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın önemli seçim vaatleri arasında yer alan ve zenginlerden daha fazla vergi almayı amaçlayan ''Varlık vergisini''
protesto etmek amacıyla Fransız vatandaşlığından çıkmıştı.
Pasaportu Putin'in elinden aldı
"Mösyö" Gerard Depardieu artık "Gospadin", hatta "Tovariş" oldu!.. Depardieu cumartesi akşamı Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentine gelerek Başkan Putin'in elinden Rusya pasaportunu aldı. 
İki dost başbaşa bir görüşme yaptı. Soçi'deki rezidansında Putin'in 64 yaşındaki Fransız aktör ile hararetli kucaklaşması ve öpüşmesi dikkat çekti. İki dost daha sonra tercümanlarıyla birlikte akşam yemeğinde buluştular. Yemekte Putin Rusya pazarportunu takdim etti. 

Bu arada Fransız basını, servet vergisi ödememek için Rus vatandaşlığına başvuran ve başvurusu Rusya lideri Vladimir Putin tarafından kabul edilen aktör Gerard Depardieu'den intikam almaya başladı. Depardieu, Rusya'yı büyük bir demokrasi olarak nitelendirdi.
 
Fransız gazete ve dergileri Gerard Depardieu'nün Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bağımsızlık kazanan Orta Asya ve Kafkas ülkelerinin liderleriyle olan ilişkilerini ön plana çıkartan haberler yayımlamaya başladı.
 
Fransız basını, "Depardieu krizi"nin Paris ile Moskova arasında Suriye dosyası nedeniyle soğuyan ilişkilerin sonucu olabileceği yorumunda da bulunuyor.
 
Fransa'da sosyalist hükümetin servet vergisinden kaçmak için önce Belçika'da ev satın alan, ardından da Rus vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulunan Gerard Depardieu, ülkesinde medyanın ve siyaset dünyasının şimşeklerini üzerine çekti.
 
Fransız basınında konu hakkında yayımlanan haberlerde Depardieu'nün eski Sovyet cumhuriyetlerindeki "sıkı ilişkilerine" geniş yer ayrıldı.
 
'ZORBA LİDERLE KOL KOLA' 
Le Figaro gazetesi, "Eski SSCB'de kokuşmuş dostluklar" başlıklı bir haberde, Depardieu'nün Özbek lider Kerimov'un kızı Gülnara Kerimov ile aşk şarkıları kaydettiği, Çeçen "zorba" Ramazan Kadirov'un doğumgünü partisine katıldığı, Kazak oligarklara ait bankaların ve Ermenistan milli havayolları şirketinin reklamlarında oynadığı, Azerbaycan mutfağının tanıtımı için propaganda yaptığı ve 100 bin dolar karşılığında Kazakistan'daki Avrasya Film Festivali'ne katıldığını yazdı.
 
'MARKETİ VAR, JAPONYA'YA SIĞINSIN' 
Haftalık haber-kültür dergisi L'Express ise alaylı biçimde Depardieu'nün Rusya dışında "Çeçenistan, Özbekistan, makarna reklamlarında oynadığı İtalya veya Paris'te bir Japon marketi sahibi olduğu için Japonya'ya sığınabileceğini" yazdı.
 
'RUSYA BÜYÜK BİR DEMOKRASİ' 
Öte yandan, Depardieu'nun Rusya Federasyonu vatandaşlığı konusunda Rus basınına gönderdiği mektup da hem Rusya hem de Fransa'da alay konusu oldu. Mektubunda, "Ülkeniz Rusya'yı insanlarını, tarihini, yazarlarını seviyorum... Kültürünüzü ve zekanızı seviyorum. Babam zamanında komünistti, Moskova Radyosu dinlerdi. Bu benim de kültürüm. Rusya'da yaşaması güzel... Rusça öğreneceğim. Bunları başkanım François Hollande'a dahi söyledim. Başkanınız Vladimir Putin'i çok sevdiğimi onun da beni sevdiğini biliyorum. Ona Rusya'nın büyük bir demokrasi olduğunu, bir Başbakanın bir vatandaş için sefil tanımlaması yaptığı bir ülke olmadığını söyledim..." ifadelerini kullanmıştı.
 
'BEKLİYORUZ SENİ GERARD' 
Bu ifadeler üzerine muhalif Rus yazar Eduard Limonov, "Hey, Gerard, 31 Ocak'ta yeni Rus pasaportunu al ve Moskova'da Triumfalnia meydanına gel. Her ayın 31'inde saat 18.00'de Anayasa'nın 31'inci maddesinde öngörüldüğü gibi toplantı özgürlüğünü savunan Rus vatandaşları bu meydanda toplanıyor. Bekliyoruz seni Gerard" şeklinde alaylı bir mesaj yayımladı.
 
Rejim muhalifi Echo Moskvy radyosu da Depardieu'nün Putin Rusya'sını "büyük demokrasi" olarak gösteren ifadelerinin "hiçbir zaman unutulmayacağını" aktardı.
 
'PUTİN'İN HOLLANDE'A TOKADI' 
Depardieu'ye Rus vatandaşlığı verilmesi Fransız medyası tarafından "Putin'in Hollande'a tokadı" olarak da değerlendiriliyor. Gazetelerin yorumlarında Paris ile Moskova arasındaki ilişkilerin Suriye dosyası nedeniyle "soğuduğuna" vurguda bulunuluyor.
 
Putin'in Cumhurbaşkanı Hollande ile geçen yıl Haziran ayında Paris'te gergin bir ortamda görüştüğünü hatırlatan Fransız medyası, "sade vatandaş" Nicolas Sarkozy'nin ise geçen Kasım ayında Putin tarafından Moskova yakınlarındaki bir rezidansta kucak açılarak ağırlandığını belirtti.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.