Piramit Haber

Çin'de yönetim değişiyor

Dünya

Ülkenin gelecek 10 yılını etkileyecek yönetim değişikliği devlet başkanından müşavirlere kadar geniş ve kritik bir kadroyu kapsıyor...


PEKİN - Ali İhsan Çam/Tevfik Durul 

Çin'de ülkenin gelecek 10 yılını etkileyecek yönetim değişikliğiyle ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping'in devlet başkanlığı görevini Hu Cintao'dan devralması, Li Kıçiang'ın da Vın Ciabao'dan ise başbakanlık görevini devralması bekleniyor.

Çin'de geçen kasım ayında yapılan ÇKP'nin 18. Ulusal Kongresi'yle başlayan "yumuşak değişim süreci" bu ayki 12. Ulusal Halk Kongresi'nde alınacak kararlarla tamamlanacak ve ülkede yeni bir süreç başlayacak. 

ÇKP Ulusal Kongresi'nde belirlenen delegeler, yarınki Ulusal Halk Kongresi'nde ülkenin yeni devlet başkanı, devlet başkanı yardımcısı, başbakan, başbakan yardımcıları, devlet müşavirleri ve bakanlarını belirleyecek. 

Program çerçevesinde delegeler bugün yapılan toplantılarda 12. Ulusal Halk Kongresi'nin 178 kişilik "presidium"unu belirledi. Delegeler ilk toplantıda ayrıca 12 gün sürecek kongrenin genel sekreterliğine Li Cianguo'yu seçti.

Toplantı programları henüz kamuoyuyla ayrıntılı şekilde paylaşılmasa da toplantıların sona erdiği 17 Mart'ta yeni devlet başkanı ile diğer yöneticilerin açıklanması bekleniyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.