Piramit Haber

Çin'de devletin zirvesi yeniden şekillenecek

Dünya

Ülkenin siyasi yaşamı açısından önemli kabul edilen ve devletin zirvesine şekil verecek 18. Ulusal Kongre yarın başkent Pekin'de başlayacak.

PEKİN - Ali İhsan Çam/Tevfik Durul

Çin'de sonuncusu 2008'de yapılan ulusal kongrenin ardından, ülkenin siyasi yaşamı açısından önemli kabul edilen ve devletin zirvesine şekil verecek 18. Ulusal Kongre yarın başkent Pekin'de başlayacak. 

1920 yılında kurulan Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) ilk ulusal kongresi, 1921 yılında Şanghay'da yapıldı. İlk kongreye 12 kişi katılmış, o dönem işgal altına olan Şanghay'da yabancı milletlerin kolluk kuvveti tarafından engellenen kongre, daha sonra Nanhu gölünde bir teknenin üzerinde yapılmıştı.

1920'de kurulan ilk kongrede 50 üyeden oluşan ÇKP'nin bu kongrede üye sayısı 82 milyonu aştı. Partinin kuruluş aşamasında da rol oynayan Mao Zıdong'un liderliğinde, 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından devlet yönetimini belirleyen ÇKP'nin, devletin idaresinde tek söz sahibi otorite olduğu biliniyor ve Pekin'de devlet kadrolarının belirlenmesinden önce ÇKP kadroları oluşturuluyor.

Çin tarihinin en önemli siyasi olaylarından biri olan 18. ÇKP Ulusal Kongresi'nde, ülke idaresindeki değişimler gündemdeyken, ülkenin ekonomik reform süreci, son on yılda yaşadığı değişim ve buna bağlı olarak gelişen sorunlar da ele alınacak. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.