Piramit Haber

Çin'de insanlık dışı uygulama!

Dünya

Bu hafta içerisinde Çin kamuoyu, 8 aylık hamile bir kadının kürtaj ile eşinin kariyeri arasında seçim yapmaya zorlanmasına kilitlendi.

 Çin’in kuzeyinde yaşıyan Chen isimli kadın, ikinci çocuğuna 8 aylık hamile olmasına rağmen Çin’deki tek çocuk yasası gereği kürtaja zorlanıyor. Eğer Chen, kendisine zorla dayatılan kürtajı kabul etmezse, eşi Qi işten çıkarılmak zorunda kalacak. Qi, polis memuru olarak görev yaptığı Çin’de eşinin ikinci çocuğuna hamile olması nedeniyle tehdit mesajlarıyla karşı karşıya kalırken, eğer eşi doğurursa Çin yasalarına karşı olduğu gerekçesiyle görevden alınacak.

Yüklü para cezası
Çin’de Ulusal sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu’nun hazırladığı raporda, ‘geç dönem kürtaj tıbbi gereklilik olmadığı sürece kesinlikle yasaktır’ ifadesi yer alıyor. Komisyon yetkilileri raporla ilgili aileyi bilgilendirdiklerini belirterek, ailenin isteklerine ve çocuğun yaşama hakkına saygı duyulması gerektiğini vurguladı. Çift eğer aile planlama yasasını çiğnerse, binlerce dolar ödemek zorunda bırakılacak.
‘İnsanlık dışı’

Ülkede olayın duyulmasının ardından soyal medya üzerinden tepki mesajları yağdı. Kullanıcılar, kadının kürtaja zorlanmasını ‘cinayet’ olarak nitelerken, bu durumu insanlık dışı olarak gördüklerini belirtti. Daha öncede birçok kadının benzer dönemlerde kürtaja zorlandığı aktarıldı.

Yaklaşık 1 milyar 350 milyon kişinin yaşadığı Çin’de hızlı nüfus artışını durdurmak için ‘aile planlama yasası’ bulunuyor. 1979’dan bu yana yürürülükte olan yasa, ailelerin tek çocuktan fazlasına sahip olmasına karşı çıkıyor.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.