Piramit Haber

Chavizm'in akıbeti belirsiz

Dünya

Venezuela lideri Chavez'in ölümünün ardından ''Chavizm''in iki temsilcisi Nicolas Maduro ve Diosdado Cabello'nun ''gizli çekişmesinden'' hangi ismin galip geleceği belirsiz.


ANKARA - Duygu Özbay/Duygu Bayar Ekren

Latin Amerika'nın en muhalif ve en çok konuşulan liderlerinden Hugo Chavez'in uzun süren bir hastalık sürecinin sonunda dün 59 yaşında hayata veda etmesinin ardından, ülkesi Venezuela'da kimin iktidar koltuğuna oturacağı tartışılıyor.

Hugo Chavez'in ölümünün ardından ''geçici devlet başkanı'' olan ve Chavez'in henüz hayattayken ''halefi'' ilan ettiği Devlet Başkanı Yardımcısı Nicolas Maduro, yeni dönemde iktidarı devralabilecek isimlerin başında geliyor. Yine Chavez geleneğinin temsilcisi olan Meclis Başkanı Diosdado Cabello'nun adı da muhtemel liderler arasında telaffuz ediliyor. Venezuela'da muhalefetin en güçlü ismi olan ve geçen yılın Ekim ayındaki seçimi Chavez'in birkaç puan gerisinde tamamlayan Henrique Capriles'in de bundan sonra yapılacak seçimlerde şansının yüksek olduğuna işaret ediliyor.

Maduro'nun Chavez'den boşalan koltuğu geçici olarak devralmasının ardından, Venezuela'da bir ay içinde devlet başkanlığı seçiminin yapılması bekleniyor. Ülke anayasası, devlet başkanının ölmesi durumunda meclisin ülkeyi 30 gün içinde yeni bir seçime götürmesini öngörüyor.

Uzmanlar, iktidara kim gelirse gelsin, ''Chavez'in yerinin kolay doldurulamayacağı'' görüşünde birleşiyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.