Piramit Haber

Bölgesel güvenliği masaya yatıracaklar

Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İstanbul'daki ikili görüşmelerinin ana gündem maddesini bölgesel güvenlik konularının oluşturması bekleniyor.

WASHINGTON 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün İstanbul'da yapılan Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı. Bu toplantı öncesinde de Kerry ile Davutoğlu'nun kısa bir ikili görüşme gerçekleştirdikleri, iki bakanın bugün daha kapsamlı bir görüşme yapacakları öğrenildi.

Kerry'nin Türkiye temasları hakkında bilgi veren ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Kerry'nin Türkiye'deki temasları sırasında, Suriye Halkının Dostları Grubu Toplantısı'na katılımının yanı sıra, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşeceğini, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile de bir araya geleceğini aktardı.

Davutoğlu-Kerry görüşmesinde, bölgesel güvenlik meseleleri, İstanbul'da yapılan Suriye Halkının Dostları Grubu Toplantısı, Ortadoğu barış süreci, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki yumuşama süreci, terörle mücadelede iki ülke arasındaki işbirliği, terör örgütü PKK ve terör sorununun çözüm süreci ile bununla bağlantılı insan hakları konuları ve Heybeliada Ruhban Okulu'na ilişkin konular ele alınacak. Görüşmenin, ana gündem maddesini ise bölgesel güvenlik konuları oluşturacak. 

Görüşmede, Suriye Halkının Dostları Grubu Toplantısı'nı gözden geçirecek iki bakan, Ortadoğu barış sürecinin yanı sıra, ABD'nin kuvvetli destek verdiği Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin yumuşama sürecini konuşacak. 

Yetkili, 21-22 Nisan'da İsrail'den bir heyetin, Mavi Marmara olayıyla ilgili tazminat meselesini konuşmak üzere Türkiye'ye gideceğini hatırlattı.

-Terörle mücadele-

Görüşmenin diğer bir gündem maddesi de terörle mücadelede Türkiye ile ABD arasında devam eden işbirliği olacak. 

Bu konuda Türkiye'nin önemli bir ülke olduğuna işaret eden yetkili, Davutoğlu ve Kerry'nin, terör örgütü PKK ve terör sorununun çözüm süreci ile bununla bağlantılı insan hakları konularını ele alacağını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, görüşmede Heybeliada Ruhban Okulu'nun durumunu da gündeme getireceği belirtildi. ABD'nin Türk hükümetine, Heybeliada Ruhban Okulu'nu yeniden açması için güçlü çağrılarda bulunduğuna dikkati çeken yetkili, bunun, Türkiye'nin açıklık, dini özgürlük ve hoşgörüden yana olduğunu gösteren önemli bir adım olacağını vurguladı.

Patrik Bartholomeos ile görüşecek

Kerry'nin yarın Fener Rum Patriği Bartholomeos'u da ziyaret edeceğini aktaran yetkili, bu ziyaretin, ABD'nin Heybeliada Ruhban okulu'nun yeniden açılmasına verdiği desteği ve dini özgürlüklere olan bağlılığını ortaya koyacağını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, yarın ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelecek. 

Amerikalı yetkilinin verdiği bilgiye göre, iki tarafı tekrar müzakere masasına döndürebilmek için haftalardır sürdürülen diyaloğun devamı niteliği taşıyacak görüşmede, Kerry'nin hafta içinde eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ve diğer iş dünyası liderleriyle görüşmesi ve ekonomik konular da ele alınacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.