Piramit Haber

Belçika Dışişleri Bakanı'ndan 'Türkiye'nin yanındayız' mesajı

Dünya

Suriye’den atılan top mermisiyle Türkiye’de 5 vatandaşının hayatını kaybetmesine bir tepki de AB’ye ev sahipliği yapan Belçika’dan geldi. Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders , Türk gazetecilerine yaptığı değerlendirmede, olaydan...

Suriye’den atılan top mermisiyle Türkiye’de 5 vatandaşının hayatını kaybetmesine bir tepki de AB’ye ev sahipliği yapan Belçika’dan geldi. Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders , Türk gazetecilerine yaptığı değerlendirmede, olaydan duydukları üzüntüyü dile getirerek, Türkiye’nin yanında olduklarını kaydetti. Bakan Reynders ayrıca Suriye Devlet Başkanı Başşar Esed’ın gitmesi gerektiğini ifade ederken, muhaliflere de birlik olma çağrısında bulundu.

Belçika Veliaht Prensi Philippe, 370 işadamından oluşan geniş bir heyetle 16-19 Ekim arasında Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirecek. Prensin ziyaretinden önce Türk gazetecilerle makamında bir araya gelen Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Suriye ile Türkiye arasındaki gerginlik soruldu. Suriye tarafından gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınadıklarını ifade eden Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, NATO’nun yanı sıra uluslar arası kamuoyunun Türkiye’nin yanında olmasını önemsediklerini kaydetti. Savaştan kaçan çok sayıda Suriyeli vatandaşa Türkiye’nin kucak açtığına dikkat çeken Dışişleri Bakanı, "Hem Esed rejiminden hem de muhalif güçlerden ülkeye insani yardıma izin vermelerini talep ediyoruz. Binlerce yaralıya yardım götürülmesi ve hatta büyük bir sorun haline geldiğini düşündüğüm çocukların eğitimi için uluslararası örgütlerin Suriye’ye girişine izin verilmeli.’’ dedi.

TEKRARLANMASI HALİNDE NATO FARKLI YAPTIRIMLARA GİDER

Öte yandan Suriye’de siyasi bir çözüm için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini aktaran Belçikalı Bakan, ‘‘Fakat maalesef Rusya ve Çin’i arkasına alan Suriye’deki sorunların çözümünde siyasi bir tıkanıklık yaşanıyor. Belki bundan sonraki adım, ülkede oluşturulacak serbest bölge olabilir. Konuyla ilgili tartışmalar devam ediyor, fakat birkaç hafta içinde Suriye uçuşa yasak serbest bir bölgenin oluşturulma ihtimali var.’’ şeklinde konuştu. Türkiye’nin anında karışıklık vermesini ‘‘Eminim ki orantılı ve yerinde bir karşılık verildi. Saldırıya uğrayan bir ülkenin tepki vermesi gayet normaldir. Bununla beraber Türkiye’nin derhal NATO’ya üye ülkelerin temsilcilerini bir araya toplaması önemli idi. Bizler de Türkiye’nin yanında olduğumuz mesajını hep birlikte verdik.’’ diye yorumlayan Didier Reynders, Esed’in daha fazla başkan olarak kalamayacağının altını çizerek muhaliflere de birlik olma çağrısında bulundu. Akan kanlardan Esed’i sorumlu Betorder tutan Belçikalı Bakan, Suriye’nin daha fazla demokratik haklar talep eden gösterilerden resmen bir iç savaşa sürüklendiğini ifade etti. Süreci ‘dramatik bir olay’ olarak tanımlayan Belçika Dışişleri Bakanı Reynders, benzer olayın tekrarlanması durumunda İttifak olarak farklı yaptırımlar alabileceklerini kaydetti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.