Piramit Haber

Azerbaycan halkının Nuri Paşa'ya vefası

Dünya

Azerbaycan'da, Kafkas İslam Ordusu komutanı Nuri Paşa'nın 1918'de halka hitap ettiği minber, Türk askerine şükran misali olarak bir emanet gibi korunup saklanıyor.

BAKÜ - Ruslan Rehimov

Başkent Bakü'de bulunan Tezepir Camisi'ndeki eski minber, "Nuri Paşa minberi" diye anılıyor.

15 Ekim 1918'de Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, uzun bir sefer ve zorlu savaşların ardından Bakü'ye girmeyi başarmış ve burayı Ermeni ve Bolşevik çetelerinden temizlemişti. 16 Ekim'de, Tezepir Camisi imamı Ahunt Ağa Alizade, Nuri Paşa'yı camiye davet etmiş, ünlü komutan camiye gelerek buradaki minberden halka hitap etmişti.

Kafkas İslam Ordusunun Bakü'yü kurtarmasını ve Nuri Paşa'nın halka hitabını, minberin bulunduğu camide AA muhabirine değerlendiren Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi tarihçi Prof. Anar İskenderli, "Kafkas İslam Ordusu Azerbaycan'a gelmeseydi 28 Mayıs 1918'de Tiflis'te ilan olunan bağımsızlık kağıt üzerinde kalırdı" dedi. Anar İskenderli, şunları dile getirdi:

"Kafkas İslam Ordusu, yaptığı savaşlarda Azerbaycan'ın var olmasını sağladı. Şu an içinde bulunduğumuz bu cami, tarihi ve kutsal bir mekandır. Ve yanında durduğumuz bu minber tarihi bir olaya şahitlik etmiştir. Bu minber, Azerbaycan ve Türkiye'nin kardeşliğine işaret eden bir emanettir. Camide tamirat işleri yapılıp yeni minber konulsa da bu eski minber korunup saklandı. Bizim için bu cami ne kadar kutsal ise, minber de o kadar kutsaldır. Bu camiye her geldiğimizde, 29 yaşındaki Türk komutanının Bakü'yü kurtardıktan sonra burada halka hitap ettiği tarihi olayı hatırlıyoruz."
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.