Piramit Haber

Avroyu Avrupa prensesi süsleyecek

Dünya

Avronun üzerindeki köprü, kapı ve pencere sembolleri mitojik bir figürle, öküze dönüşerek Zeus'u kandıran ve onun sevgisini kazanan prenses Avrupa ile değiştirilecek.

Yeni Avronun zor tasarımının tamamlanmasının ardından 2013 yılında dolaşıma girmesi bekleniyor. Bu eski kıtaya, Avrupa'ya adını veren prensese, para küpürlerinde çeşitli resimler ve mimari motifler eşlik edecek. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mari Draghi, konu hakkında bir açıklama yaparak, ''Geleneksel bir figür para kupürlerinin üzerinde insanlar tarafından daha iyi hatırlanacaktır; ayrıca, Avrupa kıtasının yeni Avrosunu süslemek için Avrupa gibi mitolojik bir karakterden daha iyisi bulunabilir mi?'' diye konuştu.

Avrupa'lı ilk küpür 5 avro olacak ve 2013'ün mayıs ayında çıkacak. Diğer küpürler de mayıs ayından sonra sırayla piyasaya dağıtılacak. Korsanlara karşı önlem amaçlı yerleştirilen güvenlik şeritleri Avrupa prensesinin portresine işlenecek.

Şu an halen kullanımda olan 'eski' Avrolar 10 yıl daha geçerli sayılacaklar. 10 yıl sonra tedavülden kaldırılacak olan Avrolar geçerli olmamalarına rağmen istenildiği taktide herhangi bir Avrupa bankasında yenileriyle değiştirilebilecekler.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.