Piramit Haber

Arınç, Bakir İzzetbegoviç'le görüştü

Dünya

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bosna Hersek'in ilk devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaretinin ardından, Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç'le görüştü..


SARAYBOSNA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, temaslarda bulunmak üzere geldiği Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, ülkenin ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaret etti.

Başbakan Yardımcısı Arınç ile birlikte Saraybosna'nın, Bosna savaşı esnasında ülkeyi savunarak hayatını kaybeden askerlerin defnedildiği Kovaçi Şehitlik Mezarlığı'na, AK Parti eski milletvekililerinden Hüseyin Kansu, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız ve diğer yetkililer geldi.

Merhum Aliya İzzetbegoviç'in mezarı ve Bosna Şehitlerinin Anıtı'na çiçek bırakan ve dua okuyan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gazetecilere yaptığı açıklamada, merhum Aliya İzzetbegoviç'in büyük bir lider olduğunu söyledi.

Arınç, ''Rahmetli Aliya İzzetbegoviç iyi bir Müslüman'dı, halkının önderiydi. Özellikle savaşta çok büyük bir metanet ve başarı gösterdi. Halkının hep önünde oldu. Halkını köle yapmamaya azmetmişti. Arkadaşlarıyla, dostlarıyla daha gençliğin ilk yıllarında başlayarak Boşnaklar arasında birliği, beraberliği kurmaya çalıştı, büyük mücadele verdi. Allah rahmet eylesin. Biz Türkler onu çok seviyoruz, onun için rahmet diliyoruz. Saraybosna'ya her geldiğimde onun kabrini ziyaret ediyorum'' diye konuştu.

Aliya İzzetbegovğiç'in Bosna Hersek topraklarının bağımsızlığı için büyük mücadele verdiğini ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

''Aliya 'Bilge Kral'dı, kitaplarıyla, fikirleriyle, düşünceleriyle ve savaşta başkomutanlığıyla Boşnak halkının ve bu bölgenin, bu toprakların bağımsızlığı için savaştı. Büyük eziyetler, acılar, sıkıntılar çekti. Kendisini Meclis Başkanı döneminde evinde de ziyaret etmiştim. Türkiye hakkında çok güzel düşüncelere sahipti. Türkiye'yi çok seviyordu. Türkiye'nin Bosna Hersek'e yaptığı yardımları her zaman takdirle ifade ediyordu.

Bugün inanıyoruz ki Bosna Hersek yoluna daha güçlü bir şekilde devam eder ve Aliya'nın kurduğu birliği bütünlüğü bundan sonra muhafaza eder. Sadece onu değil, bu kabristanda yatan isimlerinin birçoğunu bildiğimiz, çünkü Türkiye 1992-1995 arasında burada yapılan mücadeleye çok yakından tanık olmuş ve adeta bu arada yaşanan trajediyi kendi gönlünde hissetmişti. Burada bir tarih yaşandı. Bu tarihe tanık olmak bizim için çok güzel.''

Arınç, Aliya İzzetbegoviç'le görüştü

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaretinin ardından, Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç'le görüştü.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.