Piramit Haber

AP'nin Türkiye taslak raporu açıklandı

Dünya

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, TBMM'nin bu yılın ilk yarısında yeni anayasayı hazırlamasını "samimiyetle umduğunu" söyledi.

BRÜKSEL

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, hazırladığı taslak raporu basın toplantısında açıklayarak, Türkiye'de başlangıcından itibaren destekledikleri demokratik açılımın başarıyla sonuçlanması umudunu dile getirdi.

Oomen Ruijten, "Kürt kökenli 20 milyon halkın meseleleri çözülmeden ülke demokratik olmaz" derken yeni anayasanın bu sorunların çözümünde önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.

"TBMM'nin bu yılın ilk yarısında yeni anayasayı hazırlamasını samimiyetle umuyorum" diyen Raportör, terör örgütü PKK'yı şiddetle kınayarak AB üyelerine terörle mücadelede Türkiye'yle daha fazla işbirliği ve dayanışma içinde olmaları çağrısında bulundu.

Yargı ve temel haklar alanında Türkiye'deki sorunlardan bahsederken "bu fasılların açılış kriterlerini Ankara'ya bildirmekten bile kaçınmanın doğru bir yaklaşım olmadığına" işaret eden Oomen-Ruijten, üye ülkelerden Türkiye'ye objektif davranmalarını talep etti.

Raportör Oomen-Ruijten, 10-12 Ocak'ta Ankara ve Hatay'da temaslarda bulunacağını bildirdi.

Taslak Rapor

AP Türkiye taslak raporunda, yeni anayasayı hazırlama kararlılığı ve bu süreçte katılımcılığa verilen önem nedeniyle TBMM anayasa uzlaşma komisyonu övülerek çalışmaların AB değerleriyle uyumlu şekilde ilerletilmesi çağrısı yapılıyor.

Raporda, Kürt meselesine siyasi çözüm için çabaların artırılması ve TBMM başta olmak üzere demokratik organlarda bu meselenin tartışılması tavsiye ediliyor ve KCK davasındaki çok sayıda tutuklamadan endişe duyulduğu belirtiliyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.