Piramit Haber

AP Başkanı Martin Schulz görevi bırakıyor

Dünya

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Brüksel'deki görevini bırakıyor. Schulz, ülkesi Almanya'da siyaset hayatını sürdüreceğini açıkladı.

Son dönemde Türk hükümetinin politikalarını eleştirmesi nedeniyle başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok yetkilinin tepkisini çeken Sosyal Demokrat Parti'li (SPD) Schulz, AP Başkanlığı'na bir daha aday olmama kararı aldığını açıkladı.

Brüksel'de kısa bir basın toplantısı yapan Schulz, " 3. dönem için AP Başkanlığı'na adaylığımı koymayacağım. Gelecek yıl Federal Parlamento seçimlerinde partim SPD'nin Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden birinci sıra adayı olacağım" dedi.

Bunun 'kolay bir karar olmadığını' belirten Schulz "AP Başkanı olarak görev yapmak bir onur" ifadelerini kullandı.

Başkanlığı süresinde 'Avrupa siyasetinin görünürlüğü ve itibarını güçlendirmeye' çalıştığını söyleyen Schulz "Avrupa Projesi'ne bağlılığım sarsılmaz. Bundan sonra bu proje için ulusal düzeyde mücadele edeceğim ancak değerlerim değişmez" dedi.

DIŞİŞLERİ Mİ BAŞBAKAN ADAYLIĞI MI?

Almanya'da Federal Parlamento (Budestag) seçimleri 2017 sonunda yapılacak.

Schulz'un adı, Cumhurbaşkanı adayı olan şimdiki Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'in seçimi kazanması halinde, Dışişleri Bakanlığı için, ayrıca SPD'nin Başbakan adaylığı konusunda geçiyor.

Ancak Schulz basın toplantısında bu konudaki yorumlara değinmedi.

Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) lideri Başbakan Angela Merkel eylülde yapılacak genel seçimlerde 4. kez başbakanlığa aday olduğunu açıklamıştı.

ALMANLARIN YÜZDE 54'Ü SCHULZ'UN DIŞİŞLERİ BAKANI OLMASINI İSTİYOR

Almanya'da kamuoyu araştırma şirketi Forsa'nın, Stern dergisi için yaptığı ankete göre Almanların yarısından fazlası Schulz'un dışişleri bakanı olmasını istiyor.

Anket sonuçlarına göre Dışişleri Bakanı Steinmeier'in cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Schulz'un dışişleri bakanı olmasını isteyenlerin oranı yüzde 54.

6 dil konuşan Schulz 1974'ten bu yana SPD üyesi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.