Piramit Haber

Amerika’dan onayı aldı, 12 jetle Suriye’yi vurdu

Dünya

İsrail'in Suriye’ye düzenlediği hava operasyonunun detayları ortaya çıktı.

 Vatan Gazetesinde yer alan habere göre İsrail 2007'de Suriye 'ye gizlice düzenlediği hava operasyonun bir benzerini salıyı çarşambaya bağlayan gece gerçekleştirdi. İddialara göre İsrail istihbaratı, Suriye içindeki kaynaklardan ve insansız hava uçaklarının topladığı bilgilerle Suriye’nin Rus yapımı S-17 füzeleriyle insansız hava uçaklarının GPS sistemini bozabilen elektronik cihazları Hizbullah’a aktaracağını öğrendi.
İsrail, toplanan istihbaratı general Aviv Kochavi aracılığıyla Washington’a sundu. İkna olan Amerikan yönetimi de operasyona onay verdi. Suriye’ye uluslararası arenada en çok desteği veren Rusya ’nın da nabzı harekattan önce yoklandı. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Yaakov Amidror, Moskova’ya gönderildi.

Füzelerin ve GPS bozma cihazlarının salı gecesi Lübnan’daki üsse sevk edileceği öğrenilince operasyon için harekete geçildi. 01.30'da havalanan İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait 12 adet F-15 uçağı, konvoyun sınıra ulaşmasına birkaç kilometre kala kamyonlara füze yağdırdı. Taşınan silahlar yok edildi ancak İsrail uçakları bununla kalmadı.

Jetler Suriye Güvenlik Çalışmaları Araştırma Merkezi adını taşıyan askeri silah tesisini de yerle bir etti. Tesiste kimyasal ve biyolojik silahlar bulunduğu iddiası ise uzmanlar tarafından ‘Öyle olsaydı 10 kilometrelik alana yayılırdı ve bunu gizleyemezlerdi’ diyerek yalanlandı. Suriye yönetimi askeri tesisin vurulduğunu doğruladı ancak buranın Suriye’nin savunmasını güçlendirmek için çalışan bir kurum olduğunu, saldırıda 2 kişinin öldüğünü 5 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

İsrail kaynakları ise aynı 2007 operasyonunda olduğu gibi hava saldırısını üstlendiklerine yönelik hiçbir açıklama yapmamayı tercih etti. Bunun yerine ismi açıklanmayan ABD ’li yetkililer saldırıları doğruladı ve operasyonun kendilerinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini söyledi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.