Piramit Haber

ABD'den Esad'ı bitirecek açıklama

Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: "Beşşar Esad'in kurulacak geçici hükümette yer alması hiçbir şekilde söz konusu olamaz"

 ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Esad’ın Suriye’de kurulacak yeni hükümetin herhangibir parçası olmasının tartışılamaz olduğunu söyledi. Suriye’deki iç savaşa dair son açıklanan raporlara da değinen Kerry, "Korkunç raporlar, Suriye'de sistematik işkenceleri, binlerce tutuklunun infaz edildiğini gösteriyor" ifadesini kullandı. Suriye için bugün İsviçre’nin Montrö kentinde Toplanan Cenevre-2 konferansında konuşan John Kerry, Suriyelilerin çektikleri acıların acilen son bulması gerektiğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de çözüm için tek seçeneğin müzakereler sonucunda bir geçiş hükümeti kurulması olduğunu belirtirken, "Beşşar Esad'in kurulacak geçici hükümette yer alması hiçbir şekilde söz konusu olamaz" dedi.

Kerry, Esad rejimini insan hakları ihlalleriyle suçladı. Suriye'nin iç savaşa sürüklenmesinden Esad rejimini sorumlu tutan Kerry, "Bu devrim bir silahlı mücadele olarak başlamadı. Barışçıl bir şekilde başladı. Öğrencilerin eylemiyle başladı. Değişim talep eden yurttaşların meşru ve barışçıl gösterileriyle başladı. Ancak neredeyse hemen şiddetle
karşılık buldu" şeklinde konuştu.

Esad rejiminin meşru ve barışçıl göstericilere artan bir şekilde daha büyük şiddetle karşılık verdiğini söyleyen Kerry, son yılda 130 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesinden Esad rejiminin sorumlu olduğunu söyledi. 

KERRY'E MUALLİM'DEN YANIT
Suriye Dışişleri Bakanından da Kerry’e yanıt gecikmedi. Kerry’nin konuşmasının ardından söz alan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim “Suriye dışındaki hiç kimse Suriye’nin devlet başkanının değişmesi yönünde bir hakka sahip değildir” dedi. Ayrıca Muallim konuşmasında Suriyeli muhalifleri hain ve İsrail ajanı olmakla suçladı. Muallim Suriye'nin komşusu ülkelerin Suriye’deki iç savaşa silah ve savaşçı göndermek suretiyle Suriye'yi ateşe attığını da söyledi.

BAN İLE MUALLİM ARASINDA TARTIŞMA ÇIKTI

Muallim uluslararası camiadan Suriye’ye silah akışını durdurmasını ve terörizmi desteklemeyi bırakmasını istedi. Muallim’in konuşmasının uzaması üzerine Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Muallim’e süre uyarısı yaptı. Ancak Muallim konuşmasını tamamlamakta ısrar etti ve “bu benim hakkım” dedi. Muallim ve Ban arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.