Piramit Haber

67 bin yeni bebek, 200 bin kürtaj !

Dünya

Sırbistan'da, geçen yıl sadece 67 bin 257 bebek dünyaya gelirken, yılda ortalama 200 bin kürtaj yapılıyor.

Her yıl ortalama 200 bin kürtaj yapılan Sırbistan'da, nüfusun hızla azalması endişe veriyor.
7.2 milyon kişinin yaşadığı ülkede nüfus, son 1 yılda yaklaşık 60 bin kişi azalırken, 2050 yılına kadar nüfusun 5.1 milyona gerileyeceği tahmin ediliyor.

Sırbistan Devlet İstatistik Kurumundan edinilen bilgiye göre, ülke nüfusunda, son 1 yılda, 59 bin 676 kişi azaldı.

Sırbistan'da, geçen yıl yüzde 9.3 oranında doğum, yüzde 14.2 oranında ölüm gerçekleşirken, nüfus artışı yüzde -4.9 oldu.

Ayrıca, ülkede, geçen yıl 67 bin 257 bebek dünyaya gelmesine karşın, her yıl ortalama 200 bin kürtaj yapılması dikkat çekiyor.

-Doğum oranları düşüyor

Belgrad Demografik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Vladimir Nikitoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sırbistan'da 2002-2011 yıllarında yapılan nüfus sayımı sonuçlarının, ülke nüfusunun, son 9 yılda yaklaşık 500 bin kişi azaldığını ortaya koyduğunu belirtti.

Nüfusun azalmasının, doğum artış hızındaki gerilemeden kaynaklandığını ifade eden Nikitoviç, 1990'lı yıllarda yaşanan savaşın neden olduğu göçlerin de bu konuda etkili olduğunu söyledi.

Nikitoviç, nüfustaki gerilemenin dikkat çekici boyutta olduğunu vurgulayarak, ''Bugün, 7.2 milyon olan Sırbistan nüfusu, 2050 yılında 5.1 milyona düşecek. Bu, iyimser olan senaryo'' dedi.

Nüfustaki gerilemenin önüne geçebilmek için birtakım tedbirler alınması gerektiğini belirten Nikitoviç, doğru nüfus politikalarıyla doğum oranlarının arttırılabileceğini kaydetti.

Bu arada, nüfustaki azalma, Sırbistan'ın yerel idari yapılanmasını da olumsuz etkiliyor. Bu çerçevede, nüfustaki hızlı düşüş nedeniyle son 10 yılda binin üzerinde köy ''idari'' olarak kapatıldığı ifade ediliyor.

Öte yandan, Hırvatistan ve Bosna Hersek nüfusunun da negatif eğilimli olduğu görülüyor.

Hırvatistan'da, 2010 yılı verilerine göre, yüzde 2 oranında düşüş gözlemleniken, Bosna Hersek'te de yüzde 0,4 oranında düşüş belirlendi.

Balkanlar'daki en büyük nüfus artışına sahip ülke ise Kosova. Yaklaşık 1.7 milyon kişinin yaşadığı Kosova'da, 2010 yılında, yüzde 12'lik nüfus artışı görüldü.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.