Piramit Haber

3 Alman yüzünden çatışma çıktı!

Dünya

Suriye'de Özgür Suriye Ordusu ve El Nusra arasındaki gerilim 3 Alman yüzünden birbirine girdi. Türkiye sınırına yakın Aziz ilçesinde tutulan rehineleri direnişçilerden isteyen örgüt militanları, ret cevabı alınca saldırıya geçti.

 Önceki akşam üç Alman vatandaşının sorgulanması yüzünden aralarında anlaşmazlık çıkan El Kaide yapılanması El Nusra'ya bağlı olduğunu ilan eden Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) milisleri arasında çatışmalar çıktı.
Çatışmaların yoğunlaşması üzerine Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentine bağlı Aziz ilçesinde muhaliflerin kontrolünde olan Öncüpınar'ın karşısındaki Esselame Sınır Kapısı geçişlere kapatıldı. Türkiye de sınıra bölgesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle Öncüpınar kapısını kapatma kararı aldı.

ŞÜPHELİLERİ TÜRK MAKAMLARI TESLİM ALDI
Üç Alman vatandaşının da Türk güvenlik makamlarınca teslim alındığı öğrenildi. Öncü Pınar Sınır kapısının karşında bulunan Esselame Sınır Kapısı, Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıktaki Aziz'de yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle muhalifler tarafından geçişlere kapatıldı. Önceki akşam yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede El Nusra'ya bağlı Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) dün en az 5 ÖSO üyesini öldürerek, Aziz'in kontrolünü ele geçirdiği belirtiliyor.

ÖNCE DOKTOR SONRA GAZETECİYİZ DEDİLER
Bölgedeki ÖSO kaynaklarından alınan bilgiye göre olay şöyle gerçekleşti; Sınırın üç km ilerisindeki Aziz kasabasındaki çatışmalar, ikisi gazeteci üç Alman vatandaşı yüzünden başlıyor. El Nusra milislerinin, ÖSO tarafından göz altına alınan Almanların gazeteci değil ajan olduğunu iddia ederek, ÖSO'dan teslim almak istediği Ancak ÖSO milislerinin ise yabancı bir ülke vatandaşı oldukları ve girişlerinin de kendilerinin bilgisi dahilinde olduğunu gerekçe göstererek, teslim edilmediği belirtildi.

Ancak Almanların ilk sorgularından doktor olduklarını söylemleri ardından gazeteci olduklarını iddia etmeleri iki grubun da kafalarını karıştırdı. Bunun üzerine iki muhalif grup arasında çatışmaların başladığı ve ilk çatışmanın 8 saat sürdüğü ardından iki grubun bölgedeki milislerini takviye etmesi üzerine çatışmaların sabaha kadar sürdürdü kaydedildi.

ÖSO PYD YÖNETİCİLERİ İLE ANLAŞMA İÇİN TEMASTA
Bu arada muhaliflerin bir başka cephede çatıştığı PKK'nın Suriye kolu PYD ile anlaşma zemini aradığı bildirildi. El Nusra ile de çatışan PYD'nin vereceği kararın çatışmaların seyrini de etkileyeceği ifade edildi.

YARDIM DIŞINDA GİRİŞ ÇIKIŞA İZİN YOK

Öte yandan Kilis Valisi Süleyman Tapsız da Öncüpınar Sınır Kapısı'nın giriş ve çıkışa kapandığını bildirdi. Suriye tarafındaki Esselame Sınır Kapısı yakınındaki çatışmalar bulunduğunu aktaran Tapsız, 'İnsani yardımlar dışında Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan giriş ve çıkışa izin vermiyoruz' dedi. Savunma alanı ilan ettiler Çatışmalara neden oldukları iddia edilen Alman vatandaşlarının Türk makamlarına teslim edildiği belirtildi.

El Kaide'ye bağlı grupların geçtiğimiz Şubat ayında ÖSO'ya bağlı Faruk birlikleri ile benzer sorunlar yaşanmıştı. Önceki gün başlayan çatışmalardan dolayı bölgeye yoğun bir şekilde askeri milisini kaydırmaya başlayan ÖSO, Suriye muhalefetindeki en güçlü birimi Tevhid Tugayı'nı dün sabah saatleri itibari ile Aziz bölgesine kaydırdı. Diğer taraftan ÖSO çatışmaların yoğunlaşmasından dolayı Aziz bölgesini askeri savunma alanı olarak ilan etti.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.