Piramit Haber

13 bin ton at eti ihraç etmiş

Dünya

Kanada'nın, 2011'de Avrupa'ya 13 bin tonu aşkın at eti ihraç ettiği ortaya çıktı.

OTTAWA

Kanada Federal Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Kanada Gıda Kontrol Ajansı verilerine göre, ülkenin muhtelif bölgelerinde bulunan ve sadece at kesimi yapılan federal lisansa sahip dört mezbahada, 2011'de 89 bin 348 at kesimi gerçekleştirildi. 

Verilere göre, kesilen atlardan elde edilen etlerin 300 tonu iç piyasada tüketilirken, 13 bin 489 ton at eti de Avrupa ülkelerine ihraç edildi. Kanada'nın at eti ihracatında Avrupa ülkelerinden sonraki en önemli müşterisi ise Japonya oldu. Kanada'nın at eti satışında Avrupa'daki en büyük alıcıları ise Belçika, Fransa ve İsviçre. Bakanlık verilerine göre Kanada, at eti ihracatından 60 milyon Kanada doları gelir elde etti.

20 yıldır lokanta ve marketlerde

Öte yandan Avrupa ülkelerinde skandala neden olan at etinin, Kanada'da 20 yılı aşkın süredir et lokantalarında kullanıldığı açıklandı. Özellikle Quebec eyaletindeki birçok lokantada kebap ve et yemeklerinde kullanılan at eti, marketlerde de açıkça satılıyor. Ülkenin kalabalık şehirlerindeki bazı lokantaların ise hayvan hakları savunucularının eylemleri yüzünden menülerinden at etini ya kaldırdıkları ya da gizledikleri belirtiliyor.

''At eti insan sağlığı için risklidir''

Bu arada hayvan hakları savunucusu Kanada Atları Koruma Koalisyonu adına açıklama yapan Sinikka Crosland ise atların insanların et ihtiyacı için yetiştirilen hayvanlar olmadığını ve at etinin de insan sağlığı için risk taşıdığını savundu.

''At eti insan sağlığı için risklidir'' diyen Crosland, merak edip tadına bakmak isteyenlerin de yemeden önce risklerini iyi araştırıp yemelerini salık verdi. Ülkede at mezbahası olmasına rağmen, hiçbir atın kesilmek üzere yetiştirilmediğini ileri süren Crosland, atlara iltihaplanmayı önlemek ve romatizma, damla, lumbago ve siyatik ağrıları için verilen fenilbutazonun, insanlar için tehlikeli olduğunu kaydetti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.