Piramit Haber

100 yıllık ayrılık son buldu

Dünya

Bosna'dan 1912'de bayram namazını kılarak Türkiye'ye göç eden ailenin torunları, 100 yıl sonra yine bir bayram namazında akrabalarıyla buluştu.

SARAYBOSNA - Ömer Çetres

Bosna-Hersek'ten 1912 yılında bayram namazını kılarak Türkiye'ye göç eden ailenin torunları, 100 yıl sonra yine bir bayram namazında akrabalarıyla buluşmanın sevincini yaşadı.

Osnamlı Devleti'nin 1912 yılında Balkan Savaşlarını kaybetmesiyle Rumeli topraklarından çekilmesi, bu bölgede yaşayan Türk, Boşnak ve Arnavut gibi Müslüman halkları da derinden etkiledi. Osmanlı'nın Balkanlar'dan çekilişinin ardından, yaşadıkları topraklarda "huzur olmayacağını" düşünen aileler, atalarının yaşadıkları toprakları ve evleri terk ederek, Anadolu yollarına düştü.

Anadolu'ya doğru yola çıkan ailelerin bir kısmı, elverişsiz hava koşulları nedeniyle umuda yolculuğunu tamamlayamadan yaşamını yitirdi. Bütün mal varlıklarını bırakarak Anadolu'ya varanlar ise geride bıraktıkları akrabalarının hasretiyle yeni vatanlarında yaşamlarını devam ettirdi. 

Bosna-Hersek'in Nevesinye kentine bağlı Kruşevljani köyü, Kurba Bayramı'nda ilginç ve bir o kadar da duygulu bir buluşmaya sahne oldu. İstanbul'da yaşayan Salih Öztürk, eşi Fatma ve oğlu Fatih Öztürk, dedelerinin 1912 yılının Kurban Bayramı'nda bayram namazını kıldıktan sonra veda ettikleri köye, 100 yıl sonra geldi.

Öztürk ailesi, 100 yıl sonra dedelerinin son bayram namazını eda ettiği aynı camide, bugüne kadar birbirlerini hiç görmedikleri akrabalarıyla namazı kıldı. Namazın ardından birbirlerine sarılarak sevinç gözyaşı döktü. Öztürk ailesi, namazın ardından akrabalarıyla birlikte kurban kesti ve dedelerinin yaşadıkları evleri ziyaret etti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.