Piramit Haber

"Zor teknoloji" ortaklığı

Bilim & Teknoloji

Antalya Teknokenti, Belçika'da iki firma ile uydu ve teleskop yapımı için anlaşma imzaladı. Teleskop aynası, üretimi en zor olan teknolojiler arasında yer alıyor.

ANTALYA - Güç Gönel

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokenti (ATEK) Genel Müdürü Prof. Dr. Muharrem Certel, Antalya Teknokenti'nin Belçika'da iki firma ile uydu ve teleskop yapımına yönelik iki anlaşma imzaladığını belirtti. Certel, Teleskop aynaları ve CCD kameraların yapılmasının özel bir teknoloji olduğunu ve çok az ülkenin bu teknolojiye sahip olduğunu vurguladı.
Türkiye'de kurulacak gözlem evlerinin teleskoplarının üretilmesine ilişkin de çalışma yapılacağını ifade eden Certel, şöyle konuştu:
''Bir tarafta bizim insan kaynağımız, üniversitemizdeki akademisyenlerimiz, diğer tarafta da bu bilgiye ihtiyaç duyan sanayici var. Bir teknolojiyi edinebilmemiz için o teknolojiyi üretenlerle işbirliği yapmamız lazım ki öğrenebilelim. Bunlar da ihalelerde özel şartlarla belirlenir. Bu tip teknoloji transferleri böyle ortak girişimler, işbirliği, üretim ve ihalelerle olur. Dünyada çok az ülke teleskop aynalarını yapabiliyor. Bunların yüzeylerinin çok iyi test edilmesi gerekiyor. Bunun için de uzun yıllar belli ekipleri yetiştirmeniz gerekiyor. Mesela bugün Güney Kore, 30 yıl önce böyle bir projeye geçmiş. Bugün yapabildikleri ayna çapı 1 metreyi geçmiyor. Biz Seul'e gittiğimiz zaman onlar ki uydu yapabilen teknolojiye sahip ülkelerden, dünyanın en büyük teleskobunun ortağı onlar, ama onlar bile 30 yıllık emek ve çok büyük yatırımdan sonra henüz üst düzeye gelmiş değiller. Dolayısıyla bu alanda en azından bilim insanlarımızın ilgisini çekip, bu teknolojiyi öğrenmeleri için adım atıyoruz. Böyle bir imalatın içinde hocalarımız, mühendislerimiz Fenomenbet görev alırsa bu teknolojinin Türkiye'ye transferinde ciddi anlamda katkı sağlarlar.''
Certel, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ile Belçika Prensi Philip'in 18 Ekim'de Ankara'da Cumhurbaşkanlığı'nda anlaşmayı basın önünde güncelleyeceklerini bildirdi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.