Piramit Haber

Windows 8 sürekli yenilenecek

Bilim & Teknoloji

Microsoft Türkiye'nin önemli ismi Behice Funda San ile Windows 8'i ve fazlasını konuştuk!

 Microsoft'un geçtiğimiz günlerde Amerika ve İspanya'da düzenlediği TechEd etkinliğinde, hem son kullanıcı ve kurumsal kullanıcıları hem de geliştiricileri yakından ilgilendiren gelişmelere sahne oldu.
Microsoft TechEd hakkında detaylı bir yazıyı daha önce bu linkte yayınlamıştık. Etkinlikte duyurulan gelişmelerin ülkemize olası yansımaları hakkında Microsoft Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Behice Funda San ile detaylı bir röportaj yaptık. 

Acaba Microsoft, insanların masaüstünden vazgeçemediğini görünce 8.1 ile günah mı çıkartıyor? 

Microsoft, Windows 8'le birlikte ürün döngüsünde bir değişiklik yapacağını açıkladı. Bundan böyle ürünlerde üç dört yılda bir değil, her yıl yenilikler gelecek. Yani yeni bir Windows sürümü yerine, her yıl yeni güncellemeler ve özellikler gelecek. Bu güncellemelerde kullanıcı ihtiyaçları tabii ki anahtar rol oynayacak. Windows 8, bu özelliğiyle de yepyeni bir işletim sistemi. 

Ama bun güncellemelerin bazıları ücretli olacak değil mi? 

Şu anda böyle bir şey öngörmüyoruz. Ücretli olacağına dair bir açıklama da yok. 8.1'le gelen değişikliklere baktığımızda bunların üç yönlü olduğunu görüyoruz. Bir tanesi tümüyle geliştiricilere, bir tanesi de son kullanıcıya yönelik. Microsoft, Windows 8'i çıkarırken insanların alışması ve kullanmaya başlaması sırasında çeşitli ihtiyaçlarının oluşacağını öngörmüştü. Dolayısıyla bunlara hazırlık yaparak gelindi 8.1'e. Bir diğeri de kurumsal alana yönelik güvenlik ve yönetilebilirlik özellikleri. Bunların hiçbirine iyileştirme gözüyle bakmıyoruz, bunlar mevcudun üstüne eklenen yeni özellikler. Yani bir şeyi düzeltip iyileştirmek değil, var olanın üstüne yeni ne konulabilir düşüncesi. 

Farklı cihazların merkezine konmuş bir Windows 8, pratikteki kullanımı nasıl etkileyecek? 

Şirketlerin ölçeğine göre IT departmanlarının belirlemiş olduğu güvenlik politikaları var. Bunlar sadece güvenlikle, yönetilebilirlikle, uzaktan erişimle ilgili değil, şirketlerin kendi uygulamalarına geliştirdikleri platformlar da var. Dolayısıyla şirketler doğal olarak, çalışanların beraberinde getirdikleri araçların kullanılabilecek, güvenlik açığı yaratmayacak aletler olmasını istiyor. Şirketlerin minimum isteği bu. Sizin de gördüğünüz gibi, piyasada Windows 8'le çalışan, farklı form faktörüne sahip çok sayıda alet var. Tabletler, ekranı ayrılabilen ya da dönebilen tabletler, ultrabook'lar ve daha niceleri. İnsanlar şunu diyor: "Tek bir tabletim olsun, evimde çocuğum oyun oynayabilsin, istediğimde ben de oyun oynayabileyim, kitap okuyabileyim, internette gezinebileyim. Ancak işyerine gittiğimde ikinci bir alet olmasın, yine bunu kullanayım." Aslında insanların istediği bu kadar temel bir şey. Artık çalışanlar Windows 8'li cihazlarını işyerinde dilediği gibi kullanabiliyor, işyerinin dışına çıktığında da ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.