Piramit Haber

Tek hücreli canlılar öğrenebiliyor ve aktarabiliyor...

Bilim & Teknoloji

"Physarum polycephalum" adlı tek hücreli bir küf türü üzerinde yaptıkları deneylerde, beyine benzeyen yada her hangi bir organa benzeyen hiç bir yapı bulunmamasına rağmen öğreniyor ve öğrendiklerini öğretiyor.

Physarum polycephalum bulunduğu ortamdan alınıp ona zarar verecek bir ortama bırakıldığında kısa zamanda bulunduğu ortama uyum sağladı ve bölünerek çoğaldığı yeni küf hücrelerinede öğretti.

Biyologlar küfü Tuz kinin ve kahve gibi ortamlarda yaşamaya zorladı ve küf inanılmaz şekilde bulunduğu ortama uyum sağladı.

Canlının öğrendiğini aktarıp aktaramadığını anlamak için deneyi bir adım öteye taşıyan araştırmacılar, ikinci aşamada 2 bin küf hücresini tuz köprüsünden, diğer 2 bin hücreyi ise nötr ortamdan geçirerek yaşamsal besine ulaşmasını sağladı.

Daha sonra hücreler, tuza adaptasyon bilgisine bağlı olarak alışkın, habersiz ve karışık olarak sınıflanan çiftlere ayrıldı ve çiftlerin birleşme yoluyla gruplar oluşturması sağlandı.

Bu gruplar, yeniden tuz köprüsünden geçirildi. Karışık çiftlerin, tuz köprüsünü en az alışkın çiftler kadar hızlı, habersiz çiftlerden ise belirgin şeklide daha hızlı kat ettiklerini gördü.

Bunun, tuzun zararsızlığına dair bilginin birleşme yoluyla aktarıldığının kanıtı olduğu ifade edildi.

Bilim adamları, üç veya dört hücrenin birleşmesi durumunda bilginin aktarılabilmesi için yalnızca tek hücrenin alışkın hücre olmasının yeterli olduğunu vurguladı.

Birleşme sürecini mikroskop altında inceleyen araştırmacılar, birleşme sırasında hücreler arasında bir damar oluştuğunu, bilginin bu damar aracılığıyla aktarıldığının belirlendiğini kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.