Piramit Haber

Oynamadan Öğrenemiyorlar...

Bilim & Teknoloji

Aileler çocuklarının eğitimi için elindeki her olanağı kullanmak istiyor. Ancak çocukların elinden düşürmediğinden şikayet ettiğimiz akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlar için geliştirilen uygulamalar eğitim sistemi için geleceğin pusulası olmaya aday.

Özel okullar, eğitim materyalleri derken aileler çocuklarının geleceği için önemli harcamalar yapıyor. Oysa girişimcilerin yaratıcı gücü ve devletin eğitim sistemi birbirini destekleyen harekete dönüşebilir. Dünyada hiçbir modern eğitim sistemi girişimciler olmadan tasarlanamıyor.
Pekçok işte olduğu gibi eğitimde de dijital dönüşümde anahtar rolü girişimciler oynayacak.
Türkiye'de Fatih Projesi gibi dijital dönüşüm hedefli projelerin içine girişimci ekosistemini dahil etmeden başarı elde etmek olanaksız.
Teknoparklarda pek çok girişim Fatih projesine destek olacak fikirlere yatırım yapıyor.
Türkiye'de ODTÜ Teknokent'te bulunan Sebit dışında küresel eğitim şirketleri çıkarmak için farklı bir anlayışla fonlamalar yapmak gerekiyor. Udemy gibi küresel eğitim projelerini Silikon Vadisi'nde değil, Türkiye'de de fonlayacak iklimi yaratmak böyle şirketleri desteklemek şart.

ÖĞRENCİ GÖNÜLLÜ KATILSIN

Eğitim materyalleri hazırlanırken, öğrencilerin gönüllü katılımını sağlayacak yeni tasarımlar ortaya çıkarmak şart. Dünyada başarılı projelerde oyunlar ve sosyal medya, eğitimin doğal mecrası haline geldi. Yeni neslin kağıt kullanımının düştüğünü, neredeyse tek sosyalleşme aracının akıllı telefonlar olduğunu düşünürseniz yeni medya eğitimi olmadan gelecek planları yapmak olanaksız.
Çocuklar parçası olmadığı eğitim sistemini sosyal medya üzere eleştiriyor.
Aşırı tepkilerin bir numaralı sebebi sınıftaki tek yönlü ve çocukların gönüllü katılımının planlanmamış olması. Bu eğitim sistemi konusunda alarm zillerinin uzunca süredir çaldığını gösteriyor.

OYUNLAŞTIRMA VE PRATİK

Oyunlaştırma tekniklerini kullanmak eğitim teknolojisi şirketlerinin hamurunda var. Ayrıca oyunlaştırma öğrencilerin katılımını artırırken gönüllü katılım sayesinde başarı oranını artırıyor. Ayrıca sınıf içinde her çocuğun durumuna göre eğitim içeriğinin özelleştirilmesi sağlanıyor. Böylece başı ağrıyan her hastaya aspirin öneren doktor yaklaşımından kurtulmak mümkün oluyor.
Her çocuğun konuyu çözümlemesi aynı hızda gerçekleşmeyeceği için eğitim içeriğinin özelleşmesi öğrenci ve öğretmenin işini gösteriyor.

Öğrenciler dikkatini toplayamıyor

Çocuklar uzun süre herhangi bir konuya yoğunlaşamıyor. Artık pek çok çocuğun dikkat problemi var. Oyunlaştırma çocukların gönüllü katılımını sağlayarak dikkat süresini uzatıyor. Girişimciler öğrencilerin başarı şansını yukarı çekecek deneyimi kazanmasını oyunlarla sağlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın girişimcileri daha fazla destekleyecek ekosistemi oluşturmak için eğitim teknolojileri konusunda hackathon düzenlemesi gerekiyor.

Çocuklara girişim eli değecek

Knowledge Analytics
Sorun değil çözüm kaynağı 

Öğrencilerin anlamakta zorlandığı sorun yaşadığı konular artık çözüm bulmak için kullanılıyor. Knowledge Analytics eğitim sisteminin arkasında yatan temel eksiklikleri bulmayı hedefleyen ve bu eksiklikler üzerinden öğrenciye özel bilgi birikimi analizi ve öğrenme yolu çıkaran bir yazılım projesi.

Kuizzz.com
Oyunlaşmış test eğitimi

Çocukluğunuzdan en çok hatırladığınız şeylerin başında gönüllü katıldığınız oyunlar geliyor. Oyunlaştırılmış (gamification) bir ortam ile öğrencilere/ kursiyerlere akıllı cihazları üzerinden testler yapabileceği eğlenceli bir test aracı haline geliyor. Kuizzz. com hızlı testlerin faydalı bir eğitim aracına dönüşmesini sağlıyor.

ZCHOOL
Hayal gücü için hazır

Artırılmış gerçeklik (AR) uygulaması Zchool, çocukların hayal gücünü etkileyerek eğitimde farklılık yaratmayı hedefliyor. Özellikle 5-13 yaş arası çocuklara hitap eden proje Arıkovanı kitlesel fonlama platformunda destek arıyor. Akıllı telefonların kamerasını kullanarak kitaplardaki görüntü veya bölümlerin öğrencinin gözünde canlandırılmasını sağlıyor.

Joinz
Eğlendikçe öğreniyoruz

Çocukların eğlenirken öğrenmesine güzel örneklerden biri olan Joinz, oldukça eğlenceli bir bulmaca oyunu. Bulmacada ustalaşan öğrenciler farkında olmadan öğrenme şansı yakalıyor. ODTÜ Teknokent ATOM ekiplerinden GameBra.in tarafından geliştirilen oyun düşündürücü ve keyifli vakit geçirten basit bir oynanışa sahip, ancak zor ustalaşılan bir bulmaca oyunu.

Etudyo
Zenginleşmiş eğitim içeriği

Eğitimi dört duvar arasından kurtaran yeni bir dönüşüm kapımızı çalıyor. Kendi materyallerinizden, hazır kütüphanesinden; video, ses, etkileşim gibi birçok unsuru bir araya getirerek hızlı ve rahat, zengin ders içeriklerini geliştirmenizi ve paylaşmanızı sağlayan çözüm.

Learnia
Matematik eğlencelidir

Pekçok öğrenci Türkiye'de matematikten hoşlanmaz deseler de aslında bu ders doğru anlatılmıyor. Learnia teknolojik yenilikleri eğitsel ihtiyaçlarla bütünleştiren alanında öncü bir ürün. Oyunlaştırma (Gamification) basit anlamda oyun tasarım düşüncesini oyun dışı alanlara uygulayarak, bu alanları daha eğlenceli ve cazip hale getiriyor.

GamePho
Sınıfta deneye başlayın

Sınıfta tüm öğrencilerin dijital ortamda deney yapmalarının önünü açan GamePho,telefon ve tabletlerin akıllı tahta gibi ikinci bir ekranı kontrol etmesini sağlayan bir uygulama. Aynı anda, yüzlerce GamePho uygulaması tek bir ekranı hem cihazlarının hareketleriyle hem de ekranları vasıtasıyla kontrol edebiliyor. Bu teknolojinin kullanım alanlarından biri sınıftaki öğrencilerin Akıllı Tahta'daki içeriklere interaktif olarak katılmasını sağlıyor.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.