Piramit Haber

'Karanlık madde' aydınlanıyor!

Bilim & Teknoloji

İsviçre'deki CERN araştırma merkezinin geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklama bilim dünyasında yankı uyandırdı.

Araştırmacılar yaptıkları açıklamada 2013 yılında bulunan ‘tanrı parçacığı’ ile ilgili detayları paylaşırken ‘ karanlık madde’nin sırrını 2015 yılına kadar çözmeyi hedeflediklerini belirtti.
2013’te Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) tespit ettiği parçacığın ‘Higgs Bozonu’ olarak da bilinen atom altı parçacık olduğunu doğrulayan araştırmacılar, parçacığın işlevi ile ilgili ilk kez açıklamada bulundu. Açıklamada, ‘Tanrı parçacığı’ olarak adlandırılan bu parçacığın, Standart Model kavramındaki eksikleri tamamlayarak, atom altı parçacıkların nasıl davrandığına ışık tuttuğu ve bilim adamlarının hipotezlerini büyük ölçüde doğruladığı söylendi.

Araştırmacılar, bu bilginin evrenin oluşumu ile ilgili sırları çözmek için kaydedilen önemli bir aşama olduğunu düşünüyor. 

Türkiye CERN'le ortak üyelik anlaşması imzaladı

CERN’in yaptığı bir diğer açıklama ise 16 aydır bakım için devre dışı tutulan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ile ilgili oldu. Bilim adamları, LHC’nin yeni araştırmalara ev sahipliği yapmak için yeniden çalıştırıldığını açıkladı. 

Sekizde biri çalışması için gerekli olan -271.3 dereceye düşürüldüğü belirtilen LHC’nin, eskisinin iki katı güçte yeniden çalışacağı belirtildi. Bu durumda daha fazla parçacık hızlandırmaya ve çarpıştırmaya olanak tanıyacak olan LHC’nin evrenin büyük bir bölümünü oluşturduğu düşünülen ‘karanlık madde’yi aydınlatacağı düşünülüyor. Bilim adamlarına göre, LHC’nin gerekli testlerinin tamamlanması ve yeni deneylere ev sahipliği yapması 2015 yılının bahar aylarına denk gelecek.


HABER İÇİN TIKLA>>>
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.