Piramit Haber

Hava şartları dijital dünyayı etkileyemeyecek

Bilim & Teknoloji

 Veriyi lazerle havadan kesintisiz ileten yeni sistemle her türlü veri hizmeti, asfalt kazılmadan havadan sağlanacak, yeni sistem olumsuz hava koşullarında da etkilenmeyecek ODTÜ Teknokent Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nda bu yıl ki...

 Veriyi lazerle havadan kesintisiz ileten yeni sistemle her türlü veri hizmeti, asfalt kazılmadan havadan sağlanacak, yeni sistem olumsuz hava koşullarında da etkilenmeyecek 

ODTÜ Teknokent Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nda bu yıl ki birinci olan şirketin kurucu ortağı Tevfik Ağar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havadan veri transferi için yepyeni bir algoritma geliştirdiklerini belirterek bu sayede veri ya da internet erişiminin kesintisiz ve ekonomik sağlanabileceğini bildirdi.

Sistemin benzerlerinin dünyada kullanıldığını ancak kendi algoritmalarının diğerlerinden farklı olduğunu ifade eden Ağar, şöyle konuştu:

"Gauss modeli denen havadan lazerle veri iletimi sistemi, uzun süredir dünyada kullanılmakta ancak söz konusu modelin yapısı dolayısıyla sis, yağmur, kar, toz fırtınası gibi optik ışın düşmanı sebeplerle bağlantı ya kopuyor ya da veri hızı çok düşüyor. Bu sebeple üreticiler lazer başlığının yanı sıra sistemi, baz istasyonu gibi çalışan başka bir anten ile destekliyor. Benzetmek gibi olursa evimizdeki uydu alıcısının yayını kesildiğine yayının çatıdaki anten ile izlenmeye devam etmesi gibi düşünülebilir."

Geliştirdikleri sistemle her türlü dijital veriyi, farklı bir modelle iletiklerini anlatan Ağar, "Yayın hiçbir şekilde kesilmediği için ekstra antenle desteklemeye de gerek kalmıyor. Böylece masraf da düşüyor. Yapılan testlerde Gauss ışın modeli ile 1 GB bilgi, laser yayıldığı için 1,5-2 kilometreye ancak taşınabiliyorken bizim sistemimizde 4 kilometreye taşınabiliyor. Yenilikçilik özelliğimizden dolayı hem yarışmada birinci olduk hem de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tekno Girişim Desteği aldık" dedi.

En ekonomik geniş bant internet erişimi

 Tevfik Ağar, 1 kilometrelik mesafedeki iki bina arasında asfalt kazılarak fiber optik döşenmesinin, yaklaşık 70 bin liraya mal olduğunu belirterek, kendi sistemleriyle bu maliyetin 25 bin liraya kadar düştüğünü söyledi.

Hattın kişiye özel olduğunu ve verinin dinlenemediğini anlatan Ağar, lisanslı ilk ürünün 4-5 ay içerisinde piyasaya çıkacağını bildirdi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.