Piramit Haber

12 Yıllık Görevinin Sonuna Gelen Uzay Aracı Rosetta

Bilim & Teknoloji

12 yıl önce Avrupa Uzay Ajansı ESA ,tarafından fırlatılan ve en son 12 Kasım 2014'de kaybolan Rosetta’dan gönderilen uzay sondası Philea , 2 Eylül'de bulunmuştu. Rosetta Türkiye saatiyle 14:20'de indi. Hatta ilginç anektotlardan biri de,Rosetta 67P'ye yaklaşmadan önce kuyruklu yıldız yuvarlak bir taşa benziyordu, fakat yakınlaştıkça fıstığa benzeyen ilginç şekli ortaya çıktı.

Rosetta uzay aracının takip ederek sonda indirdiği kuyruklu yıldızda pek çok organik madde bulunmuştu. Su ve organik moleküllerin Dünya’ya başlangıçta asteroit ve kuyruklu yıldız gibi nesnelerle taşınmış olma olasılığı uzun süredir tartışılan bir konudur. Rosetta’nın Rosına enstrümanından alınan verilerde 67P/C-G kuyruklu yıldızındaki su bileşeniyle, Dünya’daki su bileşeni arasından önemli fark sergiliyor. Aynı cihaz kuyruklu yıldızların önceleri düşünüldüğü gibi su taşınmasında büyük rol oynamadığını, fakat hayata dair bileşenleri aktarmada potansiyeli olduğunu gösteriyor. 



Interstellar numunede 140'dan fazla molekül tespit edilse de ,amino asit izine rastlanmadı. Buna rağmen amino asit glisinine ait ipuçları bulundu. Bu organik madde genel olarak proteinlerde bulunuyor ve daha öncesinde NASA’nın Stardust görevinde Comet Wild 2'de de tespit edilmişti. Fakat bu analiz esnasında dünyadan gelen toz moleküllerinin bulaşması hesap edilmedi.Ancak kuyruklu yıldızda tekrarlanan tespitler sonucunda , 67P/C-G kuyruklu yıldızın bulanık atmosferinde ya da diğer tabirle kuyruklu yıldızı saçında ilk kez bulundu. İlk tespit 2014 Ekim'de yapıldı, aynı zamanda ölçüm Ağustos 2015’de günberide alındı. Bu noktada kuyruklu yıldız Güneşe en yakın noktaya geldiğinden en güçlü gazlaşmayı gösteriyor. Araştırmanın yazarlarından Bern Üniversitesi’nden baş araştırmacı Kathrin Altwegg Bu analizle ilk kez bir kuyruklu yıldızın atmosferinde glisin kesin olarak saptandığını söyledi.


Buzdaki Kimya 

Kuyruklu yıldızında yüzeyi veya alt yüzeyinden salımlanan gaz düşük sıcaklıklarda oldukça düşük. Altwegg; "Glisin ile toz arasında güçlü bir korelasyon gördük, bu da buzlu mantolardan muhtemelen salınan taneciklerin, muhtemelen diğer buharlaşanlarla birlikte öncesinde kuyruklu yıldız atmosferinde öncesinde ısınmış olabileceğini gösteriyor ve ayrıca araştırmacılar glisinin öncülü metilamin ve etilamin gibi organik moleküller de tespit ettiler. Diğer amino asitlerin aksine , glisin likit su olmadan oluşabiliyor.Metilamin ve etilaminin eş zamanlı tespiti, toz ve glisin arasındaki korelasyon; glisinin nasıl oluşabileceğine dair ipuçları içeriyor" dedi. 



Rosetta Kariyerini Zirvede Bırakıyor 

Proje müdürlerinden Matt Taylor, Rosetta’yı kariyerini zirvedeyken noktalayan bir rock yıldızına benzetiyor:"Uzay aracı en yüksek kapasitede olduğunda misyonu sona erdirmeye karar verdik. Burada 1960-1970’li yıllardaki rock gruplarına benzetmek istiyorum. Bu gruplardan hala tura çıkanlar var ve artık şarkı söyleyemeyecek durumdalar, romatizmaları müzik aletlerini eskisi kadar iyi çalmalarını engelleyebiliyor. Biz de Rosetta’yı bir rock yıldızı olarak düşünüyoruz ve maksimum kapasitedeyken misyonu sonlandırmak istiyoruz."
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.