2012 YILINDA ANKARA’NIN GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi (MTM) Ankara’nın 2012 yılında öne çıkan kişi, marka ve konularını açıkladı. İşte, Ankara’da 2012 yılında en çok konuşulanlar…

Yerel 05.01.2013, 23:39 05.01.2013, 23:50
 2012 YILINDA ANKARA’NIN GÜNDEMİ
ODTÜ olayları 2012 yılının sonuna damgasını vurdu…

18 Aralık tarihinde Türkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu olan Göktürk-2’nin fırlatılışından önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ODTÜ’ye gidişi esnasında protesto gösterilerinde bulunan öğrencilerle polis arasında olaylar çıktı. Polisin öğrencilere müdahalesi gerginliği artırdı. Uydunun fırlatılması sırasında yaşanan olaylar nedeniyle protesto gösterilerine katılan bazı öğrenciler gözaltına alındı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nce 10 öğrenci hakkında da ‘Terör Örgütlerinin Amaçları Doğrultusunda Faaliyette Bulunmak’, ‘2911 Sayılı Kanuna Muhalefet’, ‘Kamu Malına Zarar Vermek’ ve ‘Görevli Memurları Darp ve Etkin Direnme’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Öte yandan 47 üniversitede görev yapan 289 akademisyen, ODTÜ’deki olaylar sonrasında bir kınama bildirisi yayımladı.

Metro çalışmasında göçük meydana geldi…

22 Haziran’da, Ankara’da İnönü Bulvarı Hava Kuvvetleri Komutanlığı önünde süren metro çalışmaları sırasında göçük meydana geldi. Ankaralılar bu olay karşısında büyük bir panik yaşarken, çukura bir kişinin düştüğü ihbarı üzerine, bölgeye AKUT, sivil savunma ve itfaiye sevk edilerek arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar sonucunda, göçük altında kalan Kadir Sevim isimli vatandaş hayatını kaybetti. Ankaralılar, bu ihmali uzun süre eleştirdi. 

29 Ekim Kutlamaları olaylı geçti…

Ankara Valiliği’nin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına, alınan istihbarat sebebiyle yasak getirmesi, yurdun birçok yerinde tepkiyle karşılandı. 30’a yakın sivil toplum kuruluşu, yasağa karşı Anıtkabir’e “Seferberlik Yürüyüşü” yapma kararı aldı.  28 Ekim gecesi çeşitli şehirlerden Ankara’ya hareket eden otobüsler, çıkışta durduruldu. Buna rağmen Ankara’ya ulaşabilen binlerce vatandaş, sloganlar ve marşlar eşliğinde Anıtkabir’i ziyaret etti. Vatandaşlara yer yer müdahale edilmesi gergin olayların yaşanmasına da sahne olurken,  29 Ekim öncesi başlayan gerginlik, kutlama sonrası Ankara Valiliği’nin katılımcılar hakkında soruşturma açmasıyla devam etti. Aynı gün verilen Cumhuriyet Resepsiyonu’nda ise, askerlerin uzun sürenin ardından ilk defa Köşk’teki resepsiyona eşleriyle birlikte katılması, BDP’liler ile askerlerin ilk kez aynı çatı altında bulunması, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da ilk kez Köşk’teki bir resepsiyonda yer alması, ilkler olarak nitelendirilmişti.

Suriye uçağının Ankara’ya indirilmesi çok konuşuldu…

11 Ekim tarihinde Rusya’dan Suriye’ye giden Suriye hava yollarına ait yolcu uçağının Ankara Esenboğa havalimanına inmeye mecbur edilmesi, Ankara gündemine damgasını vuran olaylardan biri oldu. Yolcu uçağındaki 12 koliden oluşan şüpheli kargoya el konuldu, Esenboğa Havalimanı'na indirilen yolcu uçağının kargosunda "mahiyeti itibariyle sivil havacılık kuralları gereğince taşınması doğru olmayan bazı malzeme" olduğu bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı. Olay Türkiye’de ve dünyada geniş yankı buldu. 

Shopping Fest ve Büyük Ankara Festivali, büyük ilgi gördü…

Ankara Shopping Fest, Hollandalı ünlü top model Doutzen Kroes’un katılımıyla başladı. ‘Alışverişin Başkenti’ sloganıyla 8 Haziran – 01 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen festivalde, 24 günde 5 bini aşkın etkinlik, 300 özel gösteri, 28 konser, 6 kortej düzenlenirken, çekilişle 22 kişi de araba sahibi oldu. 
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ‘Büyük Ankara Festivali’nin ise bu yıl 5.si gerçekleştirildi. Festival, her yıl olduğu gibi birbirinden ünlü sanatçıların katılımıyla, Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. 21 Haziran- 01 Temmuz tarihleri arasında yapılan festival kapsamında, şehrin farklı noktalarında eş zamanlı olarak müzik grupları tarafından verilen konserlerle Büyük Ankara Festivali, Guinness Rekorlar Kitabı’na da girmeye hak kazandı. 

Basın, Ankara’da yapılan CHP, MHP Kurultayları ve AKP Kongresi’ne kilitlendi…

CHP Şubat ayında Ankara Spor Salonu'nda yapılan 34'ncü olağan büyük kurultayıyla yeni yönetimini belirledi. CHP kurultayında bin 282 kayıtlı delegenin bin 230'unun oy kullandığı seçimler çarşaf listeyle yapıldı. Oyların bin 81'i geçerli sayılırken, Kılıçdaroğlu'nun son dakikaya kadar listesinde yer alması beklenen, ancak 98 kişilik listede adı bulunmayan İlhan Cihaner ve Fikri Sağlar, CHP liderinin listesini delerek PM'ye girmeyi başardı. 

AK Parti 4’üncü Olağan Büyük Kongresi’nde 30 bine yakın partili, Genel Başkan Tayyip Erdoğan sonrası parti yönetimi için oy kullandı. Parti tüzüğüne göre son kongresini gerçekleştiren Erdoğan, bin 421 oyla yeniden genel başkanlığa seçildi. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nın yanı sıra kongreye yurtdışından Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in de aralarında bulunduğu 100’e yakın devlet adamı ve siyasetçi katıldı.

Milliyetçi Hareket Partisi'nin 10. Olağan Büyük Kurultayı da Ankara Arena Spor Salonu'nda yapıldı. Kurultay konuşması yaklaşık 2 saat süren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeniden genel başkan seçildi. Bahçeli, oy kullanan 1220 delegenin 725’inin oyunu aldı. 

Ankaragücü küme düştü…

Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ndeki Ankaragücü A.Ş. ihtiyati tedbir duruşmasında hakim, kulüp lehine karar verdi. Mahkeme, Ankaragücü Spor A.Ş. tarafından “Ankaragücü” isim ve markasının, ticaret unvanı da dahil olmak üzere tüm mal ve hizmetlerde kullanılmasına izin verilmeyeceğine hükmetti. Ankara’nın köklü spor takımlarından Ankaragücü’nün yıllardır mücadele ettiği Süper Lig’den 2012’de küme düşmesi çok konuşulun olaylar arasında yerini aldı. Lacivert sarılı takım 2.lig’de mücadele etse de, 1980-81 sezonundan sonra ilk defa küme düşerek Başkentlileri hayal kırıklığına uğrattı.

Ankara’ya uluslararası dört ödül birden…
 
Ankara, Birleşmiş Milletlerin Çevre Programı (UNEP) tarafından onaylanan ve çevre yönetiminde dünyadaki en iyi uygulamaların ödüllendirildiği "Uluslararası Yaşanabilir Toplumlar Yarışması'nda (LivCom) rakiplerini geride bırakarak, "toplumsal katılım ve yetkilendirme" ile "sağlıklı yaşam" dallarında birinci oldu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu haberi düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Ankara’nın yoksullukla mücadele, suç ve suça karışma konusunda alınan önlemler, engelli rehabilitasyon merkezleri, şefkat evleri, mesleki eğitim programları, ulaşım ve kentsel dönüşüm çalışmalarındaki başarıları nedeniyle de, sağlıklı yaşam kriterinde dünyanın en yaşanabilir kenti seçildiği belirtildi. 
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırılan Hamamönü dolayısıyla Altındağ Belediyesi de, “Dünya Turizm Oscarı” ödülüne layık görüldü. Dünya Turizm Yazarları ve Gazeteciler Federasyonu (FIJET) tarafından verilen ve dünyanın en prestijli turizm ödülleri arasında gösterilen “The Golden Apple” (Altın Elma) ödülü, görkemli bir törenle Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’ye verildi.   


Ankara’da bu isimler konuşuldu…

2012 yılı Ankara gündemini analiz eden Medya Takip Merkezi’nin hazırlamış olduğu araştırmaya göre, yılın en çok konuşulan Ankaralı ismi TBMM Başkanı Cemil Çiçek oldu. Çiçek, yıl boyunca terör olayları, Suriye ile ilişkiler ve Darbe Komisyonu raporu konularında yaptığı açıklamalarla ön plana çıkarken, 22 bin 578 adet habere konu edildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, Türkiye’nin ekonomik gündemine dair yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çekerken, yılın son günlerinde siyasetten çekileceği yolundaki haberlerle de oldukça sık konuşuldu. Babacan’ı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek takip etti. Gökçek,İngiltere'nin başkenti Londra merkezli Dünya Belediye Başkanları Vakfı'nın (City Mayors Foundation) internet sitesi üzerinden yaptığı ankette, Türkiye'yi temsilen 'Dünya Belediye Başkanlığı'na aday gösterilmesiyle ve sosyal medyadaki yazışmalarıyla da gündemden düşmedi.

Yılın en çok konuşulan diğer isimleri ise şu şekilde gerçekleşti;

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN İSİMLERİ

No

Kişi

Adet

1

Cemil Çiçek

22.578

2

Ali Babacan

12.946

3

Melih Gökçek

11.043

4

Alaaddin Yüksel

4.182

5

Emine Ülker Tarhan

3.456

6

Gökhan Günaydın

2.232

7

Levent Gök

2.177

8

Aylin Nazlıaka

1.338

9

Cevdet Erdöl

1.298

10

Salih Kapusuz

1.173

MTM Medya Takip Merkezi'nin, 2012 yılında 1800’ü aşkın gazete ve dergide yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir

 

Yılın en çok konuşulan markaları…

MTM'nin 2012 yılını kapsayan aynı araştırmasında,  Ankara’nın en çok konuşulan markası ASELSAN oldu. ASELSAN, gerek yaptığı yeni çalışmalar gerekse aldığı ödüller ve halka arzıyla adından söz ettirerek bin 844 habere konu edildi.

Bu yıl en çok konuşulan bir diğer Ankara markası ise, TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi idi. Marka, geliştirdiği savunma ekipmanlarıyla ve dünyanın en büyük savunma sanayi listesinde aralarında ASELSAN’ın da bulunduğu ilk 100’e girmeyi başarmasıyla dikkatleri çekti.

2012’de öne çıkan diğer markalar;

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN MARKALARI

No

Marka

Adet

1

Aselsan

1.844

2

TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi

1.564

3

Man Türkiye

1.286

4

Türk Traktör

1.213

5

Rixos Hotel

1.097

6

Sheraton Hotel

923

7

Koza Altın

843

8

Roketsan

635

9

İşbir Yatak

595

10

Havelsan

584

MTM Medya Takip Merkezi'nin, 2012 yılında 1800’ü aşkın gazete ve dergide yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir





Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14