Staj düşünenler dikkat!

Öğrenciyken iş dünyasını tanımanın, hangi sektörün/şirketin/pozisyonun size göre olduğunu öğrenmenin en güzel yolu staj.

Yaşam 16.02.2015, 12:00 16.02.2015, 12:03 Emre
Staj düşünenler dikkat!

Mezun olduğunuzda ‘ne istediğini bilmek’ çok önemli. Bu nedenle her yaz farklı sektörlerde staj yapılması tavsiye ediliyor. Pek çok şirket, staj başvularını şubat ayında almaya başlıyor ve mart, nisan boyunca da başvurular devam ediyor. En çok çalışılmak istenen kurumlara staj alım süreçlerini, kaç stajyer alacaklarını sorduk.

İnsan kaynakları uzmanlarının yeni mezunlarda gördüğü en önemli sorun, kariyerlerine hangi alandan başlayacaklarına bir türlü karar verememeleri. Bu nedenle de üniversite öğrencilerine mutlaka staj yapmalarını tavsiye ediyorlar. Hatta her yıl farklı sektörlerde staj yapılması tavsiye ediliyor. Böylelikle şirketlerin nasıl işlediğini, hangi departmanlarda ne tip işler yapıldığını, sektörleri ve sektörler arasındaki farklılıkları görebilir, hangi işlerin onları mutlu edeceğini vakitlice anlayabilirler.

Yaz döneminde yapılacak stajlar için başvurular genellikle şubat-mart-nisanda alınıyor. Adaylar önce şirketlerin kendi sitelerinden veya iş bulma sitelerinden başvurularını yapıyorlar, ardından çeşitli online testlere, kişilik envanterlerine tabi tutuluyor, online veya yüz yüze mülakatlara davet ediliyorlar. İyi derecede İngilizce bilmek çok önemli bir kriter. Bazı şirketler deneyim bile arıyor. En çok çalışılmak istenen kurumlara bu yıl kaç stajyer alacaklarını, staj prosedürlerini sorduk. 

ARÇELİK 650 stajyer

Geçen yıl 10.000 staj başvurusu alan Arçelik, 2015’te yaklaşık 650 üniversite stajyeri almayı planlıyor. Eskişehir, Bolu, Ankara, İstanbul ve Çerkezköy lokasyonlarına stajyer alımı yapılacak. Ağırlıklı olarak araştırma geliştirme, üretim, üretim planlama, satış ve pazarlama departmanlarına stajyer alımı yapılıyor.

Ayrıca Ar-Ge bölümlerine özel 3 aylık uzun dönem staj imkanı sunuluyor. Öncelikli olarak üçüncü sınıf öğrencileri değerlendirilmeye alınıyor. Ağırlıklı olarak üniversitelerin mühendislik ile iktisadi ve idari bilimler fakülteleri öğrencilerine staj kontenjanında yer veriliyor.  

Başvurular, Facebook’ta ‘Arçelik Kariyer’ sayfasından 2 Mart’a kadar alınacak. 

COCA-COLA’da global kariyer imkanı

Coca-Cola Türkiye’nin iki farklı staj programı var. 2009 yılından beri uygulanan uzun dönemli staj programı Career Express 365, bir yıl sürerken, kısa dönem staj programı Career Express ZIP bir ay sürüyor. 2015 yılında her iki staj programı için 70 stajyer alınacak. 

Stajda farklı üniversitelerden ve farklı bölümlerde okuyan öğrencilerin yer alması önemseniyor. Career Express Programı, global bir yetenek havuzu olarak değerlendiriliyor.  

Başvurular, 30 Nisan’a kadar www.coca-colacompany.com/careers/internship-opportunities üzerinden alınıyor. 

GARANTİ 1.120 stajyer

Garanti Bankası, 2015’te genel müdürlük birimleri için 120, şubeler için 1.000 stajyer alımı planlıyor. “Garantili Gelecek” adı verilen staj programına bankacılık alanında kariyer hedefleyen iktisadi idari bilimler ve mühendislik fakültelerinde okuyan tüm öğrenciler başvurabiliyor.

Staj programını yenileyen banka, artık online mülakat da yapıyor. 
Garanti Bankası’nda, 1. ve 2. sınıf öğrencileri haziran-eylül tarihlerinde 45 günlük sürelerle şubelerde staj yaparken, 3. ve 4. sınıf öğrencileri için genel müdürlük birimlerinde ve şubelerde proje bazlı, online eğitim ve online koçluk modüllerini de barındıran bir staj programı var. 

Başvurular, 1. ve 2. sınıflar için nisan ayında sona ererken, 3. ve 4. sınıflar için yıl boyunca www.garanti.com.tr/garantilikariyer üzerinden devam edecek. 

YAPI KREDİ 600 stajyer

2014 yılında toplam 586 öğrenciye staj imkanı sağlayan Yapı Kredi, 2015’te de 600 civarında stajyer alımı yapacak. Kariyerinde bankacılığı hedefleyen, buna uygun bölümlerde okuyan öğrenciler tercih ediliyor. Üniversitelerin staj zorunluluğu olan bölümlerinde okuyan öğrenciler öncelikli.

Banka, gelen özgeçmişleri değerlendirildikten sonra belirlenen adaylarla mülakat yapıyor. 
Ayrıca, iktisadi idari bilimler ve endüstri mühendisliği bölümlerinde okuyan ve İngilizce bilen 3. sınıf üniversite öğrencileri için 2 senelik bir gelişim ve kişisel keşif programı olan Heroes Club kapsamında da staj imkanı sağlanıyor. Heroes Club’a başvurular her yıl ekim ve kasım aylarında alınıyor. 2 senelik program sonucunda başarılı öğrencilere iş imkanı sunuluyor.

Başvurular, www.kariyerim.yapikredi.com.tr ve kariyer.net aracılığıyla nisan-mayıs aylarında alınıyor. Yaz dönemi stajları 1-2 ay, uzun dönemli stajları ise 6 ay sürüyor.

FİNANSBANK 500 stajyer 

Genel müdürlük birimleri ve şubeler için her yıl yaklaşık 500 üniversite öğrencisini staja alıyorlar. 

Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren tercihen iktisadi ve idari bilimler ve mühendislik fakültelerinde 3. veya 4. sınıfa, yüksek lisansta 2. sınıfa geçmeye hak kazanmış, meslek yüksek okullarının tercihen bankacılık, sigortacılık ve muhasebe bölümlerinde 2. sınıfa geçmeye hak kazanmış öğrenciler başvurabilir. 

Başvurular, web sitesinden, kariyer portallarından, Facebook Finansbank Kariyer sayfasından, her yıl nisan ayında alınıyor.  

YILDIZ HOLDİNG 500 stajyer alacak

Yıldız Holding, meslek liselerinin zorunlu kış dönemi stajı, zorunlu/isteğe bağlı yaz dönemi üniversite stajları ve JOB adı verilen proje bazlı staj programları ile öğrencilere staj imkânı sunuluyor. JOB, yaz ve lise staj programlarıyla birlikte 500 öğrenciye staj imkanı sağlanması planlanıyor. Seçim sürecinde üniversite ayrımı yapılmıyor, genel yetenek testi, İngilizce sınavı, vaka çalışmaları ve mülakatlar sonucunda başarılı olan gençlere staj imkânı sağlanıyor. 

Başvurular, şubat ayında kariyer.net ve LinkedIn üzerinden yapılıyor. 

ECZACIBAŞI 50 pilot arıyor 

Eczacıbaşı Topluluğu, işe alım odaklı staj programı Kariyer Test Sürüşü (KTS) kapsamında 50 stajyer (pilot) almayı planlıyor. Kariyer Test Sürüşü Pilotları, Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşlarında yaz döneminde en az 2 ay tam zamanlı staj yapıyor.

Staj dönemini başarıyla tamamlayan KTS pilotları, grup başkanları, genel müdürler ve ilgili fonksiyon yöneticileri ve İK yöneticilerinin bir araya geldiği toplantıda projelerini sunma fırsatı elde ediyorlar. Stajı başarıyla tamamlayanlar  “öncelikli değerlendirilecekler” havuzuna aktarılıyor ve mezuniyetleri öncesinde işe yerleştirilmeleri hedefleniyor. 

Başvurular, lisans üçüncü sınıf ve yüksek lisans birinci sınıflar, 23 Şubat – 15 Mart’ta kampuslarda açılacak KTS standlarından, kariyertestsurusu.com veya eczacibasikariyer.com üzerinden yapılabilecek. 

MICROSOFT’ta staj 11 ay

Talent Explorer staj programı için İstanbul ve Ankara ofislerine toplam 25 stajyer alınması planlanıyor. 
Üniversitelerin hali hazırda 2. ve 3. sınıflarında okuyan öğrencilerin başvuruları kabul ediliyor. Talent Explorer staj programı uzun dönemli, 11 ay süren bir staj programı olduğundan sadece İstanbul ve Ankara’daki üniversitelerde okuyan öğrencilere staj imkanı tanınıyor.

Başvurular, Microsoft kariyer sitesi üzerinden 1-24 Nisan tarihleri arasında alınacak. 

TURKCELL deneyim arıyor

2007 yılından bu yana yürütülen PAF (Profesyonelliğe Adım Formasyonu) staj programı kapsamında bu yıl yaklaşık 250 öğrenciye staj imkanı tanınıyor. Bunun yanı sıra 50 öğrenciye yarı zamanlı, bu öğrencilerden üstün başarı gösterenlere de tam zamanlı olarak Turkcell’de çalışma fırsatı sunuluyor. 

2015 PAF Programı başvuru koşulları arasında ‘tercihen staj ya da yarı zamanlı çalışma tecrübesine sahip’ ve ‘tercihen burs ve değişim programlarına katılmış olmak’ gibi kriterler yer alıyor.

Başvurular, 16 Şubat’a kadar üniversitelere asılan QR kodlu afişler vasıtasıyla ya da turkcell.com.tr/paf adresinden alınıyor. 

VODAFONE Discover ile genç yetenekleri keşfediyor

Vodafone’da işe alımların çoğunluğunu Discover Genç Yetenek Programı kapsamında yapılıyor. Geçen yıl Discover kapsamında 40 kişiye staj imkanı tanınırken, 56 gence de uzun ve kısa süreli staj imkanı tanındı. Bu yıl da aynı rakamlarda alım yapılacak. Vodafone, adaylara ilk olarak online test, ardından online mülakat ve Discover Değerlendirme Merkezi görüşmeleri yapıyor ve kendileriyle ilgili 3 dakikalık bir video tanıtım sunumu hazırlamalarını istiyor. 

Başvurular, 6 Mart’a kadar www.kariyer.net’ten yapılacak.

TÜRK TELEKOM 250 stajyer

Türk Telekom, bu yıl 250 öğrenciyi staja alacak. Akademik başarısına güvenen, yenilikçi bakış açısına sahip, heyecanlı, teknolojiye ilgi duyan, yeni trendleri yakından takip eden ve telekom sektöründe kariyer hedefleyen 3. ve 4. sınıf öğrencilere odaklanan Türk Telekom, işe alımların büyük bir kısmını mühendislik fakültelerinden yapıyor. 

Başvurular 25 Şubat itibarıyla www.kariyer.net’ten alınacak.

TEKNOSA’da part-time iş 

TeknoSA Future Talent (TFT) Staj Programı çerçevesinde yaklaşık 130 üniversite öğrencisine staj imkanı sağlanacak. Stajyer alımları tüm departmanlar için yapılacak. Başarılı stajyerlere, kış döneminde uzun süreli ve part-time iş imkanı da var.

Başvurular, kendi iş başvuru havuzlarından, kariyer sitelerinden ve sosyal medyadan yapılıyor. Alımlar ağırlıklı olarak nisan ve mayıs aylarında yapılıyor. 

NETAŞ iş teklif ediyor
 
Netaş Coop Programı dahilinde bu yıl ortalama 150 stajyer alınacak. Güz, bahar ve yaz dönemlerinde en az 5 ay süreyle tam zamanlı olarak staj yapan ve stajını başarıyla tamamlayan öğrencilere, eğitimleri devam ederken yarı zamanlı iş teklifi, mezun olduklarında ise tam zamanlı iş teklifi yapılıyor. 

Başvurular, daha çok nisan ve eylül aylarında gerçekleşse de tüm yıl boyunca stajyer alımı yapılıyor.  www.netas.com.tr adresinden, kariyer.net ve LinkedIn’den başvuru yapılabilir.

Yenibiris.com’da 2014’te 942 stajyer ilanı yayınlandı

Yenibiris.com’da 2009’da 420, 2010’da 504, 2011’de 1.020, 2012’de 669, 2013’te 675, 2014’te 942 stajyer ilanı yayınlandı.

Turizm-otelcilik yüzde 10 
Bilişim yüzde 9
Perakende yüzde 8

En çok stajyer aranan ilk 3 iş alanı ise:

İnsan kaynakları yüzde 19
Mali işler-finansman yüzde 10
Satış-pazarlama yüzde 9



Yorumlar (1)
Yağmur 9 yıl önce
stajyerlerin işi gerçekten çok zor :)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:12
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:55
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14