Hipnozla İlgili Merak Uyandıran Tüm Detaylar...

Hipnoz, trans hali olarak isimlendirilen özel bir bilinç durumudur.

Yaşam 09.01.2017, 13:25 09.01.2017, 13:28 Fatih Yılmaz
Hipnozla İlgili Merak Uyandıran Tüm Detaylar...

Hipnoz nedir?

Trans hali bakış, söz veya sallanan sarkaç benzeri yardımcı nesneler kullanılarak gerçekleştirilir, kişi bu esnada telkin alabilir duruma gelir. Hipnoz altında uyuyor gibi görünen birey koku, ses, ışık gibi çevresel uyaranlara kendini kapatmış olmasına karşın üst düzeyde uyanıklığa sahiptir. Buradaki temel felsefe, genel uyanıklık alanında bilinci daraltmak, hipnoterapistin yönlendirilmesiyle işlenecek olan özel alanda bilinci genişletmektedir. Bu sayede birçok ruhsal patolojiye sebep olan bilinçdışı tortuya ulaşılmakta ve temizlenebilmektedir. Hipnozda bilinç devre dışı kalmaz, bilinç ile bilinçdışı iletişime geçer, işbirliği yapar.

Hipnoterapi nedir?

Hipnoz yardımıyla psikolojik kökenli hastalıkların tedavisine hipnoterapi denir. Psikoterapide terapistin hızlı ve etkili sonuçlar almasına yardımcı olan hipnoterapi, ruhsal bozukluklarda rol oynayan bilinçdışı güdü ve sorunların ortaya çıkarılmasını ve çözümünü sağlar. Alkol ve madde bağımlılığı, tikler, kekemelik, gece işemeleri, panik atak-panik bozukluğu, agorafobi ve sosyal fobi dahil tüm fobiler, cinsel işlev bozuklukları (vajinismus, erken boşalma, sertleşme problemleri gibi), post travmatik stres bozukluğu, depresyon, yeme bozuklukları, dissosiyatif bozukluk, psikojenik ağrılar, uçak korkusu, trikotilomani ve sigara bağımlılığı tedavisi hipnoz ve hipnoterapiyi en sık kullandığımız ve en iyi neticelerin alındığı psikiyatrik rahatsızlıklardır.

Hipnoterapi sigarayı bırakmada ve obezite tedavisinde en iyi yöntemlerdendir. Sınav kaygısının giderilmesi, sınava hazırlıkta motivasyon kazanımı ve sınav başarısının arttırılmasında da hipnoz ve hipnoterapinin büyük katkıları olmaktadır.

Astım, hipertansiyon, psöriazis, dermatit, mide ve oniki parmak barsağı ülserleri, ülseratif kolit ve spastik kolon (irritabl barsak sendromu) gibi barsak hastalıkları, siğil tedavisi, migren ve gerilim tipi baş ağrıları, fibromiyaljiler, trigeminal nevralji gibi çeşitli hastalıklarda da hipnoterapi ile tedavi mümkündür.

Hipnoz ve hipnoterapi ağrısız diş çekimi, ağrısız doğum, bazı cerrahi girişimler ve kanser ağrılarının giderilmesinde de etkili bir tedavi yöntemidir.

Hipnoz nasıl tedavi eder?

İnsan organizması akıl ile bedenin iç içe geçtiği, birbiriyle organize çalışan mükemmel bir makinedir. Bedensel yakınmalarda psişik etkenlerin rol oynamaması, psişik bozukluklarda da somatik (bedensel) etkilerin görülmemesi mümkün değildir. Psişik faktörlerin primer olduğu rahatsızlıklarda hipnoz tedavisi en iyi sonucu verir.

Hipnoz tedavisinin ana etkisi, hipnoz sırasında elde edilen telkine artmış cevap reaksiyonudur. Herkes az ya da çok telkine açıktır.

Günlük hayatta sürekli telkin alır, veririz. Yarın gireceği sınavdan çok korkan çocuğunuza, “Sen bu sınava yeteri kadar çalıştın, konuları bildiğine eminim, sana güveniyorum, iyi bir not alacaksın” demeniz aslında bir telkindir ve ona güç ve güven verecek, kaygı ve endişelerini azaltacaktır. Ya da sohbet ettiğimiz bir arkadaşımızın “Sen bugün yorgun görünüyorsun, göz altların çökmüş, yüzün solmuş, hasta mısın” demesi moralimizi bozacak, kendimizi iyi hissediyor olsak bile kötü hissetmemize sebep olacaktır.

Aslında hipnoz da böyledir. Hipnoterapide hipnoterapist bilinç dışı düşüncenizi inceleme fırsatı bulmakta, sizin farkında olmadan yaptığınız, iyileşmenizi geciktiren ya da engelleyen önyargı ve dirençlerinizi ortadan kaldırmaktadır. Bu sayede hipnoz tedavide etkin bir yöntem olmaktadır. Bilinçdışının freninden kurtulan hastanın önü açılmaktadır.

Hipnozla ilgili doğrular ve yanlışlar:

*Hipnoz herhangi bir yan etkisi olmayan, bilimselliği kabul edilmiş bir tedavi yöntemidir.

*Hipnoz bir uyku hali değildir, hipnozdan uyanamamak diye bir şey yoktur. Hipnoz esnasında kişinin hipnoterapist ile bağlantısı koparsa kişi doğal uykuya geçebilir.

*Gönüllü isteği ve katılımı olmayan kişi zorla hipnoza sokulamaz.

*Hipnozda kişiye isteği dışında bir şey yaptırılamaz. Hipnoz sırasında kişi bilinçli kontrolünü hiçbir zaman kaybetmez. Bundan dolayı hipnozdaki kişi sosyal ve ahlaki değerlerine uymayan telkinleri kabul etmez, bu konuda ısrar edilirse kendiliğinden hipnozdan çıkar.

*Hipnozdaki kişinin özel bilgi ve sırlarını vermesi kendisine bağlıdır. Burada hipnoterapiste güveni ve tedavide yardımcı olacağına inancı rol oynar.

*Çocuklar hipnoza erişkinlerden daha fazla yatkındır. 6-10 yaş arası hipnoza yatkınlığın en yüksek olduğu dönemdir. 5 yaşın altı ile 70 yaşın üzeri hipnoza kolay girmez.

*Odaklanma ve hayal gücü yüksek olanlar hipnoza daha kolay girerler.

*Toplumun büyük bir kısmı hipnoza girebilse de %10-15’ lik kısımda hipnoza yatkınlık yoktur. Hipnoza yatkın olmayan grupta kuşkucu, kimseye güvenmeyen, her şeyi kontrol etmeye çalışan kişilik yapısı hakimdir. Bu kişiler kendilerini herkesten üstün ve değerli görme eğilimindedirler.

*Bazı psikiyatrik rahatsızlıklar hipnoza yatkınlığı azaltır. Obsesif kompulsif bozukluk, paranoid bozukluk, şizofreni, ağır depresyon ve bunama hipnoza yatkınlığı azaltan hastalıklardır.

Hipnoz-hipnoterapi:

Hipnozda sağ beyin aktif hale gelir. Elektrofizyolojik çalışmalarda hipnoz sırasında beynin uykudan farklı özel bir elektriksel aktivite gösterdiği saptanmıştır.

Hipnozda ya doğrudan olumlu telkin verilir ya da analitik hipnoterapi denilen uygulamada hipnotik trans altındaki kişiye uygun sorular yönlendirilerek psikoterapi yapılır. Bu özel bir uygulama olup, deneyimli terapistlerce yapılmalıdır. Yaş geriletilmesi, katarsis (boşalım) teknikleri de hipnoz sırasında uygulanan profesyonel teknikleridir.

Hipnoz-hipnoterapi sadece ruhsal bozukluğu olanlarda değil kişisel gelişim, ruhsal rahatlama, iç huzur sağlama gibi amaçlarla sağlıklı kişilere de uygulanabilir. Zihinsel kapasiteyi güçlendirme, sınav stresiyle başa çıkma, hızlı öğrenme, etkin hatırlama becerisi kazanma, derslere olan ilgi ve motivasyonu arttırma etkileriyle hipnoz sınavlara hazırlanırken etkili biçimde kullanılabilir. Sınav başarısını arttırmada önemli rol oynar.

Hipnoz- hipnoterapi ile sigara bırakma, baş ağrısından kurtulma, depresif duygulardan kurtulma, kusma, aşırı yemek yeme, parmak emme, tırnak yeme, cinsel isteksizlik gibi pek çok durumda semptom odaklı çalışılabilir ve halihazırda şikayet edilen belirti, bulgu ve durumdan kurtulmayı sağlar.

Hipnoterapi uygulanacak danışanlarımıza önerilerimiz:

Kliniğimizi tercih ettiğiniz andan itibaren bize güvenin, rahat ve huzurlu olun.
Sizden son derece basit ve uygulanması kolay şeyler isteyeceğiz. Endişelenmeden kendinizi seansın akışına bırakın, süreci kontrol etmeye kalkmadan terapistinizin telkinlerini dinleyin.
Hipnoterapi seansından önce açlık, susuzluk, tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı gidermiş olmanız konsantrasyonunuzu olumlu etkileyecektir.
Hipnoz esnasında hipnoza girdim mi? derin hipnozda mıyım? gibi sorularla mücadele etmeyin. Telkinlere odaklanmanız en doğrusudur. Hipnozun derinliği tedavinizi doğrudan etkilemeyecektir.
Hipnoz sırasında duygularınızı bastırıp, kontrol etmeye çalışmayın. Ağlamak, öfkelenmek gayet doğal ve normaldir.
Dışarıdan gelen sesleri duymanız, kendi düşüncelerinizin farkında olmanız hipnozda olmadığınız anlamına gelmez.
Kimler hipnoz yapabilir? Hipnoterapi de yasal durum nedir?

Hipnoz, şova müsait yapısı nedeniyle suistimale açık bir konudur. Televizyonlarda sahne hipnozu rahatça sergilenebilmektedir. Ülkemizde kontrol mekanizmalarının yeterince işlememesi ve yasal düzenlemenin olmaması bunda en büyük etkendir.

Bir çok ülkede hipnoz tıbbi bir girişim olarak kabul edilmekte olup, gösteri amaçlı hipnoz yasaktır.

Hipnoz ve hipnoterapi ile yetkili kılınan kişiler psikiyatrist, tıp doktorları, diş hekimleri ve klinik psikologlardır. Burada da asıl olan, hipnoterapiyi sahip olunan kendi uzmanlık alanında uygulamaktadır. Uzmanlık alanı dışındaki konularda, yeteri kadar bilgi sahibi olunmadan yapılacak hipnoz- hipnoterapi dolu tabancayla Rus ruleti oynamak kadar tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Hipnoz, teknik ve uygulama anlamında zor bir şey değildir. Bunu öğrenen her hangi biri rahatlıkla hipnoz yapabilir. Önemli olan, hipnoz ile tedavinin mesleki bilgiye sahip ehil ellerde yapılmasıdır. Gelişmiş ülkelerde bu kurala bağlanmış, yasal çerçeveye alınmıştır.

Asıl olan panik atak, depresyon, fobiler, dissosiyatif bozukluklar, psikojenik kökenli cinsel işlev bozuklukları, tikler, kekemelik, alkol ve madde bağımlılığı gibi rahatsızlıklarda psikiyatristin, ağrısız doğum ve bazı cinsel işlev bozukluklarında kadın hastalıkları ve doğum uzmanının, ağrısız diş çekimi ve diş tedavilerinde diş hekiminin hipnoz- hipnoterapi yapmasıdır. Temel prensip her uzmanın hipnoterapiyi kendi uzmanlık sınırları içinde yapmasıdır.

Hipnoz ve hipnoterapi uygulanması hakkındaki yönetmelik üzerinde Sağlık Bakanlığı çalışmaları devam etmektedir.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:01
Yatsı 21:31
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. Liverpool 34 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 32 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14