PA Akciğer Grafisi Ve Mesleki Hastalıklarda Önemi Nedir?

PA (Posteroanterior) Akciğer Grafisi, tüm radyografi yöntemleri gibi, akciğer grafisi de göğüs görüntüleri oluşturmak için X-ışınları şeklinde iyonize radyasyonu uygular. Tüm radyografi yöntemleri gibi, akciğer grafisi de göğüs görüntüleri oluşturmak için X-ışınları şeklinde iyonize radyasyonu uygular.

Sağlık 20.03.2019, 16:36 14.08.2022, 19:51

Konvansiyonel Grafiler:

  • PA (Posteroanterior) Akciğer Grafisi
  • Ayakta Direkt Batın (Karın) Grafisi
  • Yatarak Direkt Batın (Karın) Grafisi
  • İki Yönlü Servikal Grafi

İÇİNDEKİLER:

  1. PA (Posteroanterior) Akciğer Grafisi Nedir?
  2. PA (Posteroanterior) Akciğer Grafisi Nasıl Çekilir?
  3. PA (Posteroanterior) Akciğer Grafisi Nereden Alınır?
  4. Düzenli Akciğer Grafisi Çektirmek Gerekli Midir? Radyasyona Ne Kadar Maruz Kalırız?
  5. Akciğer Grafisinin Mesleki Hastalıklarda Önemi
  6. Mesleki Akciğer Hastalığı Nedir?
  7. Mesleki Akciğer Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
  8. Mesleki Akciğer Hastalıklarının Tedavi Süreci Nasıldır?
  9. Mesleki Akciğer Hastalığı Olan Hastaların Hakları Nelerdir?
  10. Akciğer Grafisi ile Mesleki Hastalıklar Nasıl Teşhis Edilir?

PA (Posteroanterior) Akciğer Grafisi Nedir?

PA (Posteroanterior) Akciğer Grafisi (filmi), göğüs duvarı ile ilgili birçok koşulu teşhis etmek için kullanılır; kemikleri ve akciğerler, kalp ve büyük damarlar da dahil olmak üzere göğüs boşluğunda bulunan yapıları da içerir. Pnömoni ve konjestif kalp yetmezliği göğüs grafisi ile konur. Göğüs radyografileri, işçilerin tozuna maruz kaldıkları madencilik gibi endüstrilerdeki işle ilgili akciğer hastalıklarını taramak için de kullanılır.

İş güvenliği kapsamında işçilerin 6 ayda bir kontrolden geçmeleri esnasında Akciğer grafisi de istenmektedir.

Göğüs bazı koşulları için, radyografi tarama için iyi, ancak tanı için zayıf kalan bir yöntemdir. Akciğer grafisine dayalı bir durumdan şüphelenildiğinde, durumu kesin olarak teşhis etmek veya ilk göğüs radyografisinde önerilen tanı lehine kanıt sağlamak için göğüs görüntüsü eklenebilir. Kırık bir kaburganın yerinden edilmesinden şüphelenilmediğinden akciğerlere ve diğer doku yapılarına hasar vermesi muhtemel olmadığı sürece göğüs grafisi ( filmi ) örnekleri gerekli değildir, çünkü hasta tedavisi değişmemektedir.

  • PA (Posteroanterior) ‘nın tanımlayabileceği başlıca bölgeler:
  • Hiler adenopati veya genişleme dahil hava yolları
  • Kemikler, ör. Kaburga kırıkları ve litik kemik lezyonları
  • Kardiyak silhoutte, kalp büyümesini saptamak
  • Plevral efüzyonlar da dahil olmak üzere kostofreni açılar
  • Diyafram, (ör. Serbest hava bulgusu, bir abdominal viskus perforasyonuna işaret eder.)
  • Kenarlar, (ör. Fibroz, pnömotoraks, plevral kalınlaşma veya plaklar için apseler)
  • Ekstratorasik dokular
  • Plevral efüzyonlu ya da plevral efüzyonsuz belirgin vaskülaritesi olan alveoler hava boşluğu hastalığı

PA (Posteroanterior) Akciğer Grafisi Nasıl Çekilir?

Nasıl çekilir merak edenler için açıklayalım:
PA (Posteroanterior) Akciğer grafisi ( PA Filmi  ), x-ışını ışını göğüsün arka yüzü boyunca girer ve ışının algılandığı ön (ön) açıdan dışarı çıkacak şekilde konumlandırılır. Bu raporu elde etmek için hasta, arkasında bir x-ray dedektörü olan düz bir yüzeye baktırılır. Radyasyon kaynağı standart bir mesafeden (çoğunlukla 1,8 m) hastanın arkasına yerleştirilir ve x-ışını kirişi hastaya doğru ortalanır.

Tespitler:
Ortalama bir insanda, diyafram orta klaviküler hattaki 5. ila 7. ön kaburgalarla kesilmelidir ve 9 ila 10 posterior kaburga, normal bir PA (Posteroanterior) göğüs filmi üzerinde görülebilir olmalıdır. Sağa inen pulmoner arterin genişlemesi, pulmoner hipertansiyonun erkeklerde anormal 16 mm’den ve kadınlarda 15 mm’den daha büyük bir boyuta sahip olmasına sebep olabilir.

Değerlendirme:

  • Trakea: orta hat ile ilişkisi ve çapı değerlendirilmelidir.
  • Kardiotorasik oran: erişkinlerde 1:2 nin altında olmalıdır.
  • Aorta ve pulmoner arterler: kalibrasyonları değerlendirilir.
  • Her iki hilus: genişlikleri kitle ve lenfadenopatiler değerlendirilir.
  • Akciğer parankimi: opasite veya radyolusan alanlar incelenir.
  • Pnömotoraks varlığı: Ayakta çekilen PA (Posteroanterior) akciğer grafide hava miktarına göre apeksten başlayarak, lateralden aşağı uzanan bir hat şeklinde görülür. Hava (pnömotoraks) akciğer dokusundan daha koyudur ve homojendir (parankimdeki normal bronkovasküler yapısı görülmez).
  • Plevral effüzyon (hemotoraks dahil): Plevral effüzyonda önce kostofrenik açı kapanır.
  • Diyafram altında serbest hava PA (Posteroanterior) akciğer grafide, ayakta direkt karın rafisinden (ADBG) daha net seçilir. Önce sağda sonra her iki tarafta belirir.
  • Kemik yapıların kontrolü genellikle son aşamada yapılır. Kostalar, vertebra incelenir. Kadın hastalarda meme gölgesi de incelenir.

Filmin raporu kalp arkasındaki akciğer lokalizasyonunun hafifçe görselleştirilmesi ile raporu okuma sonucu değerlendirilebilir.  Arka mediastende, özellikle omurga veya paraspinal yumuşak dokularda bir sorunu yansıtabildiğinden, doğru paratrakeal şerit de değerlendirmek için önemlidir (Normalde 3 mm veya daha az ölçmelidir.) Sol paratrakeal şerit daha değişken olup değerlendirme raporu sonrası posteroanterior görüşlerde normal hastaların% 25’inde görülür.

PA (Posteroanterior) Akciğer Grafisi Nereden Alınır?

PA (Posteroanterior) akciğer grafisi ( filmi ) işçiler için standart olarak taramalarda istenir. Nereden alınacağı konusunda aile hekimine başvurursanız kendi imkanları dahilinde olmadığı için sizi nereden alıacağı konusunda yönlendirir. Verem savaş dispanserinden alınabilmektedir.

Düzenli Akciğer Grafisi Çektirmek Gerekli Midir? Radyasyona Ne Kadar Maruz Kalırız?

Ülkemizde uygulanan rutin sağlık taraması (Check up ) programlarının içeriğinde akciğer grafisi çekimine yer verilmesiyle ilgili tereddütler vardır. Bu konudaki bilimsel veriler şöyledir:

Ülkemizde radyasyon güvenliği yönetmelik ve tüzükleri ile mesleki ve toplumsal olarak izin verilen dozlar tanımlanmıştır. Bir akciğer grafisi ile alınan radyasyon dozu çok düşüktür. İzin verilen dozun çok altındadır. Günlük hayatta, farkında olmadan ortamdan aldığımız radyasyon  miktarının 1-6 gününe karşılık gelmektedir (6 saatlik bir uçak yolculuğu bunun yaklaşık iki katı doz maruziyet yaratmaktadır). Bu konuda hastanın radyasyona maruz kaldığı yaş da önemlidir. Tüm kanser tipleri gibi tiroid kanseri için de çocukluk ve gelişme döneminde alınan radyasyon daha önemli olup bu yaş grubu için radyasyona maruziyeti azaltma mücadelesi verilmelidir. Rutin sağlık taraması programları genellikle 40-45 yaş sonrası için uygulanmaktadır ve erişkin yaş grubunda günlük hayatta farkında olmadan alınan dozlar (güneş, cep telefonları, elektronik cihazlar vb) düşünüldüğünde,   bir akciğer grafisinin yol açtığı radyasyon maruziyeti ihmal edilebilecek ölçüde düşüktür. 

Ancak akciğer grafisi ile tarama riskli (yoğun sigara içen) kişilerde bile kanserden ölümleri engellememektedir. O nedenle yakınması olmayanlarda ve özellikle genç kadınlarda kanser taraması yönünden akciğer grafisi çekilmesi gereksizdir. Öte yandan solunumsal yakınması olan kişide muayeneye çok katkı sağlamaktadır. Bu nedenle akciğer grafisinin sadece solunumsal yakınması olan hastalarda çekilmesi gereklidir.

PA (POSTEROANTERİOR) AKCİĞER GRAFİSİ: OPTİMAL TEKNİK VE YORUMLAMASINI İNCELEMEK İÇİN, PDF. DOSYASINI İNDİRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ!

Akciğer Grafisinin Mesleki Hastalıklarda Önemi

Akciğer grafisi; akciğerlerde oluşan hastalıkların tanısını koymak amacı ile kullanılan bir cihazdır. Meslek hastalıkları; zararlı bir etken ve bundan etkilene insan vücudu arasındaki, iş sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Nedeni belli olan bu hastalıklar için önlemler alınabilir. Genellikle meslek hastalıkları, işe başladıktan belirli bir müddet sonra ortaya çıkar. Erken teşhis edildiği takdirde hasta daha kolay bir biçimde iyileştirilebilir.

Akciğer filmi neyi gösterir?
Akciğer filmi; mesleğinden dolayı akciğerlerinde sorun olan kişilere tanı koymak için çekilir.

Akciğer grafisi nasıl çekilir?
Solunum yolu ve akciğer rahatsızlıkları bulunan kişiler, uzman sağlık personelleri tarafından röntgen cihazına alınır. Akciğer röntgeni sonucu tanı ve teşhis, doktor tarafından konur.

Mesleki Akciğer Hastalığı Nedir?

Akciğerler; solunum yoluyla dışarıya en açık olan organdır. İş ortamında, pis hava, ağır kokular ve kimyasal maddelerden ilk ve en çok etkilenecek organ yine akciğer olmaktadır. Havada bulunan bakteriler, tozlar, gazlar, dumanlar, hava kirliliği, mikroplar solunum yolu ile akciğerlere kadar alınır. Bu durum akciğer hastalıklarının baş göstermesine neden olur.

Mesleki Akciğer Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Solunum yolunda ve akciğerde olan hastalıkların en önemli nedenleri hava kirliliği, ağır kimyasal maddeler, duman, toz, gaz, buhar ve bakterilerdir. Kapalı ortamlarda tedbirsiz bir biçimde çalışan personeller bu tür durumlardan etkilenerek akciğer hastalıklarına yakalanabilir. Solunum hastalıklarının erken belirtileri burun akıntısı, KOAH, astım, solunum ateşi, öksürük, nefes darlığı ve boğazda yanmadır. Uzun süreli etkilerde ise; astım, amfizem, KOAH, kronik bronşit, hipersensitive pnömoni, pnömokonyoz, akciğer ve akciğer zarı kanseri gibi hastalıklara yol açar.

Mesleki akciğer hastalıklarının tanısının konulması için hasta meslek öyküsünü uzman hekim ile paylaşmalıdır. Burada hasta, yaptığı işi ve işlemleri, kullanılan maddeleri, ortamdaki kimyasal, toz, duman ve gazlara ne kadar maruz kaldığı, kullanılan cihazları detaylı bir biçimde anlatmalıdır. Daha sonra akciğer grafisi çekilir ve solunum fonksiyon testi yapılarak hastaya doğru teşhis konur.

Mesleki Akciğer Hastalıklarının Tedavi Süreci Nasıldır?

Mesleki akciğer hastalıklarının tedavisi, genel hastalıklar ile aynıdır. Tedavi sürecinde ilaçlar ve diğer tıbbi müdahaleler kullanılır. Fakat burada hastalığın nedeninin mesleki olduğu tespit edilirse, kişinin mesleğinden ayrılması gereklidir. Eğer hasta, iş ortamından uzaklaşmazsa hastalık konusunda hiçbir tedavi işe yaramayacak aksine hastalığı daha çok ilerleyecektir.

Sigara kullanan, alerjik reaksiyonlara karşı hassas olan, obez kişiler, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olan kişiler, mesleki hastalıklara çok daha fazla duyarlıdır. Bu sebeple bu kişilerin daha sağlıklı ortamlarda çalışmaları önerilir.

Mesleki Akciğer Hastalığı Olan Hastaların Hakları Nelerdir?

Meslek hastalıkları, yasal olarak diğer nedenlere bağlı rahatsızlıklardan daha farklıdır. İş kazaları gibi meslek hastalıklarının da kurumlara bildirilmesi mecburidir. Mesleki akciğer hastalığı teşhisini koyan uzman doktor mutlaka bu konuda hastayı bilgilendirmeli hem de işverene bildirme zorunluluğu bulunmaktadır. İşverenin de personelin hastalığını hemen Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirme sorumluluğu bulunmaktadır. Personelin tıbbi tedavisi, işveren tarafından sağlanmalı ve personel işten uzaklaştırılmalıdır. Hastalığı ilerlemiş olan personellerin malulen emekli edilmesi gerekmektedir.

Akciğer Grafisi ile Mesleki Hastalıklar Nasıl Teşhis Edilir?

Mesleki hastalıkların, erken teşhis edilmesi önlem alınması ve tedavi edilmesi bakımından hayati bir öneme sahiptir. Mesleki akciğer hastalıklarına teşhis konulabilmesi için yapılacak en önemli laboratuar çalışması akciğer grafileridir. Personellerin işe girerken çektirdikleri akciğer grafisi, meslek hastalıklarına maruz kalan personellere de periyodik olarak çekilmesi gerekir. Hastalıklara doğru tanı ve teşhis koymak için mutlaka kullanılan cihazların, filmlerin, filmin çekimi ve banyosunun kaliteli olması önemlidir. Akciğer filmleri 35×35 boyutlarında olmalıdır ve filmi çekecek olan cihazların yeterliliği göz önünde bulundurulmalıdır. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan Periyodik İşçi Sağlığı taramalarında kullanılan akciğer filmlerinin büyüklüğü Dünya Çalışma Örgütü standartlarına göre 35×35 boyutlarında ve 1. ya da 2. kalitede olması gerekmektedir. Ayrıca akciğer grafisinde kullanılan filmin kalitesi ve banyo esnasında temiz film çıktığından, düzgün pozisyonda ve yeterli pozlama ile çekildiğinden emin olunması gerekir. Akciğer grafisi sonuçları, uzman röntgen uzmanları tarafından çekilmeli ve sonuçlar uzman doktorlar tarafından değerlendirilmelidir. Böylece hasta, gerekli ve yeterli bir biçimde tedavi edilebilir.



Yorumlar (1)
Kamuran Arslan 5 yıl önce
Bende meslek hastalığı için akciğer nasıl oluyor hakkında bilgiler arayıp duruyordum. şükür sonunda tam detaylı açıklamalı buldum. Hazırlayanlardan Allah razı olsun çok işime yaradı.
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13