Hurma çeşitleri ve isimleri

Genellikle sadece Ramazan sofralarında ve hac-umre ziyaretleri sonrasında tatmaya alışık olduğumuz hurmanın aslında onlarca çeşidi bulunmakta. Mebrum, Medjul, Acve, Sugai, Safavi, Berni, Hudri, Amber ve Sukkeriye yaş hurma en çok bilinen türlerdendir. İşte hurma çeşitleri ve isimleri...

Faydalı Bilgiler 12.05.2020, 13:47 12.05.2020, 14:53 Zeynep Ezgi Berke
Hurma çeşitleri ve isimleri

İŞTE FARKLI KATEGORİLERDE HURMA ÇEŞİTLERİ VE İSİMLERİ:

  • Ülkemizde en çok tercih edilen ve hurma denince akla gelen Medine Hurmaları,
  • Mucizeye konu olan Acve Hurmaları, 
  • Hamile, lohusa ve bebeklere faydaları ve çok özel tadlarıyla Yaş-Taze Hurmalar,
  • Sevdiklerinize sunabileceğiniz orjinal kutularında Hediyelik Hurmalar, 
  • Çikolatalı ve Bademli çeşitleriyle Spesiyal Hurmalar,
  • Hurma kullanılarak elde edilen özel Hurma Mamülleri ve
  • Hac-Umre ziyaretçilerine özel İndirimli olarak satışa sunulan Toptan Hurma'dan oluşmaktadır.

HURMA ÇEŞİTLERİ VE FİYATLARI

Her yıl elde edilen mahsül, meydana gelen talep, ürünün menşei ve kalitesi gibi çok parametreye bağlıdır. Acve cinsi kısıtlı bir bölgede yetişmesi ve yüksek talep nedeniyle genellikle en pahalı türdür. Daha sonra medjul cinsleri ve diğer Medine hurma çeşitleri gelir. Yaş hurmanın muhafazası ve taşınması güçtür. Bu nedenle kısıtlı miktarda ve genellikle sonbahar aylarında ithal edilir. İran, Tunus, Cezayir hurmaları en ucuz türler olarak bilinir.

MEBRUM HURMA

Mebrum Medine Hurması; hurma denince akla gelen, kahverenge sahip, ince kabuklu, lezzetli ve besleyici bir çeşittir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere en çok tercih edilen cinstir. Bu hurma Türk insanının damak tadına hitap eden ve Türkler tarafından en çok rağbet gören türdür. Medine çevresinde Al Ula Bölgesinde yetişir.

Mebrum Medine Hurması Duble; hurma denince akla gelen, kahverenge sahip, ince kabuklu, lezzetli ve besleyici bir çeşittir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere en çok tercih edilen cinstir. Bu hurma Türk insanının damak tadına hitap eden ve Türkler tarafından en çok rağbet gören türdür. Medine çevresinde Al Ula Bölgesinde yetişir. Duble cinsi diğer mebrum cinslerinden büyüklüğü ve kabuğunun ince olmasıyla ayrılır.

SUGAİ HURMA

Sugai Hurma; gövdesi kahverengi, şekeri uç kısımlarına toplanmasından dolayı uç kısımları sarı-beyaz renkli bir hurmadır. Kalın etli, lif oranı yüksektir. Şeker oranının düşük olması nedeniyle şeker hastalarının tercih ettiği bir çeşittir. Tahin ile birlikte tüketilebilir. Arap halkı yerel mırra kahvesi ile birlikte tüketir.

MEDİNE MEDJUL HURMA

Medine Medjul Hurma; açık kahverenginde, iri boyutlu, bol etli, yumuşak ve oldukça lezzetli medjul cinsi hurmasıdır. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.

Medine Medjul Duble Hurma; açık kahverenginde, iri boyutlu, bol etli, yumuşak ve oldukça lezzetli medjul cinsi hurmasıdır. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. Duble cinsi iri boylar seçilmiş halidir.

BAKLAVA HURMA

Baklava Hurma; Hufri adıyla da bilinen, Hudri hurmasının iri boy olanıdır. Kahverenginde, yoğun tatlılık oranına sahip, büyük ve etli bir çeşittir. Kan yapıcı özelliğiyle bilinir. Bayanlara ve çocuklara tavsiye edilmektedir. Medine'de yetiştirilmektedir.

ÜRDÜN MEDHUL HURMA

Ürdün Medjul; siyah renkli, orta büyüklükte, ince kabukludur. Tatlılık oranı çok yoğun olup, lifli, bol etli, küçük çekirdekli, enfes lezzete sahip medjul cinsi hurma çeşididir.

AMBER HURMA

Amber Hurma; siyah renkli, oldukça iri bir çeşittir. Lif oranı yüksek, kalın etli ve hoş bir tada sahiptir. Özellikle diyet yapanlara, tok tutması ve besleyiciliği açısından önerilir. Medine'de, Riyad'da ve Necid bölgesinde yetiştirilmektedir.

SUKKERİ FAHİR HURMA

Sukkeri Fahir Hurma; sarıya yakın renkte ve orta büyüklüktedir. Kalın etli, lif oranı yüksek ve tok tutucudur. Arabistan halkının yerel kahvesiyle birlikte tüketmeyi sevdiği ve özel misafirlerine sunduğu en lezzetli ve seçkin hurma çeşididir. Necid bölgesinde, Riyad şehrinde yetişir.

BERNİ HURMA

Berni Hurma; sarımsı renkte, orta büyüklükte bir çeşittir. Lif oranı oldukça yüksektir. Çocuklara ve hamilelik ve emzirme dönemindeki bayanlara tavsiye edilmektedir. Efendimizin (ASM) "hurma çeşitlerinden en hayırlısı bernidir" buyurduğu rivayet edilmektedir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. 

ŞELEBİ BURMA

Şelebi Hurma; kahverenkli, orta büyüklükte, ince kabuklu ve tatlı bir çeşittir. Lezzetli ve bir o kadar da besleyicidir. Kan yapıcı olarak tüketilen türlerdendir. Bilhassa Medine ve çevresinde çokça yetişir.

MEŞRUK HURMA

Meşruk hurma; kahverengi renkli, orta büyüklüktedir. Kalın kabuklu bir cinstir ve tatlılığı yoğundur. Medine çevresinde Al Ula Bölgesinde yetişir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen, lezzetli ve besleyici bir hurma çeşididir. En kabuklu Mebrum hurma cinsi olarak da bilinmektedir ve diğer Mebrum cinslerinden bu şekilde ayrılır.

Meşruk Duble Hurma; kahverengi renkli, orta büyüklüktedir. Kalın kabuklu bir cinstir ve tatlılığı yoğundur. Medine çevresinde Al Ula Bölgesinde yetişir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen, lezzetli ve besleyici bir hurma çeşididir. En kabuklu Mebrum hurma cinsi olarak da bilinmektedir ve diğer Mebrum cinslerinden bu şekilde ayrılır. Duble cinsi iri taneler seçilmiş halidir.

SUFRİ HURMA

Sufri Hurma; açık kahverenklidir. İnce kabuklu bir cinstir ve oldukça tatlı ve lezzetlidir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.

DIHEYNİ HURMA

Dıheyni Hurma; siyaha yakın renkli, orta büyüklüktedir. İnce kabuklu ve lifli bir cinstir. Doyurucu olmasından dolayı diyet yapanlara tavsiye edilmektedir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.

SAFAVİ HURMA

Safavi Hurma; siyah renkli ve orta büyüklüktedir. İnce kabukludur. Şeker oranı düşüktür, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına faydalı olarak bilinir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen lezzetli çeşitlerdendir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. 

HUDRİ HURMA

Hudri Hurma; kahverengi ve orta büyüklükte bir çeşittir. Lezzeti belirgin ve güzel, tatlılık oranı yoğundur. Kan yapıcı olarak tüketilen, özellikle bayanlara ve çocuklara tavsiye edilen besleyici bir hurma çeşididir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen türlerdendir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.

RABİA HURMA

Rabia hurma sarıya yakın renkte, orta büyüklükte bir hurma çeşididir. Kalın kabuklu bir cins olup, lif oranı yüksektir. Kansere ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olarak bilinir. Doyurucu ve tok tutucu olması sebebiyle diyet yapanlara tavsiye edilir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.

İRAN HURMA

İran Hurması siyaha yakın renkte ve ince kabukludur. Mazafati yaş hurma olarak da bilinir. Yumuşak ve oldukça tatlıdır. İran'da yetiştirilmektedir.

ACVE HURMA

Acve Hurma; siyah renkli, nisbeten ufak taneli, diğer hurmalardan farklı olarak yuvarlak şekillidir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmektedir. Yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir hurmadır. Bazılarının çekirdeklerinde, bazılarında ise hurmanın üstünde ALLAH(c.c)'ın 99 esması yazdığı kabul görmüştür. Sihire ve zehre karşı da tesirli olduğu rivayet edilmektedir. Acve DUBLE hurma'nın farkı daha iri tanelerin seçilmesidir.

REVANTA YAŞ HURMA

Ravtana Yaş Hurma, lezzetli, besleyici ve sağlıklı bir yaş hurma çeşidi olan ravtana, kahverengi-turuncu rengindedir. Orta büyüklükte, yumuşak ve ince kabuklu bir yapıya sahiptir. Herkesin damağına uygun hoş tadı ile en çok talep gören yaş hurma çeşididir. Doğumu kolaylaştırıcı etkisiyle özellikle hamile bayanlara tavsiye edilir. Süt yapımına faydası, bebeklerde gaz problemine yol açmaması ile emzirme dönemindeki annelere de tavsiye edilmektedir. Arap halkının kahve ile tüketmeyi sevdiği, Ramazan sofralarının vazgeçilmez meyvesidir. Medine Hicaz bölgesinde yetiştirilir.

BERHİ YAŞ HURMA

Berhi Yaş Hurma; çağla olarak da bilinen, erik kıvamında, orta büyüklükte, sarı renkte, ince kabuklu, kekremsi tada sahip yaş hurma çeşididir. Ravtana yaş hurmaya göre daha serttir. Hamile ve emzikli bayanlara tavsiye edilen yaş hurma çeşitlerindendir. Medine Hicaz bölgesinde yetiştirilmektedir. Ramazan sofralarını süsleyen bir çeşittir.

HULVA YAŞ HURMA

Hulva Yaş Hurma; görünüşü eriğe benzeyen, besleyici ve lezzetli, hafif kekre tada sahip bir çeşittir. Kırmızı renkli, orta büyüklükte ve ince kabukludur. Arapların misafirlerine sunduğu hoş koku ve lezzete sahip bir hurmadır. Hamile ve emzikli bayanlara tavsiye edilen yaş hurma çeşitlerindendir. Medine Hicaz bölgesinde yetiştirilmektedir.



Yorumlar (3)
Merve Elican 6 yıl önce
Bunlardan başka hurma çeşidi var mı yoksa tüm hurma çeşitleri bunlar mı?
Zeynep 5 yıl önce
Bu Hurma çeşitleri içeriğiniz çok işime yaradı teşekkürler.
hassan ruhani 4 yıl önce
zincirden sonra şifa niyetine yiyin iyi gelir ben 46 yaşındayım 10 çocuğumda bu hurmalar işe yaradı ama Allahıma şükürler olsun 2 çocuğumda yaramadı öbür tarafta kendilerini zincirleyip Allaha secde ediyorlar tekrardan Allahıma şükürler olsun zincirden vefart
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:40
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14