Bonzai ve Jamaika nedir? ne yapar?

Bonzai nedir?, Ne yapar?, Bonzai kullanan kişiler neler diyor?, Birinin Bonzai kullandığını nasıl anlarım? İşte Bonzai hakkında bilinen ve bilinmeyenler...

Sağlık 10.01.2024, 14:15 10.01.2024, 21:07 Mehmet Berke
Bonzai ve Jamaika nedir? ne yapar?

Bonzai nedir?, ne yapar?, Bonzai kullanan kişiler neler diyor?, Birinin Bonzai kullandığını nasıl anlarım? İşte Bonzai hakkında bilinen ve bilinmeyenler...

Bon(tabak), sai (ağaç) kelimelerinden oluşan bonsai kelimesi, Japonca tabak ya da taş üzerinde yetiştirilen, minyatürilize edilmiş ağaçları ifade eder. Türkçeye Bonzai olarak geçmiştir.

“Bonzai” aslında minik bir Japon ağacı türü. Ama okullarımıza da giren bonzainin bununla ilgisi yok. Bu “Bonzai” – ucuz uyuşturucu - büyük bir bela. Delirterek, ölüme götüren zehirin yeni adı Bonzai.

Bonzai ağacını kullanarak ve üzerine kimyasallar sıkılarak üretilen bu uyuşturucunun sentetik ot olduğunu  unutmayın.

Ne yazık ki, kimyasal olan bu maddenin zehirleyici özellikleri yokmuş gibi herbal (bitkisel, ot)  ürün olarak adlandırarak sağlığa zararlı olmadığı algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu konuda internette sayfalar dolusu açıklama var.

Sokaklarda genel olarak ‘’Bonzai’’ olarak adlandırılan uyuşturucu gerçekte Sentetik Kannobionid ismi altındaki birçok maddeden oluşmaktadır.

“Tamamına yakınının insanlar üzerindeki etkisi bilinmeden kullanımı artmıştır.
Bu maddeler esrar etkisi vermesi sebebi ile sentetik esrar olarak kullanım alanı bulmaktadır. İster ot şeklinde, ister preslenmiş ya da kubar şeklinde olsun esrar 400 den fazla kimyasal madde içermektedir.”

İlgililerce tahribatının esrar ve eroinden çok daha yüksek olduğu, sonuçta böbrek ve kalp yetmezliğine yol açtığı,  okullarda da başlanan dağıtımının  –özellikle-kız öğrencilere yaptırıldığı ve alkol bağımlılığı olmayan çocukların Bonzai satışı için aracı olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Peki, ne yapmalıyız? Narkotik uzmanlarının önerileri ne?

“Bağımlılık yapıcı maddeler karşısında irade; KULLANMAMAKTIR! Kullandıktan sonra hele de madde etkisindeyken irade aramak beyhudedir! Kullanmamak konusunda irade göstermeye çalışan gençler için tehlike her geçen gün artıyor.”

“Zaten bağımlılık yapıcı maddelerle mücadelede asıl olan; maddenin sentetik ya da doğal olması değil, asıl olan maddelerin bağımlılık yaptığının bilincine varılmasıdır.”

Madde bağımlılığını kısaca tanımlayacak olursak; davranış, duygu ve düşünce üzerindeki direk olarak etkili olan bir süreç oluşmaktadır.  Bağımlılık yapan maddeler genel olarak hayatı devam ettirmek adına değil de, keyif verici, mutluluk vermesi nedeniyle tüketimi yapılmaktadır.  Bunun akabinde kullanıcıda,  duygu, düşünce ve hareketlerde değişme söz konusu meydana gelir.

“Bu arada uyuşturucu satıcısı, torbacı kimdir, biliyor musunuz? HAYIR! Çocuklarımızın yanı başlarındaki arkadaşlarıdır!” diyor narkotikçiler.

Uzmanların açıklamalarına göre; “AŞIRI DOZ HALİNDE; -Önce denge kaybı, sonra yavaşça bilinç yitimi ve geçici körlük olur. Sonra zaman ve mekân kaybı yaşarsınız, nerde olduğunuzu ne yaptığınızı unutursunuz normalde gayet net bildiğinizi bir şeyi hatırlamaya çalışırsınız ama hatırlamanız imkansızdır. Cümle bile kuramazsınız. Nefes almaya çalışırsınız sadece.

Ölüme bu kadar yakın olamazsınız. Kalbiniz aşırı çarpar. Bilincinizi yitirirsiniz bir başkasına çok rahat zarar verebilirsiniz çünkü kendinizi rüyada sanırsınız ya da kendinize çok ciddi zarar verebilir 9.kattan aşağı atlayabilirsiniz. Hiç bir yerinizi hareket ettiremezsiniz. Bırak hareket etmeyi elinizi cebinize götürüp telefonu çıkarıp 112'yi bile arayamazsınız yardım çağırmak için.”

Halüsinasyon, panik atak, kusma, aşırı heyecan ve göz bebeklerinin şişmesi semptomları içindedir. Haberlerde de artık maalesef zaman zaman karşımıza çıkan “Bonzai kullanan genç kalp krizinden hayatını kaybetti” gibi haberlere konu olabilirsiniz. Düpedüz intihar bu madde. Ötesi yok. Bonzai komasına girmek istemiyorsanız denemeyin. Uyuşturucu komasının dönüşü yok.

Bonzainin yanı sıra yine sentetik uyuşturucu olan ve hızla yayılan “Jamaika”, ”Salvia” da gençler arasındaki partilerde kullanılmaktadır.

Jamaika,  Bonzai kadar tehlikeli hatta ve hatta ondan daha tehlikelidir. Aynı şekilde nefes daralması, ani kan basıncı yükselmesi, ateş basması “ne oluyor bana?”, “Burası neresi? Neredeyim? Öldüm mü? Ölecek miyim? korkuları “içinde korkutarak kalp krizi geçirip öldüren bir maddedir.

Tek dumanda bile ölüm riski % 99 olan bünyeye göre ve ya kullanıcıya göre bu değişir sonuçta anlık ölümlere neden olan bir maddedir. 

Bu iki uyuşturucu “tek kullanım”da bile alışkanlık yapabilmektedir. Zamanla vücut işlevini yerine getirememekte ve genç yaşta “kalp krizi”nden ölenlerin çoğunluğunu  “Bonzai” denen uyuşturucu kullananlar oluşturmaktadır.

Bonzai satışının internet üzerinden de yapılmakta olduğu bilinmektedir. Gençler eğlendiklerini, oyun oynadıklarını sanmaktalar oysa ölümün kucağına itildiklerinin farkında değil. İşin acı tarafı bu eğlencenin sonu 3 yılda ölümle sonuçlanmaktadır.

Avrupa, KKTC, Çin ve mülteci akınıyla birlikte Suriye üzerinden geldiği ve dağıtıldığı bildirilen Bonzai gençlerimizi zehirlemek için kullanılmaktadır.

Özellikle lise çağındaki gençliğin kullandığı bir uyuşturucu olduğu biliniyor.

Bonzai de durum hepsinden farklı.  “Aslında Bonzai uyuşturucu da değil, sadece zehirdir. Ne uyarıcı, ne uyuşturucu, ne de sakinleştirici,  tek kelime ile yüksek etkili bir zehirdir”. 

BAKIN BONZAİ KULLANAN BİR KİŞİ NE DİYOR?

“Başıma ne geleceğini bilmeden kullandım. Keşke 'bu seni ölüm tribine sokar' deselerdi. Bu yazıları okuyorsanız elinizi sürmeyin. Daha önce ne kullanmış olursanız olun, kim olursanız, yaşınız kaç olursa olsun. Girdiğiniz dünyadan sizi çıkaracak hiçbir şey yok. Korkudan kalbiniz durup ölebilirsiniz. Sizi tutsalar, bağlasalar. Hiçbir şey sizi oradan kurtaramaz. Yanınızdaki arkadaşınızı düşman bilip öldürebilirsiniz. Kendinizi öldürebilirsiniz. Eğer canınızı seviyorsanız bir kere dahi olsa içmenizi tavsiye etmem. Mutluluk yerine mutsuzluk tedirginlik uyuşukluk veren bir maddedir. Hiç uğruna böyle şeylere bulaşmaya gerek yok! En çok ölüm getiren maddelerin arasında yer alan bonzai adlı ölüm tuzağının son kez ismini duyun ve unutun.  Hayatınızda bu ismi duymamış olun ve unutun gitsin.”

Sevgili anne-babalar ve gençler Bonzai ve benzeri uyuşturucuları önlemek için neler yapıyorsunuz?

“Bizler doğru bilgilerle çocuklarımızı doyurmazsak, onları sokaklarda bilgilendirmek için ağzında kudurmuş köpekler gibi salyaları ile bekleyenler yeterince var, haberiniz olsun. “Benim çocuğum yapmaz!” diyenlerden misiniz? Bu söz; birçok bağımlı çocuk sahibi olan ebeveynlerin son sözleridir!”

Kendinizi ve ailenizi düşünün. Adı ne olursa olsun, hiçbir uyuşturucuyu içmeyin, içirtmeyin. Satmayın, sattırmayın. Bırakın, bıraktırın. Zararlarını bilmeyenlere anlatın.

Bonzai 3 yılda –süründürerek- öldürür. Çok geç olmadan ondan uzak durun.

Sevgi  ve saygılarımla.
Ali İhsan ÖZÇAKIR
MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)



Yorumlar (27)
Batuhan 6 yıl önce
Ben hayatımda bir kez içtim…
Bir arkadaş içiyordu ve yaktı bana uzattı, bende Esrar, cigaralıktır bir kez bir şey olmaz ve arkadaşa da ayıp olmasın diye çektim. 3,4 defa dönerdik sonra başladık gülüşmeye ve daha sonra ikimizin nabzım aşırı atmaya başladı. İçimden eyvah öldüm ben dedim. Nabzım giderek hızla artmaya devam ediyordu ve arkadaşa, "bana bir şey oldu" deyip o panikle biran önce orada ölmemek, gazetelere düşmemek için kaçtım… Başka bir arkadaşımın o civarda büfesi vardı ona sığındım. Elimi yüzümü yıkadım ama hala kalbim çok hızlı çarpıyor. Arkadaşa ambulans çağır diyorum. O’da bana kalbin çarpmıyor diyor. Daha önce esrar içen arkadaşım ne içtin dedi. Ben de esrar sanırım dedim. O da bana; esrar böyle yapmaz sen "Bonzai veya Jamaika" içmişsin dedi ve çok kızdı. Bilmediğin şeyi neden içiyorsun dedi. Ama ben hala yerimde duramıyordum. Neyse arkadaşım beni arabasıyla aldı eve doğru yola çıktık… Sabaha karşı eve gelene kadar arabanın penceresinden kafam dışarıda hava ile nabzım düşmeye başladı. Hayatımda böyle bir şey yaşamadım. Resmen bildiğiniz cehenneme gittim geri geldim. Allah düşmanımın başına vermesin. Bu illeti sakın içmeyin, içirtmeyin. Satanları da hemen Polise şikayet edin.
Not: Kimse bu yazdıklarımdan Esrar iyidir yada övdün gibi bir şey anlamasın... O lanetin nasıl bir şey olduğunu, tadını bilmem. Sigarayı bile kullanmayın diyorum. Ben kaç senedir sigara bile kullanmıyorum.
İzmirli hakan 6 yıl önce
Benim yaşım 34 arkadaşlar ve bu illet beni bitirdi. Şu'anda amatemde tedavi görüyorum ama her şeyden önemlisi irade beyinde bitirmek ilaç sadece destekleyici işimi sağlığımı ailemi çocuklarımın bana baba diye sahip olduğum her şeyimi kaybettim tek bir sefer kullandım ve arkası geldi sadece kendi sağlığımı değil kısaca her şeyimi kaybettim Allah cc bu illete düşen bütün kardeşlerime ve bana yardım etsin Amin.
Elif nur 6 yıl önce
Lisede arkadaşlarım kanıma girdi sigaraya başladım. Sonra bir doğum gününde Muğla'nın Datça ilçesinde barda eğlenirken arkadaşım sigaramın içine koydu, ben de sigara sanıp içtim ve birden düştüm. Kafama taşla vuruyorlardı sanki, herkes oynuyordu ve 8 defa farklı şekilde öldüm. Ben hemşireydim can kurtarırken kedin canımı alıyordum. Öyle rüyalar gördüm ve direk hastaneye götürdüler beni. Bir daha onun korkusundan şu an sigara bile içmiyorum.
excalibur 10 yıl önce
bir kere jamiakini bilmeden içtim hayatımın en berbat 2 gününü geçirdim. sakın bulaşmayın içici arkadaşlarım normal ot ile arasında büyük fark var ot keyif veren bir madde ama bunlar insanı mahvediyor aman diyeyim
Arnavutköylü 7 yıl önce
Arkadaslar ailenizi esinizi dostunuzu canınızı seviyorsanız lütfen Allah rızası için içmeyin kardeşlerim ben mağdur oldum içtim evet bonzai içtim ilk defa icmistim tek duman aldım pişman oldum niyemi içtim bonzai beni hemen bayiltti yüzümü sobaya yaslamisim yüzüm 3.derece yani en kritik yanık olarak bilinen derece ile yandı sonrasında nemi oldu yüzüm derken gözümün hemen arkası 1 hafta sonra yanan yerde damar patladı tam 3 kere ameliyat oldum yüzüm eskisi gibi olmadı ben çok pişman oldum etrafimca sevilen sayılan bi insandım kimse benden öyle bişey beklemezdi içtim Allah keşke canımı alsaydida o utanç verici olayı yasamasaydim sözlerim kulağıniza küpe olsun göz ardı etmeyin tövbe edin kendinize gelin en iyi yol hak yoludur Allahın yoludur şaşırmayın kardeşlerim şaşırmayın benden bu kadar vesselâm aklı olan kendini düşünen ailesini sevdiklerini düşünen adam İçmez hadi selametle Allahın selamı üzerinize olsun
Pişman 7 yıl önce
Merhaba bende bundan 5 yıl önce içtim bir kez o gece hayatımda geçirebileceğim en berbat ve korku dolu geceydi beynimde resmen canlar çalmaya başladı yürümeyi bırakın oturamadim bile vücudumda inanılmaz acılar vardı dilim kafamdan daha büyüktü sanki ağzımdan köpükler çıkmaya başladı gözlerim görmez oldu çok korkunç bir geceydi gecenin geri kalanını hatırlamıyorum sabah uyandım evin heryeri kusmuk içindeydi ve ben gözümü açıp nerede olduğumu anlayınca inanmazsiniz sevinçten çığlık attım yaşasın ölmemişim dedim o günden sonra ağzıma sigaradan başka hicbirsey sürmedim lütfen kullanmayın kullanana engel olun sağlıcakla kalın. ..
Batuhan 6 yıl önce
Bir arkadaş Bonzai'yi kötülerken Esrar iyi bir şeymiş gibi anlatıyorsun demiş. Hayır arkadaşım Ben Sigarayı bile kötülüyorum. Kesinlikle bu tür kötü alışkanlıkların hiç birisini önermiyorum. Ve hayatımda bir kere cehaletimden denedim ve sigara bile içmeyen birsi olarak arkadaş kurbanı oldum. Arkadaşlarımız yapıyor diye özenmeyin. Allah akıl vermiş kullanalım diye. Asla kimseye özenmeyin. En doğrusunu Aileniz, eş, dost ve akrabalarınız size söyler. Bu nedenle Arkadaş, dost dedikleriniz size kötüyü önermez ve kullanmaz.
Ömer 6 yıl önce
Ben bunu 8 aydır içiyorum 2 haftada bir içtiğim de 1 ay boyunca hiç içmediğimde oldu son 10 günde günlük 1 gram içtim.
Bugün içmeyişimin 3. Günü yoksunluk çekiyorum Allah rızası için yardım edebilecek biri var mı
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 18 Mart 2024
İmsak 05:39
Güneş 07:04
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:21
Yatsı 20:40
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Nottingham Forest 29 25
18. Luton Town 29 22
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13