Olaylar Batı'da özellikle farklı algılanıyor

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Haziran ayındaki Gezi olaylarının, daha sonra şimdi halen etkisi sürdürülen başka olayların Batı'da özellikle farklı algılandığını görüyorum" dedi.

Politika 14.01.2014, 19:37 14.01.2014, 19:40 Mehmet Berke
 Olaylar Batı'da özellikle farklı algılanıyor
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, JW Marriott Otelde düzenlenen 6. Büyükelçiler Konferansı'ndaki konuşmasında, büyükelçilerin 5 kıtada Türkiye'yi en üst düzeyde temsil ettiğini, çalışmalarının takdire değer olduğunu söyledi.

Siyasi ve ekonomik istikrarın birbiriyle olan bağına dikkati çeken Arınç, siyasi istikrarın temin edildiğini, buna bağlı olarak ekonominin geliştiğini, Türkiye'nin güçlendiğini aktardı.

Güçsüz hükümetlerin, yaşanan krizlerin Türkiye'nin itibarını düşürdüğünü anlatan Arınç, o dönemlerde Türkiye'nin diğer ülkelerle ilişkilerinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu gördüğünü ifade etti.

Arınç, diplomatik ilişkiler rölantide sürerken, güçlü devlet ve güçlü ekonomi yapısına kavuşulmasıyla diğer ülkelerdeki Türkiye algısının üst düzeye çıktığını kaydetti.

Milli gelir ile demokrasinin doğru orantılı algılandığını dile getiren Arınç, "Bin dolarlık milli gelirle 2 bin dolarlık milli gelirle demokrasinin de o kadar zayıf, güçsüz olduğu anlaşılıyor ve size verilen değer o kadar oluyordu" dedi.

"Şimdi 11 bin 500 dolarlık milli gelire kavuşulmakla başımız daha dik" diyen Arınç, gözlerin Türkiye'ye dikilmiş olması, ekonomik krizde ayakta durabilmesi, ihracatta, enflasyonda, milli gelir artışında sağladığı başarıların bütün dünyanın ilgisini çektiğini vurguladı. Arınç, bu gelişmelerin Türkiye'nin uluslararası arenada daha fazla önemsenmesini sağladığını söyledi.

Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya, Singapur ve Malezya'ya yaptığı ziyaretteki çalışmaları da anlattı.

Bu ülkelerin başbakanlarının Erdoğan'a bölgedeki gelişmeleri sorduğunu aktaran Arınç, bölge ülkelerindeki gelişmelerin Türkiye'den öğrenilmek istenmesinin önemli olduğunu ifade etti. Arınç, 600 binden fazla Suriyeli'nin Türkiye'deki kamplarda yaşadığı ve sığınmacılar için 2 milyar dolardan fazla masraf yapıldığı bilgisinin, bu ülkelerdeki yetkilileri çok etkilediğini da belirtti.

Büyük Türkiye'nin dünyaya bakan yüzleri olduğunu dile getiren Arınç, "Büyükelçiliğimizi, rezidanslarımızı ziyaret ettiğimizde Türk topraklarında olduğumuzu biliyor, bayrağımızın bulunduğu bir yerde gururla yaşıyoruz" dedi. 

Geçmişten bu yana büyükelçiliklerin çok önemli prestij mekanları olduğunu ifade eden Arınç, her ülkede en güçlü şekilde yeni yapılanmaların olduğunu da bildiklerini söyledi.

"Anadolu Ajansı son 3 yılda büyük hamleler yaptı"

Kendisine bağlı kurumların çalışmalarına ilişkin bilgi de veren Arınç, TRT'nin 15 ayrı kanalda bütün dünyaya yayın yapan büyük bir kuruluş olduğunu kaydetti.

En büyük arzularından birinin İngilizce haber kanalının mutlaka hizmete girmesi olduğunu aktaran Arınç, gelinen aşamanın da toplantıda paylaşılacağını bildirdi.

Anadolu Ajansının bütün dünyada ilk 5 ajansın içine girmek için son 3 yılda büyük hamleler yaptığını belirten Arınç, farklı dillerde haber yayınına geçtiğini aktardı. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün çalışmalarını da anlatan Arınç, 40'a yakın ülkede basın müşavirlikleri ve ataşeliklerinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye ile ilgili 12 dilde kitapçıklar yayımlandığını anımsatan Arınç, bunun bir portal içinde güncelleştirileceğini kaydetti.

Atatürk Kültür Dil Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kuruluşların kendi alanlarındaki bilimsel çalışmaları yurt dışında da yaparak faal hale getirmeye çalıştıklarını aktaran Arınç, gelecek dönemde yurt dışında önemli toplantılar yapılmasının planlandığını belirtti.

Arınç, Türkiye'nin dışarıda özellikle ekonomik başarılar nedeniyle çok beğenildiğini düşündüğünü vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının Arapça ve İngilizce "sessiz devrim" isimli bir kitap hazırladığını anımsatan Arınç, demokratikleşme, özgürlükler alanındaki çalışmaların takdim edildiğini anlattı.

Arınç, "Türkiye demokratikleşmede, sivil asker ilişkilerinin normalleşmesinde, fikir ve düşünce özgürlüğünün alabildiğine yaygınlaşmasında ve güçlenmesinde çok önemli işleri başardı, adeta tarih yazdı. Geçmişte tabu sayılan 'aman ha bu konularda konuşmayın, suçlanırsınız, fişlenirsiniz, ayrımcılığa tabi tutulursunuz' şeklindeki endişelerinin pek çoğunu gidermiş durumdayız" değerlendirmesinde bulundu.

Bülent Arınç, çözüm süreciyle büyük bir umutla terörün biteceğine dair güven duyulmasının da AK Parti iktidarının başarılarından olduğunu anlattı.

"Çabalarımızın yeterli olmadığını üzülerek görüyorum"

Bunlara karşın özellikle Batı ülkelerinde sürekli basın özgürlüğüyle ilgili sorulara muhatap olduklarını belirten Arınç, "Onlar Türkiye'ye gelince biz onlarla görüşüyoruz ve görüştüğümüz zaman da ikna ettiğimizi düşünüyoruz. Çünkü elimizdeki argümanlar çok güçlü ama onlar döndüklerinde gazetelerde farklı şeyler yazılıyor, farklı raporlar yayınlanıyor ve Türkiye adeta itham ediliyor" dedi.

Arınç, "(Türkiye'de gazeteciler tehdit altında, onlarcası yüzlercesi cezaevinde, konuşmak artık suç haline geldi) şeklinde karalayıcı, suçlayıcı ifadelerinin bir kısmı şüphesiz doğru olabilir. Bunları izah ediyoruz. Mesleki çalışmaları sebebiyle hiçbir gazeteci hakkında dava açılmadığını ve mahkum olmadığını söylüyoruz. Ama mesleği gazeteci olmakla birlikte Terörle Mücadele Kanun kapsamında veya adi suçları işlemişlerse bunların da karşılığının bir hukuk devletinde nasıl verilebileceğini söylüyoruz ama bu çabalarımızın yeterli olmadığını üzülerek görüyorum" ifadelerini kullandı.

Özellikle Amerika kıtasında ve Avrupa'da ısrarla işlenen konunun "Türkiye gazetecilerin özgürlüğü açısından şu sıraya, şu sıraya düştü" şeklindeki haberler olduğunu dile getiren Arınç, bu konudaki algının değiştirilmesi için neler yapılabileceğinin iyi düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Arınç, Türkiye ve yurt dışında yaptıkları medya buluşmalarının çok faydalı olduğunu anlattı.

Gezi Parkı odaklı olaylar

"Mayıs ayından sonra Türkiye'de yaşanan bazı olaylar batı ülkelerindeki Türkiye imajını biraz zedelemiş olabilir" diyen Arınç, şöyle devam etti:

"Mayıs ayında Türkiye'de her şey olumlu noktada pik yapmışken, en büyük yatırımların başladığı, faizlerin yüzde 4'ler seviyesine düştüğü, enflasyonun yerlerde süründüğü, Türk parasının kıymetinin adeta şaha kalktığı bir yerde, bunu ekonomik anlamda söylüyorum, üst üste yaşanan bazı olaylar, haziran ayındaki Gezi olaylarının daha sonra şimdi halen etkisini sürdüren başka olayların Batı'da özellikle farklı algılandığını ve Türkiye üzerinde soru işaretleri meydana getirildiğini, bu çabanın özellikle sürdürüldüğünü görüyorum. 

Gezi olayları sırasında CNN International gibi, Russia Today gibi Reuters gibi haber ajanslarıyla bazı ilişkilerimiz oldu. Çünkü hayret ettik. Çok hazırlıksız bir şekildeydik. Böyle bir olayların adeta büyüyeceğini, toplumsal hale geleceğini de hiç düşünmemiştik. Çevre duyarlılığıyla başladığını zannettiğimiz olaylar, sonra bütün illere adeta bir büyük el tarafından yönlendirilmek suretiyle sıçratıldı. O zaman savaş muhabirlerinin bir kaç gün öncesinden İstanbul'a gönderildiğini ve bazı ülkelere saatlerce canlı yayın yapıldığını, bu canlı yayınlara özellikle bu olayların bir kalkışma olarak tasvip eden insanların muhabir olarak çalıştırıldığını gördük. Sonrasında mesela Kazlıçeşme mitinginde 1 milyon insan Sayın Başbakana destek için toplanmışken, hızını alamayan CNN International, hükümete tepki toplantısı diye bunu takdim edince foyaları meydana çıktı."

"Kendileriyle görüştük yaptıkları bazı yanlışları da kabul de ettiler. Bunu dış planda belki söylemiyorlar ama biz çok iyi biliyoruz" ifadesini kullanan Arınç, "Dolayısıyla bir kurgu eğer Türkiye'nin imajını yıkma, zedelemek ve bundan da bir fayda çıkarmak amacını gütmüşlerse, siz inanıyorum ki dış ülkelerdeki dostlarımız, büyükelçilerimiz bunun içinde yaşıyor da olabilirsiniz. Bu nedendir, ne yapılması gerekir, böyle bir algıya karşı bizim Türkiye'den yapmamız gereken nedir? Madem ki medya kuruluşlarından genelde sorumlu bir Başbakan Yardımcısı olarak buradaki arkadaşlarımızın ne yapması faydalıdır? Bizi bilgilendirin lütfen" dedi.

Arınç, büyükelçilerin Türk milletinin, devletinin şanına yakışır çok büyük hizmetler yaptıklarını belirterek, büyükelçilere bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.

Konuşmanın ardından, toplantı basına kapatıldı.

Toplantının basına kapalı bölümünde Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile Arınç'a bağlı diğer kurum ve kuruluşların yöneticileri, hizmetleri hakkında büyükelçileri bilgilendirdi.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:36
Güneş 06:10
Öğle 13:08
İkindi 16:54
Akşam 19:56
Yatsı 21:23
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14