Başbakan Erdoğan: Savaş peşinde koşmuyoruz ama savaştan uzak da değiliz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kendi vatandaşlarına ve Türkiye’ye yönelik uyguladığı politikanın devlet terörü olduğunu söyledi. Suriye’nin mütecaviz tutumunu sürdürmesi ve atılan bombalarla vatandaşlara zarar görmesi...

Politika 05.10.2012, 17:03 05.10.2012, 18:44
Başbakan Erdoğan: Savaş peşinde koşmuyoruz ama savaştan uzak da değiliz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kendi vatandaşlarına ve Türkiye’ye yönelik uyguladığı politikanın devlet terörü olduğunu söyledi. Suriye’nin mütecaviz tutumunu sürdürmesi ve atılan bombalarla vatandaşlara zarar görmesi üzerine, misliyle karşılık verdiklerini belirten Erdoğan, “Asla savaş meraklısı değiliz ancak savaştan uzak da değiliz.” dedi. Vatandaşların zarar gördüğü bir ortamda barış konuşmalarının mümkün olmadığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin asla blöf yapma, boş atıp dolu tutma gibi bir kolaycılığın peşinde olmadığını vurguladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Esenler’de gerçekleştirilen ‘Kentsel Dönüşüm Başlıyor’ programında konuşan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine Antalya’da şehit edilen 3 polis memuruna Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Şehit polislerin ailelerine başsağlığı dileyen Erdoğan, Akçakale’de Suriye tarfından atılan top mermileriyle hayatını kaybeden 2 anne ve 3 çocuğu için de baş sağlığı dileğinde bulundu. Erdoğan, yaşanan olay sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)’nin tavrını eleştirdi.



Kayıpların acısının yürekleri yaktığını ancak yapılan bu saldırıyı cevapsız bırakmadıklarını belirten Erdoğan, derhal misliyle karşılık verildiğini söyledi. Birleşmiş Milletler ve NATO başta olmak üzere ilgili uluslararası mekanizmaların süratle hareke geçirilerek Türkiye’nin haklılığının tüm dünyaya anlatıldığını anlatan Erdoğan, “Uçağımızın düşürülmesi sonrasında Suriye’ye gerekli uyarıları açıkça yapmış, benzer uyarıların tekerrürü halinde vereceğimiz tepkileri ilan etmiştik. Burada da bir kez böyle bir top mermisi atışı oldu. Boş araziye düştü, sessiz kaldık. Uyarı yaptık. ‘Angajman kurallarının gereğini yerine getireceğiz’ dedik. İki oldu, üç oldu. Nota verdik. Dört, beş, altı, yedi oldu. Boş arazilere düştüğü için sadece notayla işi bıraktık. Ama bu defa 5 vatandaşımızın şehit oldu. Burası notayla geçiştirilecek bir iş değildi. Öncekilerde de misliyle cevap vermiştik, bu defa onların da canlarını yakacak şekilde misliyle cevap verdik.“ diye konuştu.



Suriye’nin Türkiye’ye yönelik mütecaviz tutumunu sürdürmesinin ve atılan bombalar sebebiyle vatandaşların zarar görmesinin Türkiye’yi karşılık vermeye ittiğini belirten Erdoğan, “Ülkemizin saygınlığına helal getirecek hiçbir girişimi karşılıksız bırakmadık, bırakmıyoruz, bırakmayacağız. Şunu bir kez daha ve samimiyetle ifade etmek istiyorum. Biz asla savaş meraklısı değiliz. Ancak savaştan da uzak değiliz. Bu millet, yeri gelmiş kıtalararası savaşları görerek savaşarak bu günlere gelmiştir. Birileri bize ‘yurtta sulh cihanda sulh’ diyor. ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ sulhun egemen olduğu yerde olur. Bizim can damarımıza bastıkları zaman orada biz de sulhu konuşamayız.” şeklinde konuştu.



Türkiye’nin kendi vatandaşının şehit edildiği bir ortamda ‘barış’ diyecek durumda olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Utanmadan sıkılmadan bakanların hangisi çocuğunu oraya gönderiyor. Bunu söyleyenlere şu cevabı veriyorum. Biz şu anda arazideyiz. Nereye gitmemiz gerekiyorsa başta şahsım olmak üzere oraya kadar da gideriz. Böyle malayani şeylerle basit AK Parti iktidarını test etmeye ana muhalefetin gücü yetmez.” sözlerini kullandı.



“Türkiye savaş peşinde koşan bir ülke asla değil” diyen Erdoğan, tam tersine bölgede ve dünyada barışın, huzurun, esenliğin hakim olmasını teme politika kabul eden bir hükümet olduklarını belirtti. Suriye’de 'Tek bir kişinin dahi kanı akmasın ve zulme uğramasın' istediklerini bildiren Erdoğan, "Ama Esed yönetimi bırakın kendi vatandaşlarının, Türk vatandaşlarının dahi canlarına kast eden saldırılardan çekinmiyor." dedi.



'ESED YÖNETİMİNİN YAPTIĞI DEVLET TERÖRÜDÜR'



Suriye’ye nerelerden ne şekilde yardım geldiğini çok iyi bildiklerini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: “Esed rejiminin zulmü karşısında Suriye halkının yanında olmayı ahlaki, vicdani ve tarihi sorumluluğumuz olarak kabul ediyoruz. Türkiye son olayda nasıl gereken tepkisini kararlılıkla ortaya koymaktan çekinmediyse, Esed yönetiminin kendi halkına yönelik katliamlarına karşı siyasi ve diplomatik tepkisini ortaya koymaktan geri durmuyor. Kendi halkına, kendi şehirlerine, kendi kültürüne, mirasına değer vermeyen, kendi yerleşim yerlerini bombalayan böyle bir anlayışın tek bir tanımı olabilir. O da devlet terörüdür. Şu anda Suriye’de devlet terörü estirilmektedir. Uluslararası kurumlar ve uluslar arası toplum son olaydan sonra Suriye’nin göz dönmüşlüğünü daha iyi anladı. Daha sert tepki verdi. Böyle zalim ve insafsız bir yönetim çoktan meşruieyetini yitirmiştir ayakta kalma şansı tamamen tükenmiştir. Bu yönetime farklı gerekçelerle destek verenler her geçen gün tarihi yanılgı içinde olduklarını daha iyi anlıyorlar. Daha zor sıkıntılı bir konuma düşüyorlar.”



Türkiye’nin asla blöf yapmadığını, boş atıp dolu tutmak gibi kolaycılık peşinde koşmadığını vurgulayan Erdoğan, “Sonuna kadar takipçisi olacağız. İnşallah Suriye halkı en yakın zamanda bu zulümden kurtulur. Temennimiz tüm kesimlerin haklarının garanti altına alacak yönetim anlayışının oluşmasıdır.” diye konuştu.



CHP’YE CİBİLLİYET ELEŞTİRİSİ



Ana Muhalefet Partisi’nden gelen ‘Esed ile boğaz seyahati yaptılar. Bodrum’da tatil yaptınız’ şeklindeki eleştirilere değinen Erdoğan şöyle tepki gösterdi: “Eline dinle dursun, kaç kere açıkladım. Yapmadığım şeyi ‘yaptı’ deme. Ama ben bir devletin başkanına eğer barış içindeysek gerekirse kendi boğazında şu gördüğünüz İstanbul Boğazı'nda o tür seyahati de yaptırırım. Ama öyle bir şey yapmadım. Bodrum’da kendisiyle birlikte tatil yapmadım. Tam aksine kendisini oraya davet ettim. Orada iki üç gün tatil yaptılar. Ama malum bizim medyanın onların aile fotoğraflarını çekmesi üzeren tatillerini yarıda kesip döndüler. Olayın aslı bu ama bunların yalan ciğerlerine işlemiş. CHP zihniyeti budur. Mesele cibilliyet meselesi.”



CHP’lilerin PKK terör örgütü ile Filistin’de direnenleri aynı kefeye koyduğunu ifade eden Erdoğan, “Çünkü bölücü terör örgütüyle bunlar zaten yan yana dolaşıyorlar. Bun son seçimlerde çok iyi gördük. Esed rejiminin Akçakale’ye gerçekleştirdiği saldırı sonrasında ortaya konan tavırlar Türkiye’nin ana muhalefet sorunu bir kez daha gösterdi. Bir Anu Muhalefet Partisi düşünün ki kendi ülkesiyle bir başka ülke, üstelik diğer taraftan gelen saldırı sebebiyle karşı karşıya geliyor. Bu parti adeta karşıdaki ülkenin sözcüsü konumuna geliyor.” şeklinde konuştu.



CHP’nin Hatay’da bazı mezhebi anlayışa mensup kişilerle el ele vererek toplantılar yaptığını dile getiren Erdoğan, bunun üzerine Esed’in ‘Türk halkı bizim yanımızda’ sözünü kullandığını ifade etti. Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Buna bunu söyleten Ana Muhalefettir. Bu tablo karşısında üzülmemek mümkün değil. Üzüntüm ülkem, milletim, CHP’ye oy verenler adına. BDP’ye oy veren özellikle Kürt kardeşlerim adına.”



Suriye konusu gündeme gelince CHP ve BDP arasındaki kardeşliğin yeniden nüksettiği eleştirisinde bulunan Erdoğan, BDP’de bölücü terör örgütü muhabbeti, CHP’de ise Esed yönetimi muhabbetinin geçerli olduğunu ifade etti. Erdoğan, “Bunlar ülkelerinin milli çıkarlarını ulusal onurunu, değil ulusal güvenliğini değil, saldırgan ülkenin hassasiyetlerini gözeterek onun avukatlığına soyunarak tarihe geçtiler. Meclisten ülkenin en hayati çıkarı söz konusu olduğu için oy birliğiyle çıkması gereken tezkere CHP ve BDP’nin tavrı sebebiyle oy çokluğuyla geçti. MHP sorumlu davrandı. Teşekkür ediyorum. Ama bu milli mesele konusundaki duruşu bir siyasi garabet örneğidir. Bunlar sadece siyasi duruş itibariyle şaşkınlık, pişkinlik içinde değil yanı zamanda hukuktan, kanundan usulden de bir haberler. Tezkere metninde geçen aynen Anayasanın ilgili hükmündeki ifadeyi yansıtan yabancı ülke kavramını böylesine dallandırıp budaklandırmak siyaset yapmak değil, cehaletini ortaya sermektir.”ifadelerini kullandı.



Türkiye’nin güçlenmesi, kalkınması ve büyümesi için dış politikada, ekonomide ve alt yapıda ve diğer konularda milletin onay verdiği programlarını yürütmeye devam edeceklerinin altını çizen Erdoğan, “Buradan bir kez daha Esed rejimine ve onu destekleyenlere sesleniyorum. Türkiye’nin sabrını sınamaya kalkmayın, sınırlarını ölçmeye kalkmayın. Türkiye bu badireden de sapasağlam çıkar yoluna devam edere. Ama siz bunun altında kalır büyük bedel ödersiniz." dedi.





Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13