Mutfakta Pratik Bilgiler

Yemek Yapmanın Püf Noktaları

Mutfak 30.07.2014, 11:56 30.07.2014, 12:07
Mutfakta Pratik Bilgiler

 Yemek hazırlarken;

 Yemek yaparken
Yemek yapmaya başlarken, ellerinizi sabun ve sıcak su ile yıkayın. Özellikle çiğ gıdalarla, örneğin tavuk, balık veya kırmızı et ile temas ettikten sonra başka bir malzemeye veya gıdaya dokunacaksanız, ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin. Pişirme sürecinde zaman kaybı olmaması için gerekli tüm malzemeleri tezgah üzerinde düzenli şekilde hazırlayın. Yemek yapmaya başladığınızda, karmaşık tarifler sizi zorlayabilir, bu nedenle kendinize karmaşık olmayan tarifler seçin. Ne kadar çok kaynaktan yararlandığınız ve yemek hazırlamaya ne kadar zaman ayırabileceğiniz de önemlidir.

Yemeğiniz sıcak bile olsa buzdolabında soğutabilirsiniz!
Gıdalar yavaş yavaş soğurken içinde mikroorganizmalar üreyebiliyor ve sağlıklı olarak hazırladığımız yemek, bozulmuş olarak sofraya gelebiliyor. Bozuk ürünler kendilerini her zaman tadı ve görüntüsü ile ele vermeyeceği için, bu yemekleri yiyerek hastalanma riski artıyor. Yemekler ılık, hatta sıcak bile olsalar, buzdolabında rahatlıkla soğutabilirsiniz. Bu şekilde soğuyan yemeğin tadı bozulmaz, yalnız buzdolabınızın fazla çalışmasına neden olur.

Pişirdiğiniz yemekleri açık soğutmayın
Pişirdiğiniz gıdaları açık soğutmamaya özen gösterin. Örneğin çorbanızı kaynadıktan sonra, tencerenin kapağını açıp soğutmaya kalkarsanız, yaşadığınız ortamdaki hava içinde yer alan mikroorganizmalar, doğrudan yemeğin içine düşebilir. Bu mikroorganizmalar üremeleri için uygun besleyici ortam olan yemeğin içinde, sayılarını çoğaltarak, hastalanma riskini artırırlar.

Ayrı ayrı doğrama tahtaları kullanın
Sebze, doğrama tahtanız ile kırmızı ve beyaz et doğrama tahtalarınız ayrı olmalı. Aynı şekilde ekmekleri dilimlediğiniz tahtanız da. Ne kadar temiz olduğunu düşünürseniz düşünün, hiçbir zaman sebze veya et doğradığınız tahtada ekmek dilimlemeyin. Her gıda grubu farklı mikroorganizmalar taşıyor ve diğer mikroorganizmaların üzerlerinde zararlı etki gösterebiliyor.

Kolay Bulaşık
Mutfakta yemek hazırlarken, lavabonun deliğini tıkayıp, sabunlu ılık suyla doldurun. Yemeği hazırladığınız sırada, kirlenen kapları sabunlu su dolu lavaboya bırakın. Yemeği ocağa koyduğunuz zaman, kirlenen kaplar da temizlenmiş olur. Daha sonra bulaşıkları yıkamak zor gelmez.

Asgari su ile pişirin!
Yemeğinize, baştan çok fazla su koymadan pişirin. Bazı sebzeler çabuk pişebilir, veya çok sulu olabilir. O zaman su miktarı fazla olacağı için yemeğiniz lezzetli olmayabilir.

Sıcak su ilave edin
Yemeğe ilave edeceğiniz suyun soğuk olmaması gerekir. Ilık veya sıcak su ilave edin, soğuk su, yemeğin lezzetini yok eder.

Tuzlu suda yıkayın
Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

Yüksek tansiyon hastaları yemeği “salçasız” yemeli!
Yemeğin fazla salçalısı iyi olmaz. Salça asidik yapıya sahiptir. Pişerken malzemelerin besin değerini öldürür ve baskın tadı ile lezzetini gölgeler. Yemek yaparken tuz ve salça kullanmayın. Salçada yüksek oranda tuz olduğundan, salça yerine domates kullanarak, yemek yapın. Evde yemeği tuzlu yemek isteyenler, kendi isteklerine göre tuz atabilirler.

Yemeğiniz taşmasın
Yemeğin taşmaması için, tencerenin ağzına zeytinyağı sürün, bu şekilde yemeğinizin taşmasını önleyebilirsiniz.

Pilavınız tane tane olsun
Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olmasını sağlamak için, pilav tenceresinin içine, pişirme esnasında incecik dilimlenmiş bir limon atın.

Patlıcanın lezzetini arttırın
Patlıcan yemeğinizin daha lezzetli olması için, tuzlu suda en az 15-20 dakika bekletin. Veya üzerine tuz serperek kağıt havlu üzerinde bekletin, çıkan kahverengi suları sildikten sonra pişirin.

Makarnanın lezzetini arttırın
Makarnanızın çok daha lezzetli ve hafif olması için, haşlarken tencerenizin içine biraz süt katın; farkı hemen anlayacaksınız. Ayrıca makarnanın haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v.b. sebzeler koyarsanız, daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Makarnayı soğuk sudan geçirmeyin
Makarna neden sudan geçirilmez, çünkü B vitamini eksilir. Ama bu yalnız buğdaylı makarnalarda söz konusudur. Süzülürse hem vitamin, hem de lezzet kaybına uğrar. Ancak beyaz un kullanılarak yapılan makarnalar (ki market makarnalarının büyük bölümü böyledir) eğer soğuk sudan geçirilmezse, nişasta oranı hızla yükselir ve yapış yapış olur. Dolayısıyla bu makarnaları soğuk sudan geçirmek tam olarak yanlış değildir. Yanlış olan bu tip makarnaları kullanmaktır. Makarnanızı iyi kalite kullanmaya özen gösterin ve iyi kalite bir makarnayı soğuk sudan geçirmeyin.

Tereyağ kullanın
Tereyağ ile pişen yemek, margarin ile pişen yemekten çok daha lezzetli ve daha sağlıklı olur.

Zeytinyağlı yemeklerde dikkatlı olun!
Zeytinyağlı yemekler yararlıdır ama, pişerken içine eklenen şeker ve uzun süre pişirilmeleri nedeniyle zararlı hale gelebilirler. Antioksidan ve anti-inflammatuarların kaybolmaması için, kullandığınız yağın önemli bölümünü, tencereyi ocaktan aldıktan sonra ekleyin. Sebzeyi kendi suyunda pişirip, mümkünse su eklemeyin ve şeker kullanmayın.

Yemek pişirirken, ısıyı önce yüksek tutun
Yemeklerinizi pişirirken ısıyı önce yüksek tutun. Kaynama noktasına geldikten sonra ateşi kısın. Kısık ateşte pişen yemek daha lezzetli olur.

Mideniz gaz üretiyorsa Kimyon kullanın
Mide ve bağırsaklarda gaz oluşumunu önlemek için yemeklerinizde uygun dozda Kimyon kullanın. Kimyon ayrıca yağ emilimine karşı gelir, bir ölçüde şişmanlamanızı da engeller.

Soğanların kararmaması için biraz un ekleyin
Soğanların üzerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.

Soğanları soyarken..
Soğanları soyarken gözlerin yanmaması için soğanlara sirke serpilir.

Mantar temizleme ve pişirme
 Mantar Tava
Mantarı hiçbir zaman yıkamayın. Yıkanan mantar su çeker ve lezzetini yitirir. Mantarı küçük mantar fırçası ile, veya bir bez parçası ile fazla bastırmadan silerek temizleyin.

Mantar sotelerken, tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi, hem de kararmasını önlemiş olursunuz.

Yoğurt suyu
Yoğurt suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.

Sos hazırlarken Nane, Adaçayı ve çekilmiş Ceviz katabilirsiniz
Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın, tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.

Kuru Fasulyenizi bir gece suda bekletmenize gerek yok!
Kuru Fasulyenizi bir gece suda bekletmenize gerek yok, bir tencerede biraz su ile bir taşım kaynatın, ocağın altını kapatıp 2 saat kadar bekletin. Şimdi yemeğinizi pişirebilirsiniz. Diğer pişirme metodunuza göre bir zaman daha uzun kaynatırsanız tam kıvamını bulur.

Yumuşamayan Fasulyeler için karbonat
Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine, yarım kahve kaşığı karbonat koyarsanız, hem daha çabuk pişer, hem daha yumuşak olur.

Kuru Fasulye pişirirken
Kuru fasulyelerin tanelerinin dağılmadan ve ezilmeden pişmesini istiyorsanız, tuzu, salçayı ya da domatesleri, fasulyeler yarı piştikten sonra ekleyin.

Cam tencerede yemek pişirirken
Cam tencerede yemek pişirirken, kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyini limon kabuğu ile silin.

Pilavın içine patlıcan
Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın. Pilavınız böylece çok lezzetli olacak.

Pilavınızı tekrar ısıtırken
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içine su koyup, bu kabın üzerine pilav tenceresini koyup, buhar ile ısıtırsanız, pilav taneli kalır, tazeliğini muhafaza eder.

Bamya pişirmeden önce
Ayıklanan bamyaları pişirmeden önce, 3 silme çorba kaşığı tuz ve 1,5 kahve fincanı sirkeyle hazırlanan karışıma yatırırsanız, (30 dakika) pişerken salyalarını bırakmasını önlemiş olursunuz. Ayrıca görünüşü ve lezzeti daha iyi olur.

Kerevizin yapraklarını kullanabilirsiniz
Demir ve Folik içeren ve asit açısından çok zengin bir aroması olan Kerevizin yaprakları ile çok lezzetli çorbalar ve yemekler yapabilirsiniz. Eğer sadece kerevizin kökü ile yemek yapacaksanız, yapraklarını kurutabilir, her zaman (bilhassa etli) yemeklerde, çorbalarda, salatalarda, maydanoz ve çeşni gibi kullanabilirsiniz. Yemeğinizin tadını daha yoğunlaştırır ve güzel bir aroma oluşur.

Sebze pişirirken
Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken, tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenmiş olur. Sebze yemeği pişirilirken, yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.

Havuç yapraklarını atmayın!
Havucun yapraklarını atmayın, salatalarınızda kullanın. Çünkü havuç yaprakları kemik erimesini önleyen bol miktarda kalsiyum içeriyor.

Bezelyeleri hemen pişirin!
Bezelyeleri ayıkladıktan sonra, imkanınız varsa hemen pişirin. Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilir. Bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.

Marul yapraklarını doğramak yerine, elinizle koparın
Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra, bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

Salata ipuçları
Salata yaparken, öncelikle salata malzemelerinin ıslak olmamasına dikkat edin. Malzemenin ıslak olması, sosun malzemeye nüfus etmesini engeller. İyi bir salata için ayrıca, malzemelerin birbirini bütünler nitelikte olması gerekir. Örneğin kabakla dereotu, domatesle fesleğen, cevizle peynir birlikte kullanıldığında iyi sonuç verirler.

Turşunuz daha lezzetli olsun
Hazırlamak üzere olduğunuz turşuya kereviz yaprağı, sarımsak, öğütülmemiş hardal tohumu, nane yaprağı, karanfil, dereotu, defneyaprağı, nohut, soğan ve şeker katabilirsiniz. Böylece koku ve lezzet kazandırmış olursunuz.

Yemeğinizin daha hızlı soğuması için
Yemeğinizi hemen soğutmak için, tencereyi içinde soğuk su ve 1-2 yemek kaşığı tuz bulunan bir leğende bekletin. Böylece yemeğiniz 10-15 dakika sonra yenecek derecede soğumuş olacaktır.

Yemeğin dibi Tutarsa
Yemeğin dibi tutarsa, lavabonun içini soğuk suyla doldurun. Sıcak tencereyi kapağını açmadan suya koyup, 15 dakika bekletin. Daha sonra yemeği başka bir tencereye alın. Soğuk su, yemeğin yanık tadını alacaktır.

Yemeğiniz tuzlu olduysa
Yemek tuzlu olursa, yani tuz miktarı fazla geldi ise, kabukları soyulmuş patatesi birkac parçaya kesip, yemeğin içine atınız. Patates, yemeğin fazla tuz miktarını emecektir. Yada yemeğin içine bir miktar sirke ve biraz şeker atılırsa aynı etkiyi göstereceği söyleniyor, en azından denemekte yarar var.

Zeytinyağlıların daha lezzetli olması için
Zeytinyağlı yemeklerinizi bir gün buzdolabında bekletip, ertesi gün tüketirseniz çok daha lezzetli olur.

El kokusu
Ellerinizdeki, sarımsak veya balık kokusunu çıkarmak için, kokan parmaklarınızı kullandığınız bıçak ile birlikte suyun altında yıkayın. Metal bıçak parmaklarınızdaki kokuyu alacaktır. Bıçak yerine, bir kaşık veya çatal da kullanabilirsiniz. Ellerinizi tuzla ovalayıp, ardından sabunla yıkamak da farklı bir yöntemdir.

Fırınınıza sinmiş kötü kokular için
Fırınınızın ortasına, yarısı sirke, yarısı su dolu bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika ısıtın, sonra soğutun. Kokular gitmiş olacak.

Karnabahar pişirirken kokmaması için
Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız, kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark edeceksiniz. Ayrıca yayılan kokuyu önlemek için, pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.

Kereviz kokusu
Kerevizi ayıklayıp yıkadıktan sonra, bir kap içinde hazırlamış olduğunuz limonlu suda 10-15 dakika bekletirseniz, hem kokusu kaybolur, hemde rengi beyaz olur.

Yumurtanın dağılmaması için ne yapmalı?
Suya kırarak pişirdiğiniz yumurtanın (cılbır yemeği) dağılmaması için, içine 1 yemek kaşığı sirke koyun.

Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için
Bir kabın içine tuzlu su doldurup, yumurtayı suya bırakın. Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa, tazedir, suyun üzerinde ise, bayattır.

Yumurtaları ayırmak
 Yumurtalar
Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, hangisi çiğ ve hangisinin kaynamış olduğunu ayırmanın en kolay yolu, çiğ yumurtaları döndürdüğünüzde, kolay dönmeyip yalpalanma olurken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında çok rahat dönerler.

Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız
Bir çorba kaşığı suyun içerisine, bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı, yumurtaya ilave edin. Diğer bir metod ise mısır unu yerine, bir veya iki yemek kaşığı süt kullanmanızdır. Böylece omletiniz daha kabarık ve yumuşak olur.

Yumurtayı kolay soymak için
Katı haşlanan yumurtaları kolay soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra, hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek, soymayı kolaylaştırır.

Yumurtanın sarısını akından ayırmak için Huni kullanın
Yumurtanın sarısını beyazından ayırmak zor olabilir. Kolay yolu ise; yumurtayı orta boy bir huninin içine kırmanızdır. Yumurtanın beyazı huninin ağzından akıp, altına tutacağınız kabın içine düşer. Sarısı ise, huninin geniş kısmında kalır. Yalnız yumurtanın bayat olmamasına dikkat edin. Çünkü bu işlemi yaparken, bayat yumurtanın sarısı patlayabilir.

Kaynamış yumurtayı keserken
Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için, kullanacağınız bıçağı, sıcak suyun içinde ıslattıktan sonra kesin. Yumurtanın dağılmadığını göreceksiniz.

Yumurtayı hemen kırın
Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.

Vegan yemeklerde yumurta alternatifleri
Veganlar yumurta kullanmaz. Kullandığını bildiğiniz biri varsa, o zaman o kişi vegan değildir. Yumurta yerine kullanılabilecek bir alternatif bulmak sanıldığı kadar zor değildir. Aşağıdaki alternatiflerden birini deneyin.

1 yumurta yerine kullanabilecekleriniz:
● 2 tatlı kaşığı kabartma tozu + 2 çorba kaşığı su + 1 çorba kaşığı sıvı yağ
● 1 tatlı kaşığı yemek sodası (karbonat) + 1 çorba kaşığı sirke 
● 1 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu + 3 çorba kaşığı su (karıştırıp 5 dk. bekletin, sonra kıvamlanana kadar iyice çırpın). Sanki ceviz koymussunuz gibi kahverengimsi bir renk verir. 
● Yarım muz (ezip püre kıvamına getirin)
● 1 tepeleme çorba kaşığı soya unu + 1 çorba kaşığı su
● 1 çorba kaşığı nohut unu + 1 çorba kaşığı su
● ¼ bardak tofu (blenderda iyice püre haline getirin)
● ¼ bardak yumuşak tofu (soft tofu veya silken tofu, blenderda püre edilmiş)
● ¼ bardak vegan yoğurt
● 1 çorba kaşığı öğütülmüş chia tohmu + 3 çorba kaşığı su 
● 1 çorba kaşığı ararot + 1 çorba kaşığı soya unu + 2 çorba kaşığı su
● 3 çorba kaşığı elma püresi 
● 1/3 bardak balkabağı püresi 
● ¼ bardak püre edilmiş erik (mürdüm eriği veya mor erik)
● ¼ bardak püre edilmiş patates
● 2 çorba kaşığı püre avokado
● 2 çorba kaşığı tahin veya fıstık ezmesi
● 2 çorba kaşığı ıslatılmış galeta unu
● 2 çorba kaşığı ıslatılmış yulaf ezmesi
● Ayrıca sadece un veya salça da yapıştırıcı olarak kullanılabilir.

Çatlak yumurtayı haşlarken
Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, sonra yumurtayı bir kaşığın içine koyarak, kaynayacağı suyun içine bırakınız (su kaynar olmayacak). Su kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra çatlak yumurtanız hazır.

Yumurtaların çatlamaması için
Pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için, kabın içine bir fincan tabağı koyun, veya kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.

Gıda maddelerini dondurma işlemi
Gıda maddeleri hücreleri su içerir ve dondurulurken kristaller oluşur. Dondurma işlemi mümkün olduğunca çabuk gerçekleşir ise, (şok dondurma) sadece yalnız küçük buz kristalleri oluşur, dondurulan gıdaların vitaminleri ve minerallerinin hücre yapısı zarar görmez. Eğer dondurma işlemi daha yavaş gerçekleşirse, ki bu daha eski model buzdolaplarında böyledir, o zaman dondurma esnasında daha büyük kristaller oluşur ve hücre yıkımı gerçekleşir, dolayısıyla dondurulmuş gıdaların genel hücre yapısı değişir, tadı, kokusu mineral ve vitaminler değişime uğrar. Hızlı dondurulmuş gıdalarda, vitamin ve diğer besin maddeleri çok daha iyi muhafaza edilir.

Gıdalarınızı saklarken, dikkat ediniz!
Buzdolabınızı +2- +4 dereceye ayarlayın: Besinlerin bozulmamaları için buzdolabının serinliği +4 derece olmalı. Yaz mevsiminde buzdolabının kapağını daha sık açıp kapatacağınız için dereceyi düşürerek, buzdolabınızın soğutma kapasitesini artırın. Buzdolabınızı fazla besinlerle doldurmayın, kapların arasında hava akımı olmasını sağlayın.
Buzdolabında meyve dahil hiçbir besini açık olarak saklamayın. Besinleri mutlaka yıkanmış ve çok iyi süzülmüş olarak, ağzı kapatılmış bir kap içinde muhafaza edin.
Pişmiş gıdaları üst, çiğ olanları ise alt raflarda tutun: Uygun koşullarda pişirilmiş ve ağzı iyi kapatılmış kaplarda saklanan gıdaların mikroorganizma bulundurma ihtimalleri çok azdır. Ancak çok iyi yıkanmış olsalar bile; çiğ olan et, kanatlı ve deniz ürünlerinde mikroorganizmalar çok hızlı gelişebilir. Bu besinlerde, düşük sıcaklıklarda üreyebilen ve hastalık etkeni olan çok önemli mikroorganizmalar bulunur. Dolayısıyla çiğ tavukları açık ya da ambalajı bozulmuş bir şekilde üst raflarda saklarsanız, üzerinde çeşitli zararlı mikroorganizmalar üreyebilir, daha da kötüsü yerçekiminin etkisi nedeniyle alt rafta bulunan besinlere de bulaşabilir.

Derin dondurucuda, en fazla 6 ay saklayın!
Sıcaklığı ne olursa olsun, gıdaların bozulmasındaki en önemli faktör zamandır. Bu nedenle -18 derece ve altında bile olsa, önerilen süre kadar saklamalısınız. Bu nedenle deniz ürünlerini en fazla 20 gün, kırmızı eti maksimum 2 ay içinde tüketmeye özen gösterin. Gıdaları derin dondurucuda hava ile temas etmeyecek şekilde sardığınız ambalajın içinde saklamayın. Donmuş olsalar bile, derin dondurucuda meyve ve sebze ile eti yan yana koymayın. Kapalı ambalaj içinde olsalar bile, gıdalardan biri çözülüp diğerine bulaşabilir, üzerlerinde bakteri üremesine neden olabilir.

Gıdaları çözüldükten sonra, tekrar dondurmayın
Eğer artan besinleri tüketmeyecekseniz, çiğ olarak değil, pişirdikten sonra tekrar dondurun. Örneğin kıyma ile köfte yaptınız, geri kalan kısmı tekrar değerlendirmek için, kıymayı kavurduktan sonra derin dondurucuda saklayın.
Derin dondurucuda sakladığınız gıdaları, çabuk çözülmeleri için, mutfak tezgahının üzerine koymayın. Çünkü çok soğuk ortamdan, sıcak ortama konan gıdalar, bakteri ve mikrop yuvasına dönüşebilirler. Ayrıca çözüldükten birkaç saat sonra dışarıda kalan, hiçbir ürünü tüketmeyin. Gıdalarınızı buzdolabının en alt rafında çözdürün ve tüketmek için hemen hazırlayın.

Dondurulmuş limon kullanın!
Buzlukta limon
Restoranlarda genelde limonun tamamı kullanır, hiç bir kısmı ziyan olmaz. Böylece rendelenmiş limonun suyunda bulunandan 5 veya 10 kat daha fazla C vitamin'inden yararlanırsınız. 
Limonu (yıkayıp) buz dolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun (deep freeze). Donduktan sonra, mutfak rendesini alıp, limonun tamamını rendeleyin. Soymanız gerekmiyor, rendelenmiş Limonu yemeklerinizin üzerine serpebilir, sebze salatasına, dondurmaya, çorbaya, makarnaya, soslara, balık porsiyonlarına katabilirsiniz. Limon Suyu Sarımsak Mucizesi

Ambalajların ağzını açık bırakmayın
Tahıl unları ve kahve gibi ürünleri kutusuyla birlikte buzdolabı poşetinin içine yerleştirin. Ya da kapalı cam kavanoza boşaltın. Ağzını sıkıca kapatıp, bağladıktan sonra, buzdolabına koyun. Çünkü ürün, buzdolabını her açıp kapattığınızda havayla temas eder, bunun sonucunda da bozulmaya başlar. Veya daha kötüsü üzerine istenmeyen kokular siner. Lezzet değişikliğinin de bir bozulma olduğunu unutmayın.

Dondurulmuş et
Dondurulmuş et'i az sirkeli suda bekletmek, buzun daha kolay çözülmesini sağlar.

Buz dondurma ilemi için kaynatılmış su kullanın!
Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup, dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır, bu buzun mat görünmemesini sağlar.

Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için
Soyulmuş patateslerin kararmadan muhafaza edilmesi için, saklanacak kabın içine su ve bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın, gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.

Patatesleri bir Elma yardımı ile daha iyi muhafaza edin
Büyük miktarda patatesiniz var ise, torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler. Patateslerinizi kuru ve serin bir yerde saklayın.

Patates haşlarken
Patates haşlarken, haşlama suyunun içine bir kaşık sirke koyun, hem rengi sarı kalır, hem de daha lezzetli olur.

Patates püresi
Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız, içine bir miktar hindistan cevizi atın. Çok daha iyi tat oluştuğunu göreceksiniz.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14