Torununun ismi olay yarattı!

İlyas Salman, on gün önce doğan torununun ismini de Efruz Gezi koydu.

Medya 22.02.2016, 11:21 22.02.2016, 11:32 Emre
Torununun ismi olay yarattı!

İlyas Salman'ın kızı Devrim, on gün önce Kadıköy'deki özel bir hastanede doğum yaptı.

TORUNUNUN İSMİ "EFRUZ GEZİ"

İlyas Salman, "Bu heyecan başka bir şey başka bir duygu ne diyeceğimi şaşırdım, yaşamak lazım. Yeni bir canın dünyaya gelmesi kadar güzel bir duygu yok çok mutluyum. Önce kızımı sonra da torunumu çok seviyorum." dedi.

3 yıl önce yaşanan Gezi olaylarına destek veren İlyas Salman, torununun ismini de Efruz Gezi koydu. Cumhuriyet'e konuşan Salman, "Efruz aydınlatan, ışıtan demektir. Gezi de mâlumunuz." dedi.

Gezi Parkı olayları nedir? Nasıl başladı, neler yaşandı? İşte gün gün Gezi eylemleri
Türkiye günlerdir Gezi Parkı eylemlerini, olayları konuşuyor. Peki Taksim Gezi Parkı olayları nasıl başladı, nasıl yayıldı? 15 günde neler yaşandı? İşte gün gün Gezi olayları


Taksim'deki Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ne bakan duvarın 3 metrelik kısmı Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında yıkıldı. 4-5 ağaç da taşınmak üzere yerinden söküldü. Taksim Dayanışma grubu eyleme başladı, 40-50 kişilik grup çadır kurup parkta sabahladı.

28 MAYIS

Sabah eylemcilerin sayısı arttı. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de destek verdiği grup, yıkım çalışmalarını durdurdu. Zabıta ve polis müdahalesi geldi. Sembol fotoğraf 'Kırmızılı Kadın' da o gün çekildi. Bu arada parktaki nöbete katılanların sayısı da artmaya başladı.             

29 MAYIS

Perşembe günü polis ekipleri eylemcilere müdahale etti. Olaylar sırasında çadırlar yandı.

30 MAYIS 

Sabaha karşı 05.00 sularında polis parktaki eylemcilere bir kez daha müdahale etti. Eylemciler akşama kadar nöbet tuttu. Akşam saatlerinde hızla sayı arttı.  

31 MAYIS

İstanbul'daki olaylar hız kazandı. Polisin sert müdahalesi sonrası ortalık karıştı. O gün BDP'li Sırrı Süreyya Önder de yaralandı. Eylemler hızla diğer illere de yayıldı. Ankara, İzmir, Mersin, İzmit, Konya, Manisa gibi pek çok kentte gösteriler yapıldı. Aynı gün İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Topçu Kışlası Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Polisin özellikle Taksim'deki sert müdahalesi büyük tepki topladı. Geceyarısı kameralara yansıyan bir görüntü  çok konuşuldu.               

1 HAZİRAN

Eylemciler İstanbul’un Anadolu yakasında toplandı ve Boğaziçi Köprüsü üzerinden yürüyüşe geçti. Grubun Beşiktaş’a varmasının ardından polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Kadıköy ve Anadolu yakasının diğer kesimlerinden de birçok protestocu Taksim’e varmak için yürüyüşe başladı. CHP Kadıköy mitingini iptal etti. Yaşanan gerilim ve polis müdahalesi sonrası Taksim açıldı. Eylemciler Gezi Parık ve Taksim'i doldurdu.   

Ancak kısa bir sonra olaylar Beşiktaş'ta başladı. Polisten göstericilere müdahale geldi. 
Ankara’daki gösteriler 1 Haziran'da da devam etti. Öğlen saatlerinde Güven Park’ta toplanan göstericilere, polis gözyaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti.  Başbakanlığa yürümeye çalışan göstericilere de müdahale geldi.

48 İLDE 90 GÖSTERİ

Göstericiler saat 16:00’dan sonra tekrar toplanmaya başladı. İstanbul gibi Ankara’da da polisin geri çekilmesinin ardından protestocular Kızılay Meydanı’na girmeye başladı. 1 Haziran itibarıyla 48 ilde, 90'nın üzerinde gösteri yapıldığı açıklandı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, 939 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

TOPBAŞ AÇIKLADI

O gün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş açıklama yaptı, çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

2 HAZİRAN

Gece yarısı maskeli bir grup Beşiktaş Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi önündeki polislere saldırdı, 7 memur yaralandı. 2 Haziran pazar sabahı itibarıyla Taksim'de ortaya iki farklı görüntü çıktı. Ters çevrilmiş, zarar verilmiş polis araçları, canlı yayın araçları, belediye otobüsleri...  Bir diğer yanda ise Taksim'i temizleyen eylemciler. 

2 Haziran pazar günü başta İstanbul olmak üzere Ankara'dan, İzmir'e, Eskişehir'den Adana, Samsun, Tunceli'ye kadar pek çok ilde eylemler sürdü.

67 İLDE 235 EYLEM

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 28 Mayıs'tan 2 Haziran'a kadar 67 ilde 235 eylem yapıldığını, bin 730 kişinin gözaltına alındığını, zararın 20 milyonu bulduğunu belirtti.

Beşiktaş'ta akşam saatlerinde başlayan eylemler de yine sabaha kadar devam etti. Beşiktaş'ta bir iş makinesini ele geçiren eylemciler polisin üzerine sürdü. Beşiktaş'taki olaylar sırasında bir camii de adeta revire döndü.

3 HAZİRAN

Eylemler, Ankara, İstanbul, İzmir gibi pek çok ilde sürdü. Sabah saatlerinde sakin olan Taksim, akşam saatlerinde yeniden doldu. Ankara'da gün boyu eylem ve müdahale vardı. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fas ziyareti öncesi ve Fas'ta Gezi Parkı eylemlerine değindi. 'Tencere tava, hep aynı hava' diyen Başbakan, olayların iç ve dış bağlantılı, organize olduğunu belirtti.  

Aynı gün Cumhurbaşkanı Gül "Demokrasi demek sadece seçim değildir, mesajlar alınmıştır" dedi. Gül, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu kabul etti.  

HATAY'DAN ACI HABER GELDİ

Antalya'da lise öğrencileri eylem yaptı. Gece geç saatlerde ise Hatay'dan acı bir haber geldi. 22 yaşındaki Abdullah Cömert yaşamını yitirdi. İlk açıklamada Cömert'in ateşli silahla başından vurularak öldüğü duyuruldu. Otopside ise ateşli silah izine rastlanmadı. 

4 HAZİRAN

4 Haziran'da Başkent Ankara'da yoğun bir trafik yaşandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Vekili Bülent Arınç'ı ve BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önderi'i kabul etti. Arınç, yaptığı açıklamada "O ilk olayda, çevre duyarlılığıyla hareket edenlere karşı yapılan aşırı şiddet gösterisi yanlıştır, haksızdır. O yurttaşlarımdan özür diliyorum". dedi. 

CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Türkiye'deki olayların Ortadoğu ülkeleri değil, gelişmiş ülkelerde yaşanan meselelerden olduğunu kaydetti. 

TAKSİM'DE ŞÖLEN, DOLMABAHÇE'DE GERİLİM

Akşam Taksim'deki Gezi Parkı'nda adeta şölen havası vardı. Binlerce genç Gezi Parkı'nda toplandı, halaylar çekildi, şarkılar söylendi. Çarşı grubu da kortejle Taksim'e geldi. Geceyarısı Dolmabahçe'de polis müdahalesi vardı. 

5 HAZİRAN

İzmir’de eli sopalı timler eylemci gençlere saldırırken görüntülendi. Bunların sivil polis olduğu ortaya çıktı.Eli sopalı timler daha sonra Adana ve Antalya’da görüntülendi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 'Demokratik tüm talepleri dinlemeye hazırız' dedi.Çatışmalar ise Gümüşsüyü tarafında yoğunlaştı. Eylemciler adına bir grup Ankara'da  Başbakan Yardımcısı Arınç'la görüştü. Sendikalar eylemcilere destek için bir günlük iş bıraktı.

6 HAZİRAN 

Bir acı haber de Adana’dan geldi. Göstericilerin peşinden koşan komiser Mustafa Sarı üstgeçitten düşerek yaşamını yitirdi.Gezi Parkı’nda Miraç Kandili kutlandı. Twitter’da olayları tahrik ettikleri iddiasıyla çok sayıda kişi  gözaltına alındı. İzmir Büyükşehirin CHP'li, Ankara Büyükşehirin ise AK Parti'li  belediye başkanları eyleme destek için iş bırakan sendika üyelerini yevmiye kesme ve işten atmayla tehdit etti. Başbakan Erdoğan ise Tunus’tan gezi parkıyla ilgili değerlendirmeler yaptı. Aynı gün borsada düşüş yaşandı. 

7 HAZİRAN 

Başbakan Tunus’tan İstanbul’a döndü. Binlerce kişi Başbakan Erdoğan'ı karşıladı. Erdoğan ‘Çevreci kardeşler gelin konuşalım’ dedi. AB ve ABD’den eylemlere sert müdahale edilmesini eleştiren mesajlar geldi.

8 HAZİRAN 

GS, BJK VE FB  taraftar grupları birleşip Taksim'e yürüdü. AK Parti Ankara ve İstanbul’da miting yapma kararı aldı. Ankara'da ise çatışmalar yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir topbaş 'AVM, otel, rezidans yok, kışla yapılacak' dedi. 
9 HAZİRAN 

Başbakan Erdoğan Mersin ve Ankara'da toplanan binlerce vatandaşa hitap etti, değerlendirmeler yaptı.  Türkiye'nin bir çok yerinde yine eylemler vardı. İstanbul valisi Hüseyin Avni Mutlu sosyal medya üzerinden 'Bin gönül için bin kez özür dilerim' mesajı attı. 

10 HAZİRAN 

 İstanbul'da eylemcilerin sığındığı camiye ilişkin 'eylemciler birayla geldi, bira içti' iddiaları üzerine müftülük soruşturma başlattığı öğrenildi. Akşam saatlerinde Taksim’de çatışmalar yaşandı. Vali Mutlu 'Gezi'ye kesinlikle müdahale edilmeyecek' dedi.

11 HAZİRAN

Sabah Taksim’de çatışmalar başladı. Polis Taksim çevresindeki yasadışı pankart ve  flamaları indirmek için alana girince bazı gruplarla çatışmalar yaşandı. Polis aracı molotofla yakıldı. Molotof atan kişiler en çok konuşulan isimler oldu. Polis SDP binasını basıp 70 kişiyi gözaltına aldı. Grup toplantısında Başbakan ‘Kusura bakmayın bu Tayyip Erdoğan değişmez’ dedi.Gece ise polis gezi parkındaki eylemcilere yeniden müdaha etti. Olaylar sabaha kadar sürdü.

12 HAZİRAN

İstanbul'da sakin bir atmosfer vardı. Akşam üzeri Taksim'de piyano konseri verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hem Gezi Heyeti hem de  Necati Şaşmaz ve Hasan Kaçan'la görüştü. AK Parti Gezi Parkı'na Topçu Kışlası'na ilişkin referandum/plesbisit gündeme getirdi.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:18
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
GazetelerTümü