Topçu Kışlası için referandum önerisi

Başbakan Erdoğan dün kabul ettiği 11 kişilik Gezi Parkı heyetine Topçu Kışlası Projesi ile ilgili referanduma gidilebileceğini söyledi. Hükümet Sözcüsü Çelik de eylemcilerin biran önce parkı boşaltmasını istedi.

Manşet 13.06.2013, 09:15 13.06.2013, 12:06
Topçu Kışlası için referandum önerisi

 Başbakan Erdoğan dün Ak Parti Genel Merkezi’nde 11 kişiden oluşan Gezi Parkı heyeti ile yaklaşık 4.5 saat süren bir toplantı yaptı. Heyettekiler tek tek, eylemler sırasında yaşananları ve eylemcilerin beklentilerini anlattı.

Erdoğan ise Gezi Parkı projesini yerel seçimler öncesi halka anlattıklarını ve buna halkın onay verdiğini dile getirdi. Projenin yerel seçimlerin sonrasına kalması talebine karşılık olarak İstanbul’da bir referandum yapılabileceğini kaydeden Erdoğan referanduma gitme önerisini yetkili kurallarına götürebileceğini belirtti.
Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ise toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında, Erdoğan’ın  görüşmede, “Gezi Parkı‘na yönelik projenin İstanbul halkına sorulabileceği, konuya ilişkin olarak İstanbul’da referandum yapılabileceği” teklifini sunduğunu bildirdi.  Çelik şunları söyledi:

Kıyamete kadar eylem olmaz

“İstanbul halkına konuyu referanduma götürebiliriz. İstanbul halkına soracağız. Olup biteni kabul ediyor musunuz? Yapılsın mı yapılmasın mı? Hangi yönde karar verirse demokrasilerde öpüp başımıza konulur. Referandum seçeneğini ilgili kurullarımıza götüreceğiz. O gezi parkı boşaltılsın, normale dönsün. Esnaf zarar gördü otelciler zarar gördü. Ülkemizin imajı ile ilgili nahoş durumlar ortaya getiriyor. Barışı dostluğu önemliyse lütfen çağrıma ses verin kulak verin.”
Çelik “Eylemin bitirileceğine dair mesaj aldınız mı?” sorusu üzerine “Gezi parkında kıyamete kadar uzun boylu eylemin sürmesi kabul edilmeyecektir. İyi niyet adımı atıldıktan sonra. Gençlerin Gezi Parkı’nı boşaltacaklarını düşünüyorum. Kötü niyetliler doldurmaya çalışırsa güvenlik güçleriyle karşı karşıya kalacaklardır. Biran önce boşaltmaları gerekmektedir. Hayatın normale dönmesi lazım” dedi.
Referandumun Taksim Meydanı ile ilgili olmayacağını Gezi Parkı ve Topçu Kışlası ile ilgili olacağını belirten Çelik, referandum seçeneğine toplantıya katılanların yüzde 90’unun olumlu baktığını dile getirdi.

“Referandum İstanbul’un tamamında mı yapılacak?” sorusu üzerine Çelik, “İstanbul’un tamamında da yapılabilir. Biz halka giderken seçenekten kaçmayız. Beyoğlu’nda da yapılmasına varız İstanbul’un tamamında da varız. Halka soru sorulmasından rahatsız olmayız. Halk ‘hayır arkadaş’ diyorsa ona uyarız” dedi.  Toplantıda yaşam tarzlarına yönelik endişeler anlatılıp anlatılmadığıyla ilgili soru üzerine Çelik, “Endişeleri dile getirenler oldu. Ben söylüyorum diyen olmadı. Halkın sesi duyulmuştur. Başbakan adına söylüyorum. Makul, mantıklı talepleri olan insanlara yüreğimiz, gönlümüz, kapımız açık olacaktır” ifadelerini kullandı. Çelik, Gezi Parkı’yla ilgili gelişmelere göre Ankara ve İstanbul’daki mitginlerden vazgeçilip vazgeçilmeyeceği ile ilgili bir soru üzerine mitinglerin yapılacağını kaydetti.

‘Gezi park olarak kalmalı’

 İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İpek Akpınar ise heyet adınan görütşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Pek çoğumuz burada kapıda tanıştık. Diyaloğa inanan kişiler olarak bir iletişim kanalı açıldığını düşünüyoruz.  Bizler kimsenin sözcüsü, kimsenin temsilcisi değiliz. Bireyler olarak, sorumlu vatandaşlar olarak buradayız.  Bugüne kadar sunulan taleplerin bilincindeyiz. Gezi Parkı’nın park olarak kalmasının, şiddetin durdurulmasının ve sorumluların soruşturulmasının vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz. Şiddetin tamamen sona erdirildiği bir ortamda katılım sürecinin devam etmesini ümit ediyoruz. Gezi Parkı’nın bu bağlamda bir örnek teşkil etmesini bekliyoruz, umut ediyoruz. Hükümetin konuşulan çözümleri ile ilgili herhangi bir yetkimizin olmadığını söyledik. Kişisel görüşlerimizi bu akşam açıklamayacağız, yarından (bugün) itibaren hepimiz daha serbest olacağız.

İşte11 kişilik heyet

- Selva Gürdoğan (Mimar, İTÜ)
- Ahmet Mümtaz Taylan (Tiyatro sanatçısı, oyuncu)
- Nil Eyüpoğlu (Üniversite öğrencisi)
- Kutluğ Ataman (Yönetmen)
- Bülent Peker (Ak Parti teşkilatı üyesi, Erdoğan’a eleştirel bir mektup yazmıştı)
- Betül Tanbay (Akademisyen)
- Hale Çıracı (Akademisyen)
- Rümeysa Kiger (Sanat yönetmeni)
- Zülfikar Kürüm (Yayıncı)
- İpek Akdemir (Akademisyen)
- Zehra Öney (Sosyal medya uzmanı)

Heyette yer alan ilginç bir isim!

Başbakan’la Gezi Parkı konusunda görüşen heyette bulunan isimler arasında, Emek Sineması’nı yıkan projenin sahibi ve uygulayıcısı inşaat firması Kamer İnşaat’ın ortaklarından Levent Eyüboğlu’nun kızı Nil Eyüboğlu da bulunuyor.  Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait binayı kiraladıktan sonra Grand Pera adlı bir proje kapsamında on binlerin tepkisine rağmen Emek Sineması’nı yıkan Kamer İnşaat’ın yöneticisi
Levent Eyüboğlu, twitter hesabında 4 Haziran’da kızının Huffington Post’un Fransızca edisyonunda Gezi Parkı olaylarıyla ilgili kaleme aldığı bir yazıyı paylaşmıştı. Nil Eyüboğlu, polisin 31 Mayıs ve 1 Haziran’da yaptığı müdahaleleri eleştirdiği “Erdoğan kendinin düşmanı” başlıklı yazısında, Gezi Parkı’nda hâkim olan saygı ve hoşgörü ortamına da vurgu yapmıştı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

‘Tek tek konuştuk’

Heyetteki isimlerden Kutluğ Ataman da NTV’ye yaptığı açıklamada, görüşmede, Gezi’nin geleceğinin ne olması gerektiği konusunda tartışma ya da pazarlığa girmediklerini, kendilerini bu noktada görmediklerini ve böyle bir yetkilerinin olmadığını söyledi. Görüşmenin uzamasının 11 kişinin kendi kişisel gözlem ve deneyimlerini aktarmasından kaynaklandığını söyleyen Ataman, Başbakan ve kurmaylarının, referandum ve benzeri konuların demokratik işleyiş içinde partinin yetkili kurullarında tartışılması gerektiğini söylediklerini ifade etti.
Aktardıkları deneyimlerle ilgili bazı konulara Erdoğan’ın kişisel olarak yanıt verdiğini belirten Ataman, görüşmede Atatürk Kültür Merkezi’nin de gündeme geldiğini, AKM’nin yapısı ve binanın durumunun konuşulduğunu aktardı. “Benim anladığım, AKM kalsa da kalmasa da orada bir AKM olacak” diyen Ataman, gündemdeki diğer konulara çok girilmediğini, kişisel olarak, Gezi Parkı’ndaki kişilerin seçtikleri insanların bu yöndeki soruları sorması gerektiğini düşündüğünü aktardı.

‘24 saatte bitirilsin’ 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün ilk olarak MYK üyeleriyle Gezi Parkı eylemlerini değenlendirdi. Yaklaşık 3,5 saat süren toplantıda eylemlerin daha önce planlandığı ve yurtdışı bağlantılı olduğu üzerinde duruldu. Özellikle “Erdoğan’ı düşürmeye yönelik” özel bir çalışmanın yürütüldüğünün dile getirildiği toplantıda uluslararası bağlantılarıyla ilgili bilgiler ele alındı. “Uluslararası finans ve medya bu işin arkasında.  1 haftaya bitmesini bekliyoruz” diyen Erdoğan, dün Taksim’deki esnafın sıkıntılarını anlatmak için randevu isteyen TESK heyetine ise Ankara ve İstanbul’daki eylemcilerin verdiği zararları gösteren görüntüleri izletti.
Erdoğan, eylemlerin 24 saat içerisinde bitirilmesi için İçişleri Bakanı’na talimat verdiğini de belirterek, “Yumruğa karşı yumruk sallamadık. Ama bundan sonra güvenlik güçleri daha farklı davranacak.  Umarım bir an önce akıllarını başlarına alırlar. Yapılanların hesabını verecekler. Lütfen esnaf da uyanık olsun. Faiz lobisinin çıkarları onlarınkiyle örtüşmüyor” diye konuştu.
Sanatçılarla buluştu
Erdoğan, dün Genel Merkez’de Hasan Kaçan ve Necati Şaşmaz’la da görüştü.  Erdoğan, bugün de Hülya Avşar ile bir araya gelecek. 

Erdoğan kimlerle görüştü...
 
Ahmet Mümtaz Taylan (Tiyatro oyuncusu ve yönetmen): Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği’nin (DETİS) kurucu üyesi ve seçilmiş ilk genel başkanı oldu. Taylan Leyla ile Mecnun dizisinde “İskender” rolünde oynuyor.

 Prof. Dr. Betül Tanbay (Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi): Türk Matematik Derneği’nin ilk kadın başkanı. Taksim Gezi Parkı eylemleri ile gündeme gelen Taksim Platformu üyesi.

 Prof. Dr. Hale Çıracı (İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi): Beyazıt Meydanı Yarışması II.’lik Ödülü (1988) sahibi. “Tarihsel Gelişim Sürecinde Beyoğlu” kitabı yazarlarından. 

İpek Akpınar: (İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde akademisyen)

 Kutluğ Ataman (Yönetmen): Karanlık Sular (1994), Lola + Bilidikid (1998), İki Genç Kız (2005), Aya Seyahat (2009), Aya Seyahat (2009) filmleriyle birçok ödülün sahibi olan Ataman, twitter’dan “Gezi’ye duyarlı sanatçı olarak davet edildim. Doğru bildiklerimi samimiyetle ifade etmek görevim. Kimseyi temsil etme hakkını kendimde görmem” demişti.

 Rumeysa Kiger (Sanat yönetmeni, kültür-sanat yazarı): Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu. Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler bölümünde yüksek lisans öğrencisi.

 Selva Gürdoğan (Mimar): Bir süre ABD’de çalıştıktan sonra Türkiye’ye geldiği belirtilen Gürdoğan’ın başörtüsü nedeniyle İTÜ’den ayrıldığı iddia ediliyor.

 Zehra Öney (Sosyal medya uzmanı): Mobil marketing ve reklamcılıkla ilgileniyor. Twitter’dan “Aslında Gezi Parkı olayları iletişimde ‘mobil insanların’ önemini gösterdi. Bundan sonra bütün iletişimin bu ‘mobil insanlar’ üzerinden gideceğinin sinyallerini gördük” ifadelerini kullandı.

 Zülfikar Kürüm (Öğrenci): Facebook’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduğu ve Kaplan Film’de çalıştığı bilgisi yer alıyor.

 Bülent Peker (Yatırımcı-danışman): Başbakan Erdoğan’a hitaben Gezi Parkı olaylarına ilişkin mektup yazan Peker, Radikal’de yer alan açıklamasında “Ak Parti teşkilatları içinde fiili bir görevim veya sorumluluğum olmadı. Fakat yerel yönetimlerde ve AB kurumları nezdinde ulusal ve uluslararası düzeylerde temsiliyetlerim oldu” ifadelerini kullanmıştı.

Milliyet Haber



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 91
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 34 42
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Karagümrük 33 33
18. Hatayspor 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14