Canan Dağdeviren Kimdir?

Canan Dağdeviren (d. 4 Mayıs 1985, İstanbul), Türk fizik mühendisi, Harvard Üniversitesinin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçilen ilk Türk.

Kim Kimdir? 05.06.2022, 16:28 06.06.2022, 13:17
Canan Dağdeviren Kimdir?

Dr. Canan Dağdeviren Biyografisi:

Doğum: 4 Mayıs 1985 
Memleketi: İstanbul, Türkiye
Dalı: Fizik

Anne ve Babası

  • Cavit Dağdeviren, Sivas
  • Mine Dağdeviren, Adana

Kardeşleri

  • Caner Dağdeviren, Üsküdar, İstanbul
  • Emre Dağdeviren, Üsküdar, İstanbul

Çalıştığı yerler

  • Harvard Üniversitesi
  • Öğrenim    Hacettepe Üniversitesi
  • Sabancı Üniversitesi
  • UIUC 

İlk ve orta eğitimini Kocaeli'nde tamamladı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009'da tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC'da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Forbes'in 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde de yer aldı.

Kendisi bilime olan merakında iki dönüm noktası olduğunu belirtmektedir. Bunlardan ilki babasının kendisine Marie Curie hakkında hediye ettiği bir kitap, ikinci ise Erdal İnönü'den bizzat aldığı Anılar ve Düşünceler adlı eserdir. Özellikle Erdal İnönü ile tanışmasının lisedeki alan seçiminde etkili olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca motivasyonun düşük olduğu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk'ten ilham aldığını da bir demecinde açıklamıştır.

Prof. John A. Rogers danışmanlığında fizik, elektronik, kimya, malzeme, mekanik ve tıp alanlarının kapsamına giren esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir, giyilebilir elektronik aletler üzerinde çalışmalar yaptı. Doktora derecesini Aralık 2014’te aldı. Eylül 2014’te başladığı doktora sonrası çalışmalarını ise şu ana kadar tarihte çalışmalarına en çok referans verilmiş mühendis olan Robert Langer ile MIT’te sürdürüyor. Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliğine Türkiye’den seçilen ilk bilim insanı olan Dr. Dağdeviren, Temmuz 2015’ten beri bu görevine de devam ediyor.

Kendi Enerjisini Üreten Kalp Pili
Listeye mucitler kategorisinden giren Dr. Canan Dağdeviren, insan vücuduna kalıcı olarak yerleştirilebilecek piller üzerinde çalışıyor. Dağdeviren’in tasarlayıp tamamladığı çalışmada kalbin, akciğerin ve diyaframın hareketinden elektrik enerjisi elde eden ve bu enerjiyi depolayan, esnek ve çok ince bir piezoelektrik entegre malzeme geliştirildi. İnsan vücuduyla uyumlu plastik bir yüzeye tutturulan bu malzemenin kalınlığı bir saç telinin yüzde biri kadar ve kâğıt gibi katlanıp bükülebiliyor.

Arizona Üniversitesi Sarver Kalp Merkezi ile yürütülen ortak çalışmada geliştirilen esnek alet, kalplerinin büyüklüğü insanınkine yakın olan koyun, dana ve domuz üzerinde başarıyla denendi. Ayrıca canlı metabolizmasıyla uyumunu kanıtlamak amacıyla yapılan kontrol deneyinde, fare kas hücrelerinin alet üzerinde sorunsuz büyüyebildiği görüldü. 20 milyon kere katlanıp büküldüğünde dahi mekanik olarak sağlamlığını koruyabilen alet, 3,8 voltluk pile enerji depolayabiliyor. Tamamen esnek, kâğıt gibi katlanabilir ve bükülebilir alet, kıvrımlı hatlara sahip organlara bile uyum gösterebiliyor. Bu sayede enerji verimliliği yüksek ve organların hareketini sınırlamayan bir sistem oluşturulmuş oluyor.

Günümüzde kullanılan kalp pillerinin ömürleri 5-7 yıl ve pilin işlevini yitirmesi durumunda bütün mekanizmanın riskli bir ameliyatla değiştirilmesi gerekiyor. Bu çalışmayla geliştirilen cihaz kalp, akciğer veya diyafram ile kalp pili için gereken enerjiyi üretiyor. Bu sayede kalp pillerinin değiştirilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırarak hayatlarını bu pillerle devam ettiren insanların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde başarılı sonuçlar veren bu projenin insanlar üzerinde de en kısa zamanda denenmesi planlanıyor.

Eğitim
Harvard Üniversitesi, Cambridge, MA 
Gençler Cemiyetinin Genç Üyesi
(Temmuz 2015 - Aralık 2016)

Urbana Illinois Üniversitesi, Champaign (UIUC), Mühendislik Fakültesi, Urbana, IL 
Doktora , Malzeme Bilimi ve Mühendisliği (MatSE) 
Tez Başlığı: Tıbbi Uygulamalar için Ferroelektrik / Piezoelektrik Esnek Mekanik Enerji Harvesterleri ve Gerdirilebilir Epidermal Sensörler 
(Ağustos, 2009 - Ağustos 2014)

Sabancı Üniversitesi (SU), Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İstanbul, Türkiye 
Yüksek Lisans , 
Tez Başlığı: Fonksiyonel Lifli Seramik / Polimer Kompozitlerin Dielektrik Davranış Karakterizasyonu 
(Eylül, 2007 - Haziran, 2009)

Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Ankara, Türkiye 
B.Sc. , Fizik Mühendisliği (En İyi Onur Ödülü ile) 
Tez Başlığı: LabVIEW yazılımı ile İnce Film için Düşük Sıcaklıklı Kriyostat ve Kontrol IV Ölçüm İşlemi Tasarımı 
(Eylül 2003 - Haziran 2007)

Başarıları
Forbes dergisinin "30 yaşından genç 30 bilim insanı" listesine girdi.
Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçildi.
MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer aldı.
İllinois İnovasyon Ödülü (Illinois Innovation Prize) kazandı.

Türk Bilim Kadını Canan Dağdeviren 10 Şubat 2018 tarihinde BM’de Konuştu!

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından, kadınların ve kız çocuklarının bilimdeki rollerini artırmak, STEM eğitimi ve araştırma faaliyetlerine her seviyeden katılımlarını teşvik etmek amacıyla 2015 yılında ilan edilen “11 Şubat – Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü“nün bu yıl 3'ncüsü kutlandı.

Gün dolayısıyla BM Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) salonunda düzenlenen ‘Barış ve Kalkınma için Bilimde Eşitlik ve Denklik' temalı iki gün süren toplantılar düzenlendi.

Macaristan'ın BM Daimi Temsilcisi Katalin Bogay'ın yönettiği oturumun konuşmacıları arasında, MIT Technology Review'un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer alan genç Türk mucit Dr. Dağdeviren de bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, kendi başarılı bilim yolculuğuna değinen Dağdeviren, en büyük motivasyonunun Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk olduğunu söyledi.

Dağdeviren Atatürk'ün “Bir gün benim sözlerim bilime ters düşerse bilimi tercih edin” sözlerini vazgeçilmez bir yaşam öğüdü olarak aldığını belirtirken, çocukluk günlerinden bugüne süregelen bilim tutkusunu dile getirdi.

Bilimi gençlere ve çocuklara sevdirmek için her fırsatta Türkiye'ye seyahat ettiğini belirten Dağdeviren, onlarla sosyal medya yoluyla sürekli iletişim halinde olduğunu bildirdi.

İşte Canan Dağdeviren’in o konuşması:

Konuşmasında, “Alan farketmeksizin, bilim yapmak devrimdir” diyen Dağdeviren, konuşmasını Atatürk'ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözüyle bitirdi.

Dağdeviren, konuşmasıyla ilgili açıklamasında ise, “konuşmamı devrim tadında yaşayan tüm kadınlara adıyorum” ifadesini kullandı.

Türkiye'de kız çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğine kavuşması ve kızların güçlendirilmesi adına birçok sivil toplum girişimine öncülük eden Aydın Doğan Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Av. Özlem Zengin, Malcom X'in kızı Attallah Shabazz ve 11 yaşındaki Türk kızı Talya Özdemir de gün dolayısıyla düzenlenen toplantılara katılarak birer konuşma yaptılar.

Toplantıların katılımcıları arasında, Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü'nün BM tarafından ilan edilmesinde önemli rol oynayan Kraliyet Bilim Akademisi Uluslararası Kurulu Üyesi Prenses Dr. Nisreen El-Hashemite ve Malta Avrupa ve Eşitlik Bakanı Dr. Helena Dalli ile birlikte, bir çok ülkenin BM Daimi Temsilcisi, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de yer aldı.

Dr. Canan Dağdeviren, Erciyes Üniversitesi’nde Konferans verdi

Harvard Society Listesindeki Tek Türk Bilim İnsanı Dr. Canan Dağdeviren, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen program kapsamında konferans verdi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe; Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Altun, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Önses, Dr. Canan Dağdeviren’in yanı sıra çok sayıda çok sayıda lise ve üniversite öğrencisi katıldı.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Altun, Mühendislik Fakültesi olarak her zaman başarılı olduklarını kaydetti.

Prof. Dr. Altun, “Mühendislik Fakültesi olarak 14 bölüm ve 12 bin öğrencimiz bulunmaktadır. Üniversitemizin sıralamadaki durumu ne ise, fakülte olarak da her zaman ilk 10’un içerisinde yer alıyoruz ve bu anlamda lokomotif bir görev üstleniyoruz. Bu etkinliğin burada bulunan herkes için çok yararlı olacağını ümit ediyorum” dedi.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Önses, ülkemizde malzeme mühendisliği bölümünün yeni bölümlerden biri olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Önses, “Bu nedenle değerinin tam olarak anlaşılmadığını düşünüyoruz. Son bir yıldır yoğunlaşan bir takım çalışmalarda hem bölüm öğrencilerimizin kendilerini geliştirebilmesi için bazı faaliyetlerde bulunuyoruz, hem de bölümün tanınmasını sağlamak istiyoruz. Özellikle lise öğrencilerimizin bölümde staj imkânlarını, araştırma projelerine katılımlarını artırma ve öğrenci kulüplerimizle sosyal faaliyetler düzenleme gibi çalışmalar yapıyoruz. Çok sayıda liseye de ziyarette bulunarak bölümümüzü tanıtıyoruz” diye konuştu.  

İşte Canan Dağdeviren'in Erciyes Üniversitesi’ndeki Konuşması:

Harvard Society Listesindeki Tek Türk Bilim İnsanı Dr. Canan Dağdeviren, konferansında, herkesin doğduğu şehre benzediğini belirtti.

Dr. Dağdeviren, “Ben de sizler gibi bu sıralardan geçtim ve bu ülkede eğitim aldım. Aynı zamanda pratik olmasa da teorik anlamda çok iyi bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Ben herkesin doğduğu şehre benzediğini düşünüyorum. Ben İstanbul’da doğmuşum. İstanbul Asya ve Avrupa’yı yani bu iki kıtayı birleştiren köprü şeklindeki tek şehir. Ben de bir köprü gibiyim. Kalın, kıvrımsız, ağır, elektronik aletler ve kıvrımlı, elastik, yumuşak biyolojik sistemler arasında bir köprü görevi görüyorum. Benim yaptığım aletler tamamen vücuda yapışabiliyor. Ve mekanik olarak hissetmeyeceğiniz, vücudunuzla uyumlu mekanik özelliklere sahip, çekilebilir ve esnek elektronik aletler yapıyoruz. Aynı zamanda bu aletleri vücutla uyumlu hale getirerek vücudun üzerine yapıştırıyoruz ve vücut içinde değişiklikleri hızlı bir şekilde doktorlara aktarıyoruz. Bu sayede arada bir ara yüz görevi görüyor. Ve daha iyi bir tıp yapmamızı sağlıyor”  diye konuştu.

“Yıllar Önce Okuduğum Bir Şiirden Çok Etkilendim”
Konferansında hiçbir bir şeyin imkansız olmadığına dikkat çeken Dr. Dağdeviren, “Benim hikâyem yıllar içinde okuduğum bir şiir içinde kendimi bulmamla başladı. Şiirde diyordu ki: ‘Yaşamak şakaya gelmez, büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın. Hatta bazen bir laboratuvarda kocaman gözlüklerinle, ellerin arkanda hiç tanımadığın insanlar için bir şeyler yapacaksın hatta ölebileceksin’ diyordu. Ben küçükken bir çakıl taşını alıp, onu parçalara ayırıp, içerisindeki atomu bulmaya çalışıyormuşum. Herkes bunun imkânsız olduğunu söylüyormuş ama ben yine de devam ediyormuşum. Bu şekilde ailemin, benim bilime olan tutkumu anlamasını sağlamışım. Daha sonra babamın bana hediye ettiği bir kitaptaki çok büyük bir olguyu keşfeden roman kahramanından etkilendim. Sonra da dedemin 28 yaşında kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini öğrendim. Ve 28 yaşıma gelene kadar kalp hastaları için bir şeyler yapmaya karar verdim. Ve 28 yaşıma geldiğimde kalp projem bitmişti. Hiçbir şeyim imkânsız olmadığını, insan sevdiği işi yaparsa başarısızlık gibi bir lüksünün olamayacağını düşünüyorum. Ve benim hayatımın da buna iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum. Eminim aranızda başka işler yapmak isteyen veya başka bölümde okursa daha mutlu olacağını düşünen arkadaşlar vardır. Fakat bazı şeylere dolaylı yollardan da ulaşabileceğinizi düşünüyorum. Farklı bir bölümde master yapıp, farklı bir hocayla çalışıp ve projeler üreterek kendinizi tatmin edebileceğinizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Konferansın ardından Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Altun, Dr. Canan Dağdeviren’e plaket ve çiçek takdim etti.



Yorumlar (3)
iremsu yıldızhan 5 yıl önce
canan dağdeviren benim türkçe kitabımda senin ailenden birini kaybedince kalp pili icat etmıişsin tebrikler seni seviyoruz
Filiz 5 yıl önce
Canan Dağdeviren'i çok taktir ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.
Mihriban Murat 5 yıl önce
Canan hocam sizi çok tebrik ediyorum siz gelecekteki nesillere örnek bir insansınız sizin gibi Türk kadınlarıyla gurur duyuyoruz Allah yar ve yardımcınız olsun
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:18
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13