Sezaryen Doğumun Yararları ve Zararları Nelerdir?

Sezaryen doğum, vajinal doğumun çeşitli nedenlerle gerçekleşmemesi durumunda karın bölgesinden açılan bir kesi yadımı ile bebeğin ameliyatla dünyaya getirilme işlemine Sezaryen doğum adı verilir. Sezaryen doğum olarak da sıkça tabir edilen bu doğum şekli genellikle 1 saati süreyle yapılır.

Kadın 14.10.2020, 01:41 15.06.2022, 21:45 Emre

Şimdi Sezaryen doğum hakkında bütün merak ettiklerinizi bu makalemizde ayrıntılı olarak inceleyelim;

İÇİNDEKİLER

  1. Sezaryen Doğum Yararları
  2. Sezaryen Doğum Zararları
  3. Anne adaylarının sezaryen ile doğumda bilmesi gerekenler
  4. Sezaryen Doğumun 15 Zararı

Sezaryen doğum cerrahi bir operasyon aracılığıyla karın bölgesinde açılan bir kesikten anne karnında bulunan bebeğin doğum ameliyatıdır. Normal şartlarda yarım saat süreyle 45 dakika süresince olmakta olan Sezaryen doğum, küçük aksaklıklar olursa eğer bir saat kadar uzayabilir. Normal doğumdan farklı olarak Sezaryen doğumda normal doğum sırasında kullanılan anestezinin iki katı kadar yoğun anestezi kullanımı sağlanır.

Sezaryen doğum sonrasında normal doğum genel olarak, önceki yıllarda ilk doğumu Sezaryen doğum gerçekleştirerek yapmış olan bayanların, daha sonraki doğumlarını normal doğum yapmaları pek mümkün olmayacaktır. Fakat günümüz şartlarında gerçekleşen tıbbi gelişmeler sayesinde bu süreçte gerçekleşen normal doğum mümkün hale geldi.

Doğum sırasında yapılan cerrahi müdahalelerin sonraki doğumun normal doğum olabilme olasılığını yüzde altmış oranına düşürür. İlk doğumun Sezaryen ile yapılmasının sonrasında, diğer doğumu normal doğum olarak gerçekleştirmek isteyen bayanların yüzde kırk beşlik bir bölümü bu kararlarından vazgeçerek tekrar Sezaryen doğuma yönelir.

Normal doğumun sancıları, kas kasılmaları ilk doğumda yaşanan cerrahi müdahalelerin yırtılma ihtimalleri gözlenerek doğum yapan bayanların, nasıl doğum yapacağına uzman olan hekimler karar vermektedir. Sezaryen doğum sonrasında Sezaryen ameliyatı sonrası 8-12 saat içerisinde hastanın yataktan kaldırılmaması gerekmekte, akciğerlerin hava almasına engel olmak gerekmekte, damar tıkanıklığının önlenmesine, bağırsak fonksiyonlarının düzeninin sağlanması ve özellikle de gaz sancısı yaşanmamasına yardımcı olunur.

Sezaryen ameliyatıyla yapılan doğum sonrası hastalar ilk gün rahatça ayağa kalkar, etrafta dolaşabilirler. Doğumdan ilk 6 saat sonra öncelikli olarak sıvı besinlerle ve daha sonrasında katı gıdalarla beslenmeye devam edebilirler. Oluşabilecek enfeksiyon risklerini en alt seviyelere indirmek amacıyla hastaya sonda uygulaması yapılabilir.

SEZARYEN DOĞUM YARARLARI

Gerçekleşen doğumun normal yolla yani vajinal doğum olarak gerçekleşmesi doğanın anneye ve bebeğe göre en mükemmel şekilde dizayn ettiği bir yöntem olduğundan dolayı hiçbir ameliyat yada başka bir yöntem Sezaryen ameliyatından daha avantajlı olmamaktadır. Fakat normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda mecburen yapılacak Sezaryen ameliyatı anne ve bebeği bazı risklerden korumak amacıyla fayda sağlayacaktır.

Sezaryen doğum ameliyatının normal doğum ameliyatının mümkün olmadığı durumlarda yada  normal doğum sırasında anne ile bebek açısından riskli bazı durumlar meydana geldiğinde bu risklerden kaçınmak için başvurulan bir ameliyat yöntemidir. Ortada herhangi bir risk durumu olmadığı durumlarda ve normal olarak gerçekleşen doğum mümkünken sadece isteğe bağlı olarak yapılan bir sezaryen doğum ameliyatı herhangi bir fayda sağlamaz. Anneyi ve bebeği normal doğumun birçok faydasından mahrum etmektedir. Ayrıca Sezaryen ameliyatının kısa ve uzun süreli bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Planlı ve istemli  olarak gerçekleşecek olan Sezaryen ameliyatı olmak isteyen bir bayan bu fayda ve zarar şartlarını iyi bilerek karar oluşturmalıdır.

SEZARYEN DOĞUM ZARARLARI

Anne adayları doğum tarihlerinin yaklaşması ile birlikte bir takım endişe ve korkuya kapılırlar. Genellikle daha önceden edinilmiş doğum tecrübeleri ve çevrelerinde doğumla alakalı sorunlar yaşayanların abartılı hikâyeleri sonucunda, normal doğum yapmak istemezler. Oysaki sezaryen ile doğum bir seçenek değil, cerrahi bir operasyondur. Gerekli olmadığı takdirde yani bebek ve anne sağlığını tehlikeye atabilecek sorunlarla karşılaşılmadığı takdirde uygulanması önerilmemektedir.

ANNE ADAYLARININ SEZARYEN İLE DOĞUMDA BİLMESİ GEREKENLER

Sezaryen ile doğum ister tercih meselesi olsun ister gerekli bir müdahale, anne adayının bunun planlı bir cerrahi operasyon olduğunu bilmesi gerekmektedir. Ayrıca doğuma zihinsel olarak da yani psikolojisinin hazır olması son derece önemlidir.

Sezaryen saatinden yaklaşık 12 saat öncesinde yemek yenmemesi gerekir. Sezaryen aç karnına yapılan bir ameliyattır. Sezaryen ile doğumun tamamlanması yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir. Sezaryen ile dünyaya gelmesi planlanan bebekler gebeliğin 37-38. haftasından sonra doğum için hazır olurlar. Normal doğum da ise durum daha farklı olmaktadır. Doğum için sancıların gelmesi beklenir. Bu sancılar en fazla 41. Haftaya kadar beklenmektedir. Eğer hala doğum için bir belirti yoksa suni sancı verilmektedir.

Eğer suni sancı ile doğum gerçekleştirilemezse, sezaryen ile doğuma geçilmek zorunda kalınır. Sezaryen ile yapılan doğumlar, karın ameliyatı prensibine dayanmaktadır. Genel ya da spinal anestezi uygulanırken, kombine spinal epidural anestezide uygulanmaktadır. Kimi zaman kanama gibi istenmeyen durumlar yaşanabilirken, yapılan her ameliyat gibi çeşitli riskleri de peşinden getirir. Bu nedenle yalnızca normal doğumun yapılmasının sakıncalı olduğu ve sezaryen yapılması gereken durumlarda bir alternatif olarak uygulanmalıdır.

SEZARYEN DOĞUMUN 15 ZARARI

  1. Sezaryen ile doğumlarda en yaygın olarak görülen risklerden bazıları; enfeksiyon, kanama ve pelvik organ yani mesane, barsak gibi organların hasar almasına yol açmaktadır. Bu komplikasyonların görülme ihtimali çok az da olsa, risk oluşturmaktadır.
  2. Sezaryen ile yapılan doğumların %1-2’sinde aşırı kanama sebebi ile kan transfüzyonuna ihtiyaç duyulabilmektedir.
  3. Nadir olarak görülse de kanamanın aşırı olması durumunda rahmin alınması gerekebilmektedir.
  4. Sezaryen ile yapılan doğumların ardından bacak damarlarında pıhtı gelişmesi ve akciğerlere pıhtı geçme riski oluşturmaktadır. Bu risk normal doğumla kıyaslandığında daha fazla görülmektedir.
  5. Sezaryenin bir başka dezavantajı ise, doğum yapıldıktan hemen sonra anne bebek etkileşimini olmamasıdır. Bebek ve annenin arasında kurulan bağ, bebeğin sağlıklı gelişmesinde etkili olmaktadır.
  6. Sezaryen ile doğumda, normal doğuma göre iyileşme süreci daha uzun olmaktadır. Hastanede kalış süresi de daha uzundur.
  7. Sezaryen ile doğumun ardından yaşanan ağrı, normal doğuma oranla daha fazla yaşanmaktadır.
  8. Sezaryen ile doğum yapan bir kadının daha sonra normal doğum yapma şansı çok azdır.
  9. Sezaryenle doğum yapan annenin sonraki doğumlarında plasentanın rahim ağzına yerleşmesi ya da rahim duvarına yapışması gibi bazı riskleri daha fazla görülmektedir.
  10. Bebekte solunum problemleri ortaya çıkabilir. Normal doğumda bebek doğum kanalından geçer. Burada bir basınca uğradığı için, akciğerlerindeki suyun dışarı çıkması sağlanır. Fakat sezaryen ile doğumda böyle bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden solunum sıkıntıları yaşanabilir.
  11. Çok nadir olarak anesteziye ya da spinal, epidural anestezi kaynaklı olarak komplikasyonlar meydana gelebilir.
  12. Sezaryen ile doğum yapan kadının doğum ardından herhangi bir komplikasyon nedeni ile yeniden hastaneye yatma, normal doğum yapan kadınlara göre daha fazladır.
  13. Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerin meme emme reflekslerinin daha zayıf olduğu saptanmıştır. Bu nedenle anne sütünden mahrum kalan çocukların ileriki yaşlarında ciddi sağlık sorunları görülmektedir.
  14. Yapılan araştırmalara göre sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde astım hastalığının daha yaygın olarak görüldüğü tespit edilmiştir.
  15. Sezaryen ile doğum yapan kadınların sezaryen kaynaklı olarak rahim içi yapışıklıklarına neden olduğu için, kısırlık sorununa yol açmaktadır.

Kaynaklar:
http://www.sezeryan.gen.tr/sezeryan-dogum.html
http://www.brukseltupbebek.com/sezaryen-ile-dogumun-15-zarari



Yorumlar (4)
Saniye 7 yıl önce
Sezaryen olan birinin sırt ağrısı yaşaması normal mi ve erken menopoza girme olasılığı var mıdır?
Eda Tül 6 yıl önce
İsteğe bağlı sezaryen ile oğlumu dünyaya getirdim ve en doğru şeyi yapmışım ne bir sancı ne bir acı hiçbir şey hissetmedim azıcıkta olsa canım bile acımadı... Etrafımda gördüğüm duyduğum o kadar çok insan var ki ilk doğumunu normal yapıp da 2. doğumunu milyarlar verip sezaryen yaptıran Sezaryen doğumun hiçte bu derece zarar ve dezavantajları yok
Şule Tutulmaz 6 yıl önce
Kesinlikle sezaryen ile doğumu kısacası ameliyatı tavsiye etmiyorum, tabi mecbur kalmadığınız sürece..
Meryem Budak 6 yıl önce
Sezaryeni kesinlikle tavsiye etmiyorum
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13