Türk kargo uçağı düştü! Hayatını kaybedenler var

Kırgızistan'da düşen Türk kargo uçağı ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Hong Kong'tan havalanan uçak, yoğun sis altındaki Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Manas Havaalanı'na iniş yapmak üzereyken düştü. Kazada en az 37 kişi hayatını kaybetti, ölü sayısının çok daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

Gündem 16.01.2017, 15:15 16.01.2017, 15:22 Emre
Türk kargo uçağı düştü! Hayatını kaybedenler var

Kırgız yetkililer, uçağın pilot hatası nedeniyle düşmüş olabileceğini duyurdu. Uçağın düşerken en az 15 eve zarar verdiği bildiriliyor. 

Türk Hava Yolları (THY), Bişkek'te düşen kargo  uçağının THY'ye ait olmadığını açıkladı. Bu açıklamaya rağmen BBC başta olmak üzere birçok gazetenin Kırgızistan'da düşen Türk uçağının, THY uçağı olduğunu duyurması tepkilere neden oldu. AK Parti Adana Milletvekili ve Avrupa Konseyi Türk  Delegasyonu Başkanı Talip Küçükcan "BBC World yaptığı yalan  ve yanlış haberle küresel marka THY'ye leke sürmeye ve güven duygusunu sarsmaya  çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Son dakika: Hong Kong- Bişkek seferini yapan Boeng 747 tipi ACT Havayolları’na ait Türk kargo uçağı, Bişkek yakınlarında düştü. Feci kaza sonrasında ilk belirlemelere göre 32 kişi öldü, altı kişi yaralandı. Dört mürettebatı olan uçakta kurtulan olmadı. Yaşamını yitirenlerden dördü de çocuk.

Kırgızistan Başbakanı Yardımcısı Muhambetkalıy Abulkaziyev, uçağın yerel saatle 7.30 sularında Bişkek yakınlarındaki bir köye düştüğünü bildirdi. Kırgızistan Ulaştırma Bakanlığı da, uçağın Manas Havaalanı'na iniş yaptığı sırada düştüğünü açıkladı.

Manas Havaalanı'na yaklaşırken radarla irtibatı kesilen uçağın enkazı, pist yakınlarındaki yerleşim alanında bulundu.

Reuters haber ajansı, uçağın en az 15 eve zarar verdiğini aktarıyor. Geniş bir bölgeye yayılan uçağın enkazında arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kırgızistan Acil Kurtarma Birimi'nin Sözcüsü Muhammed Svarov, ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini söyledi. Svarov'un verdiği bilgiye göre, sağ kurtulanları bulmak için yoğun çaba sarfediliyor.

THY'DEN AÇIKLAMA!

Türk Hava Yolları (THY), Bişkek'te düşen kargo  uçağının THY'ye ait olmadığını duyurdu. Türk Hava Yolları'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan  açıklamasında, "Hong Kong Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan ve Bişkek Manas  Uluslararası Havalimanı'na gitmekte olan ACT Havayolları'na ait TC-MCL tescilli  kargo uçağı Bişkek yakınlarında saat 01.40 UTC (Türkiye saatiyle 04.40) civarında  düşmüştür." denildi.Açıklamada, düşen uçağın ve mürettebatının THY'ye ait olmadığı  kaydedildi. 

AK Parti Adana Milletvekili ve Avrupa Konseyi Türk  Delegasyonu Başkanı Talip Küçükcan, BBC kanalının Kırgızistan'da düşen kargo  uçağının THY'ye ait olduğuna ilişkin haberini kınayarak, "BBC World yaptığı yalan  ve yanlış haberle küresel marka THY'ye leke sürmeye ve güven duygusunu sarsmaya  çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Küçükcan, yaptığı yazılı açıklamada, BBC World'ün, düşen uçağın Türk  Hava Yolları'na ait olduğunu belirterek ve haberinde THY yolcu uçaklarının  fotoğrafını kullanarak, büyük bir skandala imza attığını ifade etti.

Avrupa'da üst üste birçok kez en iyi ve kaliteli havayolu şirketi  seçilen, müşteri memnuniyeti yüksek olan ve dünyada en fazla noktaya uçan THY'nin  imajına büyük bir darbe vurulmak istendiğini vurgulayan Küçükcan, "BBC World gibi  milyonlarca izleyicisi olan bir kanalın, twitter hesabında ACT Havayollarına ait  düşen uçağı THY uçağı gibi göstermesi sıradan bir yanlışlık olamaz." ifadesini  kullandı.

 BBC World'ün büyük bir yalan habere imza attığına işaret eden  Küçükcan, kanalı kınadığını bildirdi.

THY'ye yönelik algı operasyonu yapıldığını aktaran Küçükcan, THY'nin  son yıllardaki atılımlarla büyüdüğünü, rakiplerini kıskandırdığını, İstanbul'da  yapımı süren üçüncü havalimanı tamamlandığında küresel rekabette öne çıkacağını  kaydetti.

Talip Küçükcan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:"THY küresel ve güvenilir bir marka. Ekonomik değeri yüksek ve çok  güçlü bir imajı var. Müşterilerinin güven duyduğu bir şirket. BBC World yaptığı  yalan ve yanlış haberle bu küresel markaya leke sürmeye ve güven duygusunu  sarsmaya çalışıyor. Bu algı operasyonuna karşı THY markamızı korumalıyız. BBC  World'ü protesto ederek, özür dileme çağrısında bulunmalıyız."

Uçağın neden düştüğüyle ilgili çeşitli açıklamalar mevcut. Kırgız yetkililer, uçağın pilot hatası nedeniyle düşmüş olabileceğini belirtiyor. Pilotlar düşüş sırasında herhangi bir acil durum bilgisi vermedi.

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı ise, uçağın ağır hava koşulları ve yoğun sis nedeniyle düşmüş olabileceğini belirtiyor. Uçağın inişi sırasında havalimanı çevresinde görüş mesafesi düşüktü ve bölge yoğun sisle kaplıydı. Hava durumu raporlarına göre bulut tavana 100 feet'e (yaklaşık 33 metre) kadar inmişti. Görüş ise 150 metreydi.

Bişkek Manas Havalimanı yetkilileri, havalimanının en erken bugün akşam saatlerine kadar, iniş ve kalkışlara kapatıldığını duyurdu.

MÜRETTEBATIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Kazada Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca öldü.

Emekli Hava Pilot Tuğgeneral olan Kazım Öndül, Afganistan’da görev yapmış, 2009’da dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton tarafından övgüyle bahsedilmişti.

ACT Havayolları, kaza sonrası yaptığı açıklamada "Dört kişilik ekibimizin son durumu hakkında net bilgilere ulaştığımızda tekrar bilgi verilecektir" ifadesini kullandı.

Doğan Haber Ajansı, uçağın önce Kazakistan Astana'ya, oradan da Hong Kong'a uçtuğunu ve mürettebatın uçağı burada teslim aldığını bildiriyor.

ÇAVUŞOĞLU, KIRGIZİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdildaev'i arayarak bugün Kırgızistan'da meydana gelen uçak kazası nedeniyle taziyelerini iletmiş ve konuyla ilgili olarak Türkiye'nin her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

AFGANİSTAN'DA İKİ BÜYÜK TEHLİKE ATLATTI, CLINTON TEŞEKKÜR ETTİ

Uçağın kaptan pilotu, Emekli Hava Pilot Kurmay Yarbay İbrahim Gürcan Dirancı, Hava Kuvvetleri'nden ayrıldıktan sonra MNG Havayolları'nda uçmaya başladı. Daha sonra buradan iddiaya göre kaptan pilot yapılmadığı için istifa etti. Dirancı, daha sonra ACT'ye geçti. İkinci pilotluğu döneminde Dirancı Afganistan'da iki büyük tehlike atlattı.

Bagram Hava Üssü'ne kargo taşıyan uçak, 1 Mart 2010'da sol ana iniş takımının katlanması nedeniyle gövde üzerine indi. Kazada kullanılamaz hale gelen ACT Havayolları'na ait A300B4 tipi uçağın ikinci pilotu İbrahim Gürcan Dirancı'ydı. Dört yıl sonra açıklanan kaza raporunda sol ana iniş takımında korozyon oluştuğunun tespit edildiği ancak yetersiz bakım uygulaması yapıldığı belirlendi.

Dirancı'nın görev yaptığı bir başka ACT uçağı ise Afganistan'da uçarken havada motor patlama sesi ile durdu. Uçak acil iniş yaparak düşmekten kurtuldu. Uçağın ikinci pilot koltuğunda ise Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kazım Öndül oturuyordu. Öndül, albay rütbesindeyken Afganistan'da Kabil'de görev yapmıştı.

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Afganistan ziyaretinde Öndül kendisini karşılamıştı. Clinton düzenlediği basın toplantısında Kazım Öndül'e teşekkür etmişti. İddialara göre Öndül'ün de aralarında bulunduğu 7 kişilik pilot ekibi hiç havayolu tecrübesi olmamasına rağmen alınıp 747 Jumbo Jet'te ikinci pilot olarak uçmaya başlamıştı.

2001 MODEL

2003 yılında imal edilen Boeing 747-400F Jumbo Jet, 2016 yılı başına kadar Singapur Havayolları bünyesindeydi.

Toplam 124 ton kargo taşıyabilen dört motorlu uçağın maksimum kalkış ağırlığı 396 ton. Saatte 922 kilometre hıza çıkabilen uçağın menzili ise 5 bin 230 kilometre.

İstanbul merkezli kargo şirketi olan ACT'nin filosunda toplam 6 adet 747-400F tipi uçak bulunuyordu. Yavuz Çİzmeci tarafından kurulan havayolu, 2011'de Çin merkezli Hainan Grubu tarafından satın alınmıştı. Şirketin resmi adı MyCargo olarak değiştirilmişti.

YETKİLİLER ACT KARGO'DA

Kazanın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ekipleri, şirketin İstanbul Kurtköy'deki merkezine geldi. Burada uçağın ve ekibin dosyalarına el konuldu. Bakımdan ekibin eğitimine kadar tüm veriler SHGM yetkilileri tarafından incelenecek.

747 KARGO KAZALARI

Yüksek yakıt sarfiyatı nedeniyle 747'lerin 400 modelleri yolcu taşıma operayonundan çekiliyor. Kargoya çevrilen uçaklar, birçok havayolu tarafından da kullanılıyor. Bugüne kadar 747-400F serisinde son olay dahil 4 büyük ölümlü kaza meydana geldi:

3 Eylül 2010: UPS'e ait 747-400F, kargo bölümünde çıkan yangın nedeniyle Dubai'ye acil iniş sırasında düştü. Kazada iki pilot hayatını kaybetti.

28 Temmuz 2011: Güney Koreli Asiana'ya ait uçak, Incheon'dan Şanghay'a uçarken meydana gelen teknik arıza nedeniyle Pasifik Okyanusu'na düştü. Kazada iki pilot öldü.

29 Nisan 2013: Amerikan National Havayolları'na ait 747-400F tipi kargo uçağı Afganistan'da Bagram Hava Üssü'nden havalandıktan kısa süre sonra düştü. Kazada kargo uçağının gövdesinde taşınan zırhlı araçların zemine tam sabitlenmediği ve kayarak uçağın dengesini bozduğu belirlendi. Uçakta bulunan 7 personel hayatını kaybetti.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 08 Mayıs 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:46
Öğle 13:06
İkindi 16:59
Akşam 20:15
Yatsı 21:50
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 35 96
2. Fenerbahçe 35 90
3. Trabzonspor 35 58
4. Başakşehir 35 55
5. Beşiktaş 35 54
6. Alanyaspor 35 49
7. Kasımpasa 35 49
8. Rizespor 35 49
9. Sivasspor 35 48
10. Antalyaspor 35 45
11. A.Demirspor 35 44
12. Samsunspor 35 42
13. Kayserispor 35 41
14. Ankaragücü 35 39
15. Karagümrük 35 37
16. Konyaspor 35 37
17. Gaziantep FK 35 35
18. Hatayspor 35 34
19. Pendikspor 35 33
20. İstanbulspor 35 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 33 72
2. Göztepe 33 69
3. Sakaryaspor 33 57
4. Bodrumspor 33 56
5. Ahlatçı Çorum FK 33 56
6. Kocaelispor 33 55
7. Bandırmaspor 33 50
8. Boluspor 33 50
9. Gençlerbirliği 33 50
10. Erzurumspor 33 44
11. Manisa FK 33 40
12. Ümraniye 33 40
13. Keçiörengücü 33 39
14. Tuzlaspor 33 37
15. Adanaspor 33 36
16. Şanlıurfaspor 33 35
17. Altay 33 9
18. Giresunspor 33 7
Takımlar O P
1. Arsenal 36 83
2. M.City 35 82
3. Liverpool 36 78
4. Aston Villa 36 67
5. Tottenham 35 60
6. Newcastle 35 56
7. Chelsea 35 54
8. M. United 35 54
9. West Ham United 36 49
10. Bournemouth 36 48
11. Brighton 35 47
12. Wolves 36 46
13. Fulham 36 44
14. Crystal Palace 36 43
15. Everton 36 37
16. Brentford 36 36
17. Nottingham Forest 36 29
18. Luton Town 36 26
19. Burnley 36 24
20. Sheffield United 36 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 34 87
2. Girona 34 74
3. Barcelona 34 73
4. Atletico Madrid 34 67
5. Athletic Bilbao 34 61
6. Real Sociedad 34 54
7. Real Betis 34 52
8. Valencia 34 47
9. Villarreal 34 45
10. Getafe 34 43
11. Deportivo Alaves 34 41
12. Sevilla 34 41
13. Osasuna 34 39
14. Las Palmas 34 37
15. Celta Vigo 34 34
16. Rayo Vallecano 34 34
17. Mallorca 34 32
18. Cadiz 34 26
19. Granada 34 21
20. Almeria 34 17