Son dönemde giderek arttı!

Son dönemde 300 kişi bonzaiden yaşamını yitirdi.

Gündem 30.06.2014, 11:10 12.01.2017, 18:49 Emre
Son dönemde giderek arttı!

Türkiye’de son dönemde “bonzai” adlı kimyasal uyuşturucu madde içen çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesi ve ölüm nedeninin ortaya çıkmaması nedeniyle gözler bu maddeye çevrildi. Ulaşımının hem kolay olması, hem de diğer uyuşturucu maddelerine göre daha ucuza satılması bonzaiye olan ilgiyi artırırken tehlike de giderek büyüyor. Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği (AYBUDER) Başkanı Yavuz Tufan Koçak, bonzainin kullanıcılarını çıldırttığını ve kullananların kendisini Allah’la konuştuğunu sandığını söyledi.

Bonzai için, gençlerin başına atılmış kimyasal bir bomba nitelemesi yapan Koçak, “Bizim kayıtlarımıza göre 300 kişi 1 ay içinde bonzaiden öldü. Gerçek kayıtlar ortaya çıkmıyor. Tehlike çok büyük” dedi. Bağımlılar ise bonzainin ilginç bir madde olduğunu belirterek insanın aklını başından aldığını, halüsilasyonlara neden olduğunu ve bilinç kaybı yaşattığını söyledi. Türkiye’de uyuşuturucu yaşı giderek düşerken, bonzai isimli kimyasal uyuşturucu maddenin tehlikesi giderek artıyor. Bağımlılardan kimi uyuşturucu bulmak için hırsızlık yapmak zorunda kalırken kimi de bankadan kredi çekerek uyuşuturucu parasını karşıladığını söyledi. Türkiye’de uyuşturucu gerçeğini madde bağımlıları ve uzmanlarla konuştuk.
 

AYBUDER Başkanı Yavuz Tufan Koçak: 30 yıldır alkol ve uyuşturucunun içindeyim. Bonzai gibi bir madde görmedim. Buna ne uyuşturucu ne de uyarıcı madde diyebiliyoruz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin başına atılmış kimyasal bomba. İçinde fare zehiri, tarım ilacı, aseton, mazot, florasan tozu gibi çeşitli maddelerin katıldığı kimyasal bir madde. Bağımlılık yarattığı için de met ve eroin gibi maddeler ile destekleniyor. Bu, gençlere kurutulmuş otların üstüne püskürtülerek esrar diye başlatılıyor. Sonra da korkunç bağımlılık yapıyor.

Bir-iki duman aldıktan sonra bağımlılığı başlıyor. Ölüm belirtileri yaşamaları ve vücutlarında sivilceler çıkmasına rağmen kendilerine geldikten 5-10 dakika sonra yeniden istek oluşturan bir madde. Bunun yaşı şu anda 9’a kadar düştü. Burada 15-17 yaşlarında bonzai kullanmış çocuklarımız var. Bonzai ile alkol karıştırıldığında çabuk öldürüyor.

Sadece bonzai kullanıldığı zaman bilim adamları bağımlılar için 3 yıl ömür biçiyor. Çok kolay bulunuyor ve çok ucuza alanıyor. Şimdi Türkiye’de 300 kadar insanın bonzaiden öldüğünü söylüyorlar. Bu sayı bizim 1 ayda tespit ettiğimiz sayı.

Malesef otopside çıkmadığı için ve bonzaiyi tanımlayan bir durum olmadığı için ölüm nedeni olarak yazılamıyor. Malasef bonzainin merkezi de Bursa. Bonzai kullanan çocuklarının aileleri bizi aradığında çocuklarının kendini mehdi ilan ettiğini, peygamberlerin onlara emir verdiğini söylüyorlar. Yarın bunlar peygamber emir verdi diye katliam yaparsa ne olacak. Bunun bir an önce önlemi alınmalı. Burada AMATEM’inde sorgulanması lazım. Çünkü doktorlar kimyasalın ilaç halini vererek geçici çözüm buluyor. Bende 12 yıldır hiçbir madde almayan bir bağımlıyım. Ama bizde aileler de bu işten sorumlu. Anne- babalar çocuklarının açıklarını kapatarak bu sorunu artırıyor. Anne babalar ve ilköğretimdeki eğitimcilerin bu konuda eğitilmesi gerekiyor.
 
Bonzai Nedir, Nasıl Etki Yaratıyor, Aileler Nasıl Fark Edebilir?
 
Psikolog Prof. Dr. Arif Verimli, “Bonzainin içinde tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz! Bir psikiyatr olarak araştırdım tam tatmin olmadım. Fiziksel ve psikolojik etkileri eroin kullanımı ve yoksunluğuna çok benzer... Kişilik değişikliği, acı, ağrı ve baş dönmeleri, ani öfke nöbetleri çok sık görülüyor” dedi.
 
Prof. Arif Verimli, son günlerde gençlerin ölümleriyle gündeme gelen bonzainin nasıl bir etki yarattığını anlattı. Radikal’de yer alan haber şöyle:
 
Bonzai’nin Türkiye’de 5 yıldır var deniliyor. Bonzai Türkiye’de ne zaman ortaya çıktı ve yaygınlaştı? Ne kadar yaygın?
 
Ben bonzai içen ilk hastamı 2007 yılında gördüm. Dolayısıyla 2006 yıllarından bu yana konu ettiğimiz çok yeni ve ciddi bir bağımlılıkla karşı karşıyayız. Madde kullanımı arttığı gibi madde kullanıcıları eğilimlerini bonzaiye yönelttiler. Madde kullanıcıları arasındaki şu an en moda madde diyebiliriz.
 
Şu anda kullanılan uyuşturucular arasında ‘en çok kullanılanı, en tehlikelisi, en çabuk bağımlılık yapanı’ olduğu söyleniyor, bu doğru mu? Gerçekten iki üç kullanışta bağımlılık yapabiliyor mu? “3 yılda öldürür ifadesi” doğru mu? Fiziksel ve psikolojik olarak ne gibi etkileri var?
 
Aynen diyebiliriz. En yaygın en sorunlu ve işin kötüsü tedavi ekibinin tecrübelerinin henüz yeni olduğu bir madde. Üç içimde bağımlılık yapmasa da bağımlılığa giden adım atılmış olur. Bonzai sentetik esrardır. Masum gibi duran bu cümle içinde korkunç bir ifade barındırıyor aslında. Hatta bir hastamın babası doktor bey “Bu çocuk ne güzel esrar içiyordu, bu bonzai nerden çıktı” demişti. Bu bir mantık hatasıdır. Bonzainin içinde tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Bu konuya çok kafa yordum çok araştırdım bir psikiyatrist olarak tam tatmin olmadım. 3 yıldan daha kısa zamanda da ölümcül olabilir. İçerisinde fare ve tarım zehiri olduğu söyleniyor. Fiziksel ve psikolojik etkileri eroin kullanımı ve yoksunluğuna çok benziyor. Kişinin tüm mental ve psişik bütünlüğü bozuluyor. Ajitasyon ve aşırı sinirlilik, kişilik değişikliği, acı, ağrı ve baş dönmeleri, ani öfke nöbetleri çok sık görülür.
 
Genel bir bağımlı tipi var mı? Bağımlıların çoğunluğu için geçerli bir yaş, genç-, yaşlı-çocuk, cinsiyeti, gelir durumu, meslek, mahalle söz edebilir miyiz?
 
Hayır diyemeyiz. Zenginler güçleri yettikçe satın alır, fakir bağımlılar satıcı olur. 16-36 yaşlarında bağımlılığın pik yaptığı görülür. Bağımlılık erkeklerde daha sıktır ama bu kıstas değil, madde gelir seviyesi, semt ya da eğitim düzeyiyle hiç ilgilenmez. Bir kere deneyen bağımlı adayıdır.
 
Bonzainin denetimli serbestlik uygulamasıyla serbest kalan madde bağımlılarına uygulanan rutin testlerde çıkmadığı, bu yüzden de yaygınlaştığı iddia ediliyor: Bu doğru mu?
 
Gelişmiş testlerde bonzai kullanımını görebiliyor ve tespit edebiliyoruz. Basit test düzeneklerinin gözünden kaçabilir. Ama bonzai kullanıcıları bundan kaçamaz. Dikkatli bir doktor fark edip detaylı testte ısrarcı olabilir.
 
En önemlisi, aileler, arkadaşlar, eşler yani bağımlıya destek olması beklenen insanlar, onun bağımlı olduğunu nasıl anlar? Kilo verme, odaya kapanma, öfke krizleri gibi bazı belirtileri var mı? Yoksa aylarca hiç belli etmeden kullanılabilir mi?
 
Aile ve yakınlar bağımlıyı çıplak gözle anlayamazlar. Yapılan bir çalışma bir bağımlının 2 sene kendini gizlediğini ortaya koymuştur. Davranış ya da fiziksel belirtiler yanıltıcı olabilir. Madde kanda ve idrarda tespit edilmek zorundadır.
 
Bir insan bağımlı olduğunu anladığında veya bir yakının bağımlı olduğunu anladığında öncelikle ne yapmalı? Tedavi süreci nasıl? Tedavi şansı nedir?
 
Bağımlıların çok azı kendiliğinden tedavi arayışına girer. Ailenin zoruyla kliniklere getirildikleri çok sıktır. Yakınımızın kullanıcı ya da bağımlı olduğunu pozitif test sonucuyla kanıtlayıp öğrendiğimizde soğukkanlı olup psikiyatriste gidilmeli ve bağımlılık düzeyine göre tedavi planlanmalıdır. Bağımlılık çok ciddi bir beyin hastalığı olduğu için krizi bir uzman yönetmelidir. Yatarak ya da ayaktan psikoterapiyle desteklenen tedaviler seçilecektir. Ama kullanıcı ya da bağımlı yürekten tedavi olmak istemiyorsa tedavi bitince tekrar başlayacaktır.
 
Aileye, okula, hastanelere düşen nedir?
 
Aileler ve yakınları o kadar yıpranırlar ki çok ciddi aile sorunları oluşur. Okul bu konuda bence hiçbir şey yapamaz. Hastanelerin yapacağı en önemli şey her ilçedeki her hastaneye yataklı bağımlılık kliniği açmaktır. Doğrudan Başbakana bağlı ‘Uyuşturucu Müsteşarlığı’ kurulmasını öneriyorum.

Türkiye'de yapılan tüm çalışmalar raydan çıkmadan bu müsteşarlık tarafından yürütülmelidir. Önüne gelen bu konuda kampanya ve kamu spotu yapmasın. Çünkü kullanıcılar zor çocuklardır. Uyuşturucu zararlıdır diye pankart bastırsan gülüp geçiyorlar. Neden zararlı anlattın mı karşına alıp?
 
 İşte üç yıllık bilanço
 
Narkotik polis, Türkiye'de bonzainin fark edildiği 2011’de yurt genelinde 16 olayda 48 kilo 223 gram bonzai ele geçirdi. 116 kişi tutuklandı.
 
2012’de ele geçirilen bonzai miktarı aniden arttı, 148 kilo 675 grama çıktı. 125 kişi tutuklandı.
 
Olay sayısı 2013’te 83’e yükselirken, yakalanan bonzai miktarında düştü. O yıl 121 kilo 333 gram bonzai ele geçirilirken 491 kişi tutuklandı.
 
Bu yıl mayıs sonu itibarı ile operasyon yapılan 94 olayda 42 kilo 344 gram bonzai ele geçirildi. 206 kişi tutuklandı.
 
2011'den bu yana Türkiye genelinde ele geçirilen toplam 540 kilo 559 gram bonzainin 275 kilo 895 gramı yani neredeyse yarısı İstanbul’da yakalandı.



Yorumlar (2)
kasimguner 10 yıl önce
Ben yaklaşık 2 yıl aralıksız kullandım ve bir yıldır kullanmıyorum ama hayatımın yarışını tüm güzel yıllarımi çaldı içen aradaslara tavsiyem durumu ailenize anlatın kendiniz kurtulamazsiniz o bataktan ben 27 yıl sonra babamla arkadaş oldum emin olun o dost arkadaş dediklerini kocaman bir yalan ailenize durumu açın çünki onlardan başka satılacak tutunacak güvenerek kimsemiz yok
a.k 10 yıl önce
Kasim gunere hak veriyorum ben belirtilrini soylim hocam kan deyerini dusuruyor b12 deyeri dusuyor akciğer de lekeler oluyor hiss bitiyor anlama ve kavrama kalmiyor eliniz parmaklariniz alzaymr hastalri gibi su bile icmekte zorlanitosuz daha ne diyeyim ne anlatayim uyku yok uyku haplari bile uyutmuyor is guc pesinde kosusturmaniz imkani yok o doktara soyleyim sen ne bicim doktorsun normal bi insanla bonzai icen insani cek-up a soksunlar testelere tabi etsinler etkiletinide tepkilerinide bulurlar gunde 1 paket iciyordum kendim kurtuldum psikiyatriyle olacak isler deyil bu işler aileler cocuklarina sahip ciksin deyer versin ne oldu sana boyle diyene kadar cocuklarinin peşinden kossunlar
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:36
Güneş 06:10
Öğle 13:08
İkindi 16:54
Akşam 19:56
Yatsı 21:23
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14