Kadın vekiller birbirine girdi

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM Genel Kurulu’nda kendisini Meclis kürsüsündeki mikrofona kelepçelemesinin ardından gergin anlar yaşandı. HDP'li milletvekillerinin Nazlıaka'yı ikna çabaları sırasında kürsü çevresindeki AK Parti'li kadın milletvekilleriyle kavgaya varan bir gerginlik patlak verdi. Yaşanan kavga sırasında HDP milletvekili ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan yere düştü ve yerde göğsüne darbe alınca önce Meclis revirine ardından hastaneye kaldırıldı. Zaman zaman oturuma ara verilen Genel Kurul'da halen gerilim sürüyor.

Gündem 20.01.2017, 14:38 20.01.2017, 14:40
Kadın vekiller birbirine girdi

Gökçen Özdoğan Enç, TBMM’de yaşananları ve HDP’li kadın milletvekilleriyle kavgasını DHA muhabirine anlattı, Aylin Nazlıaka ve CHP milletvekili Şafak Pavey ile bir teması olmadığını ileri sürdü.

''ŞİDDET DEĞİL NEFSİ MÜDAFAA'

"4 HDP’li kadın milletvekili çevremi sarınca kendimi savundum. Şiddet değil, nefsi müdafaaya girer" diyen Gökçen Özdoğan Enç, "Şafak Pavey’le aramızda 2 metre vardı. Benim bir temasım söz konusu değil. Aylin Nazlıaka’ya kelepçeyi açmasını ve eylemi bitirmesini söyledim. Kendisi anayasa geçmeyinceye kadar eylemini sürdüreceğini söyledi. Böyle bir hakkı olmadığını, Meclis kürsüsünün eylem yapma yeri olmadığını söyledim" ifadelerini kullandı.

Enç, şunları söyledi:
"Aylin Nazlıaka, HDP’li milletvekillerini kendisini koruması için yanına çağırdı. Benim daha önce HDP’li milletvekilleriyle tartışmam vardı. Bunlar kafalarına beni yazmışlar. HDP’li kadın milletvekillerine ’Bu sizin olayınız değil, gidin’ dedim. İçlerinde kısa boylu biri bana ’Sen bizim başkanımızla nasıl böyle konuşursun’ diyerek beni itti. Dördü birden saldırdı ve üzerime çullandı. Kendimi savunma içgüdüsüyle hareket ettim. Burada bir saldırı değil nefsi müdafa vardır. HDP’li milletvekilleri bana saldırınca mermer merdivenlere düştüm. ’Burası Kandil değil Türkiye Cumhuriyeti’nin Meclisi’ diye bağırdım. HDP’lilerin şahsıma yönelik bir saldırısı vardır. Benim sorunum onlarla."

''10 GÜN RAPOR ALDIM''

CHP’li milletvekillerinin de kendisine bir saldırısı ya da teması olmadığını anlatan Gökçen Özdoğan Enç, konuyu mahkemeye taşıyacağını söyledi. HDP’li milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulunacağını da kaydeden Enç, "10 gün rapor aldım. Karaciğerimde darba bağlı su toplaması var. Sağ kalçam ve belimde ezikler var. Yüzüme yumruk aldım. Daha önce boyun fıtığı ameliyatı olmuştum. Bu olaydan dolayı bugün yine bir operasyon geçireceğim" dedi.

"FETÖ’CÜ DEĞİLİM"

FETÖ/PDY’ye yakınlığıyla bilinen 'Kimse Yok Mu Derneği'ne üye olduğu da iddia edilen Gökçen Özdoğan Enç, "2010 yılındaki referandum öncesinde Melahat Ergüney derneğe üye yapma konusunda bana teklifte bulundu. Ben de üye oldum" dedi.

Bu derneğin tek bir toplantısına ve organizasyonlarına katılmadığını söyleyen Enç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"17- 25 Aralık operasyonundan sonra dernek üyeliğinden istifa ettim. Bu örgütün ne kadar pis olduğunu bildiğim için kızımın robotlaşmasını istemediğim için 'Ergenekoncu' olarak tabir edilen İstek Koleji’ne verdim. Bank Asya’da hesabım yok. Bir tek hesap bulsunlar hemen milletvekilliğinden istifa ederim. Ben 3 dönem milletvekiliyim. Demokratik ve hukuk Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bağlıyım. FETÖ ile hiçbir bağım olmadı."

''ENİŞTEMİN AĞABEYİ FETÖ'CÜ''

AK Parti Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, eniştesinin ağabeyinin FETÖ üyesi olduğunu, onun da ABD’de yaşadığını söyledi.

Enç, "Kız kardeşimin eşinin ağabeyi dışında, birinci derece bir tek yakınımın dahi FETÖ ile ilişkisi yoktur. Bana yakıştırılacak en son sıfattır" dedi.

CHP'Lİ PAVEY YERE DÜŞTÜ

Arbedenin büyümesinin ardından HDP’li kadın milletvekilleri ile AK Partili kadın milletvekilleri birbirine girdi. Bu sırada CHP'li Şafak Pavey yere düştü, protez kolu çıktı. Aylin Nazlıaka ise muhalefet kulisine çıkarıldı.

CHP'li milletvekillerinin desteğiyle sakinleşmeye çalışan Nazlıaka, 'Acı olan bana müdahale edenler AK Partili kadın vekillerdi. Oysa Cumhuriyetten önce biz kadınlar yok sayılıyorduk, oy bile veremiyorduk. Onların da bizlerin de Meclis'te olmasını sağlayan Cumhuriyet rejimini değiştirmeye çalışıyorlar. Saçlarımı çektiler, Şafak Hanım yere düştü. Ben orada özellikle MHP'li seçmene mesaj vermek, dikkatlerini çekmek için bu eylemi yaptım.' dedi.

Şafak Pavey de daha sonra Aylin Nazlıaka'nın yanına geldi. 

CHP'Lİ PAVEY: GÖZLERİ DÖNMÜŞ GİBİ SALDIRDILAR

Yere düşen ve protez kolu çıkan CHP'li Şafak Pavey ise şu açıklamayı yaptı:

Gözleri dönmüş şekilde hepimize saldırdılar. Bu saldırı Anayasa geçtikten sonra bizlere yapacaklarının ayak izlerini gösteriyor. Ben kürsünün oradaydım. AK Parti Antalya milletvekili Gökçen Özdoğan Enç önce vurmak istedi.

Araya HDP vekili Burcu Çelik Özkan girdi. Onun saçlarını çektiler. Enç, beni itti, yere düştüm. Diğer vekili saçından sürüklediler. Gözleri dönmüş gibi hepimize saldırdılar. Zaten görüntülerde de bunları göreceksiniz.

PERVİN BULDAN HASTANEYE KALDIRILDI

Öte yandan, göğsüne darbe alan HDP'li Pervin Buldan, önce Meclis revirine ardından da Ankara Güven Hastanesi'ne kaldırıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan HDP'li milletvekilleri, AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç'in, Buldan'ın göğsüne vurduğunu belirttiler.

"UZAKDOĞU SAVUNMA SPORLARINA YAZILDIM"

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, kuliste gazetecilere ‘Uzakdoğu savunma sporlarına yazıldım. Gökçen hanımın tekmelerinden korunmak için Meclis’te kadına yönelik bu şiddetten kurtulmak için savunma dövüşlerini öğrenmemiz gerekiyor. Burada kadına şiddet had safhada.’ dedi. 

Olayların başladığı an objektiflere böyle yansıdı... (Fotoğraf: Selahattin SÖNMEZ)

HDP'Lİ VEKİLLER ADALET BAKANI'NA KOPAN SAÇI GÖSTERDİLER

Olaylar yatıştıktan sonra Genel Kurul'a tekrar gelen HDP'li vekiller yaşananlara sert tepki gösterdi. Olaylar sırasında saçının AK Parti Antalya milletvekili Gökçen Özdoğan Enç tarafından çekildiğini söyleyen HDP milletvekili Burcu Çelik Özkan elindeki bir tutam saçı Adalet bakanı Bekir Bozdağ'a göstererek 'Bunu milletvekiliniz yaptı. O kadın buraya gelecek' dedi.

Aradan sonra başlayan oturumda söz alan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da, HDP milletvekili ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan'ın, Aylin Nazlıaka'yı ikna etmek için orada bulunduğu sırada itilerek yere düşürüldüğünü ve Gökçen Özdoğan Enç tarafından yerde göğsünden tekmelendiğini söyledi. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, "TBMM Başkanvekili Pervin Buldan'ın göğsüne tekme atılması, asla kabul etmeyeceğimiz, ufak bir özürle geçiştirilemeyecek bir şiddet olayıdır." dedi.    

HDP'Lİ KADIN VEKİLLER BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Filiz Kerestecioğlu, HDP'li kadın milletvekilleriyle düzenlediği basın toplantısında ise Genel Kurulda "vahim bir şiddet olayı" yaşadıklarını kaydetti. 

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, demokratik hakkını kullanıp, kendisini kürsüye kelepçeleyerek anayasa teklifiyle ilgili düşüncelerini ifade etmeye çalıştığını belirten Kerestecioğlu, "Sayın Nazlıaka, kürsüdeyken bir süre sonra kendisine bir yönelim olacağını hissederek kadın milletvekillerini yanına çağırdı. Bizler de gittik. Kendisine müdahaleyle birlikte Aylin hanımın çığılıkları başladı" dedi. 

Kerestecioğlu, şunları söyledi: "Daha önce 'köpek giremez' dövizi açan AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, merdivenlerin üzerine çıkarak Pervin Buldan'ın göğsüne tekme attı. Bu asla ve asla kabul etmeyeceğimiz, ufak bir özürle geçiştirilemeyecek bir şiddet olayıdır. Bir kadından bunun gelmesi çok daha büyük ve vahimdir. Şiddete uğrayan kişi hangi partiden olursa olsun bizim için hiç farketmez. Meclis Başkanvekili Pervin Buldan değil Ayşe Nur Bahçekapılı da olabilirdi. Şiddete karşı tepkimiz göstermek için kadınlarla dayanışma içinde oluruz. 

Pervin Buldan hastaneye kaldırıldı ve tansiyonu oldukça yüksek seyrediyor. Burcu Çelik'in de yüzünde tırmık izi var ve saçları sökülmüş durumda. O da darbedildi. Şafak Pavey'e yönelik davranış da kabul edilemez. 

Bundan sonra da aynı tavrımızı sürdüreceğiz ve burada şiddet yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Bunun sükunetle geçiştirilmesine izin vermeyeceğiz. 'Bunlara vurdum elim kirlendi' diyen bir kadın vekil ile karşı karşıyayız."

GENEL KURULA İKİNCİ KEZ ARA VERİLDİ

Öte yandan Genel Kurula yaşanan kavga sonrasında ara verildi ve gazeteciler de salondan çıkarıldı. 1 saatlik aranın ardından Genel Kurul tekrar açıldı.

Tekrar açılan oturumda söz alan HDP ve CHP'li vekiller AK parti Antalya milletvekili Enç'in ceza alması konusunda ısrarcı oldular. Bunun üzerine tekrar bir tartışma yaşandı ve AK Parti'li vekillerin CHP sıralarına doğru hareketlendiği görüldü. Kısa süreli bir arbede yaşanırken ikinci bir kavganın da eşiğinden dönüldü. Ardından Genel Kurula bir kez daha ara verildi.

CHP'li Engin Altay konuşurken AK Parti Zonguldak milletvekili Özcan Ulupınar oturduğu koltuktan kalkarak Altay'ın üzerine yürümek istedi. Araya AK Parti'li vekiller girerek durdurdu.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13