Erdoğan: Suriyelilere vatandaşlık vereceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye sınırındaki Kilis'te düzenlenen iftar programına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Suriyelilere vatandaşlık imkanı tanınmasına yönelik çalışma yürüttüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımızın bu konuda attığı adımlar var, ellerinden geleni bakanlığımız oluşturduğu bir ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimize bu yardımı, bu desteği yaparak onlara vatandaşlık imkanını vereceğiz" dedi.

Gündem 03.07.2016, 04:10 03.07.2016, 17:52 Mehmet Berke
Erdoğan: Suriyelilere vatandaşlık vereceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile birlikte akşam saatlerinde ANA uçağı ile Gaziantep Havaalanı'na geldi. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve diğer protokol üyeleri tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra helikopterle Kilis'e hareket etti. Akşam ezanının okunmasından yaklaşık yarım saat sonra Kilis İl Jandarma Komutanlığı bahçesindeki piste inen Erdoğan ve beraberindekiler; burada Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Kilis Valisi İsmail Çatak tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler buradan da karayoluyla Suriyeliler, şehit ve gazi yakınları ile Kızılay personelinin katıldığı iftar programına katıldı. 

ROKET MENZİLİNİN DIŞINDA

Katyuşa roketatar menzilinin dışında kaldığı ifade edilen 7 Aralık Üniversitesi'nin bahçesindeki iftarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisi için ayrılan bölüme Suriyeli yetim çocukları da oturttu. 

İftarını açtıktan sonra alanda oluşturulan platforma çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir tercümanın Arapçaya çevirdiği konuşmasına Suriyeliler ve Kilislilere teşekkür ederek başladı. Kilislilerin savaştan kaçanlara kucak açarak ensarlık yaptığı için her türlü takdiri hak ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilere de gönül dünyalarında vatanlarıyla eş tutup Türkiye'ye sığındıkları, vatanlarının kurtulacağı yurtlarına döneceği günü beklerken gösterdiği uyum ve dirayetin takdire şayan olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Arif Nihat Asya ve Necip Fazıl'ın vatanın önemini anlattığı şiirlerden mısralar okuyarak, "Vatansız olmak çok kötüdür. Fakat kendi vatanında garip durumuna düşmek, bunun için vatanından ayrı kalmak çok daha kötüdür. Rabbim kimseyi vatanından ayrı koymasın. Tabi bazı soysuzlar vardır, onlar için vatan, millet, bayrak, devlet gibi kavramlar hiçbir şey ifade etmez. Sorsanız kendilerine küresel yakıştırmalar yaparlar, ama aslında bunların tek farkı köksüz oluşlarıdır. Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor; 'kendini bilen rabbini bilir' diyor. Yunus Emre de bu hadisi adeta tefsir edercesine şunu söylüyor; 'ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsen bu nice okumaktır.' Kendini bilmeyenlerin, inancını, tarihini, kültürünü, ecdadını bilmeyenlerin vatan diye bir derdi elbette olmaz. Burada bulunan muhacir ve ensar tüm kardeşlerim vatanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorlar" diye konuştu.

Türkiye'nin resmi sınırları ile gönül sınırlarının başka olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Gönül sınırlarımızın hududu, bizim kardeş olarak gördüğümüz, bizi kardeş olarak gören herkesin yaşadığı yerleri içine alır. Dolayısıyla Suriye'den gelen kardeşlerimize diyoruz ki; biz sizi kardeşimiz olarak görüyoruz, siz de bizi kardeş görüyorsanız vatanınızdan uzak değilsiniz, sadece evinizden, toprağınızdan uzaksınız. Türkiye, sizin de vatanınızdır. Şunu unutmayın, hiçbir zulüm ilelebet sürmez. Biliyorum, çok zorlukla karşılaştınız, çok acılar yaşadınız, çok kayıplarınız oldu. Allah, biz kullarına her zorluğun arkasından bir kolaylık geleceğini vaat ediyor ve hiç şüphesiz Allah sabredenle beraberdir. Üzülmeyeceğiz, ümidimizi asla kaybetmeyeceğiz, mücadeleyi asla bırakmayacağız, duayı terk etmeyeceğiz. İnşallah çektiğiniz sıkıntıların, verdiğiniz emeklerin karşılığını alacaksınız. Evinize, yuvanıza kavuşacağınız o günlerin çok uzak olmadığına yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.

'SURİYELİLERE VATANDAŞLIK İMKANI VERECEĞİZ'

Suriyelilere, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalarına olanak tanıyan çalışmanın başlatıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben bu akşam burada kardeşlerime müjde vermek istiyorum. Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımızın bu konuda attığı adımlar var, ellerinden geleni bakanlığımız oluşturduğu bir ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimize bu yardımı, bu desteği yaparak onlara vatandaşlık imkanını vereceğiz" diye konuştu

'ESAD; PYD'Lİ, DAİŞ'Lİ TERÖRİSTTEN DAHA İLERİ TERÖRİSTTİR'

Türkiye olarak Suriye konusunda 6 yıl önce olduğu gibi, bugün de aynı noktada olduklarını dile getiren ve ismini vermeden Beşar Esad'ı eleştiren Recep Tayyip Erdoğan şöyle konuştu:

"Suriye'nin başındaki zalimdir işi bu noktaya getiren. 600 bin Suriyeli kardeşimizin ölümüne neden olan bir insan, bu ülkede asla bir yönetici olarak değerlendirilemez. Varil bombalarıyla, konvasyonel silahlarla, tankla, topla kendi vatandaşlarını öldüren böyle bir insan, devlet terörü estirmez de kim estirir. PYD'li teröristten, YPG'li teröristten, DAİŞ'li teröristten çok daha ileri teröristtir. Bunun hesabını bedelini çok ağır ödeyecektir ama bu dünyada, ama ebedi alemde. Çünkü çok mazlumların ahı var üzerinde. Er veya geç güzel bir sözümüz var; 'alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste' diye. 6 yıl önce neyi savunuyorsak, bugün de aynı ilkeleri savunuyoruz. 6 yıl önce 'Suriye halkının sesine kulak verilsin, bu işler zor kullanarak, baskı kullanarak, güç kullanarak olmaz' diyorduk. Bugün de aynısını söylüyoruz."

'BABAN GİBİ OLMAZSIN DİYORDUK, GÜLÜYORDU...'

DAİŞ'in müslümanları, PYD'nin de Kürtleri temsil etmediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz kendisiyle ailece görüşüyorduk. Hatta; 'herhalde baban gibi olmazsın' diyorduk. Gülüyordu. Ama demek ki iki dünyası vardı. Gerçek dünyasını bizden gizliyordu. İşte şu 6 yıl içerisinde, o gerçek dünyası ortaya çıktı. Bir medeniyet ülkesi, tarih ülkesi Suriye'ye bu adam yazık etti. Suriye halkı kendi istiklal ve istikbalini koruma adına tarihi bir mücadele yürütüyor. Esasen malum dış güçlerin müdahaleleri olmasaydı, işe terör örgütleri karıştırılmasa, rejime destek verilmeseydi, Suriye bugün özgür bir ülkeydi. Birileri Suriye'de demokrasiyi, Suriye halkının kendi iradesiyle ülkesini yönetmesini istemediler. DAİŞ denilen örgüt, bu amaçla ortaya sürülmüş kukladır aslında. PYD, YPG denilen örgütler aynı amaçla güçlendirilmiş taşeronlardır. Suriye'de ne DAİŞ Müslümanları temsil ediyor, ne de PYD Kürt kardeşlerimizi temsil ediyor. İki örgüt de tasmalarını ellerinde tutanlar tarafından bölge üzerindeki kirli hesaplar uğruna kullanılan araçlardır" dedi. 

Savaşla birlikte evlerini terk eden 3 milyona yakın Suriyeli'nin Türkiye'ye geldiğini, 3 milyona yakın sığınmacının Lübnan, Ürdün, Irak gibi diğer komşu ülkelere gittiğini, 7 milyon Suriyelinin ise ülke içinde yerini değiştirdiğini, ancak dünyanın bu duruma sessiz kaldığını dile getiren Erdoğan, "Avrupa'nın, Asya'nın, Afrika'nın yani dünyanın yarısından fazlasının yanı başında yaşanan insani kriz, adeta Suriye'nin komşularının sırtına yüklenmiş durumda. Dünya bu kriz karşısında görmeyen, duymayan, konuşmayan tavrını sürdürmekte ısrar ediyor. Ta ki mülteci kafileleri sınırlarına dayanana kadar. Bu durumda da soruna çözüm bulmak yerine kapıları kapatmayı tercih ettiler. Halbuki bir evde yangın başlamışsa, o yangın evet önce komşulara, tedbir alınmazsa tüm mahalleyi, tüm şehri yakar kül eder" dedi.

TÜRKİYE'DE YAŞANAN EYLEMLER, TEŞEBBÜS EDİLENİN YÜZDE 1-2'Sİ

Türkiye'deki terör eylemlerine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Türkiye PKK, PYD ve DAİŞ kaynaklı terörün ateşini, patlayan bombalarla, eylemlerle tüm sıcaklığıyla yaşıyor. Ülkemizde yaşanan eylemler teşebbüs edilenlerin yüzde 1 veya 2 gibi çok küçük bir kısmıdır. Biz 35 yıldır terörle mücadele eden bir ülke olarak bunların üstesinden geliyoruz, geleceğiz. Fakat bizi geçtiğinde bu ateşle muhatap olacak ülkeler için aynı şeyleri söyleyemiyorum. Avrupa ülkelerinde yaşanan birkaç terör eylemlerinin ardından bu ülkelerin nasıl bir telaş, nasıl bir panik yaşadıklarını hep birlikte gördük" dedi.

ATEŞİ KAYNAĞINDA SÖNDÜRELİM

Suriye konusunda dünyaya çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradan bir kez daha batıya ve tüm dünyaya bu ateşi kaynağında söndürme çağrısı yapıyorum. Madem, ateşin kaynağı Suriye'dedir öyleyse doğrudan bu meselenin çözümüne yoğunlaşmalıyız. Mevcut rejimin Suriye halkını bir arada tutma, yaşatma kabiliyeti kalmamıştır. Bu gerçeği herkesin görmesi ve kabul etmesi gerekir. Yapılması gereken Suriye halkının tamamının hassasiyetlerini, beklentilerini, taleplerini karşılayacak yeni bir anayasanın ve yeni bir yönetimin süratle oluşturulmasıdır. DAİŞ, PYD ve YPG gibi terör örgütleri yerine, doğrudan Suriye halkını muhatap alan girişimin başarısız olma durumu yoktur. En başından itibaren batılı ülkelere ve hadiseye müzahir her devlete ve kuruma söyledik, söylemeye devam edeceğiz. İnşallah önümüzdeki dönem Suriye için makul, mantıklı, uygulanabilir çözümlerin hayata geçirildiği bir dönem olacaktır. Dış politikada son dönemde başlattığımız girişimlerin bir sebebi de Suriye sorunun çözümü konusunda netice almaya yönelik adımlar atılmasına kolaylık sağlanmasıdır. Bu çerçevede daha başka çalışmalarımız ve hazırlıklarımız var. Suriyeli misafirlerimiz şundan emin olsunlar, sizin üzüntünüz bizim üzüntümüzdür, sizin sevinciniz bizim sevincimizdir. Suriye'nin yeniden özgür, huzurlu ve müreffeh ülke haline gelmesi için samimiyetle çalışıyoruz, mücadele ediyoruz."

ROKET KURBANI ÇOCUĞUN YAKINLARINDAN TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından alandan ayrılacağı sırada geçen 8 Mart günü Suriye tarafından atılan roket mermisinin isabet etmesiyle yaşamını yitiren 5 yaşındaki Mert Özkan'ın babası İbrahim ile annesi Mevlüde Özkan ile bazı yakınları tepki gösterdi. Roket kurbanı çocuğun babası İbrahim Özkan, "Bizim çocuğumuz öldü, siz Suriyelileri konuşuyorsunuz. Çocuğumu toprağa verdim, biriniz gelip başsağlığı dilemediniz" diye bağırdı. Bu sırada anne Mevlüde Özkan da 'Kanımız yerde mi kalacak?' diye bağırdı. Özkan çifti ve beraberindeki yakınları polisler tarafından alandan uzaklaştırıldı.

KENT MERKEZİNDE DE VATANDAŞLARA HİTAP ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iftar programının ardından Cumhurbaşkanlığı otobosü ile kent merkezinden geçerek vatandaşları selamladı, çocuklara oyuncak ve satranç takımı dağıttı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra kent merkezinde otobüsten inerek vatandaşlarla tokalaşıp, sohbet etti. Cumhuriyet Meydanı’nda otobüsün üzerine çıkarak, alanda toplanan kalabalığa hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelenin süreceği mesajını verdi. Erdoğan, "Şehitlerimiz var. Şehitlerimiz 1’e 10, 1’e 15 ödeterek, o şekilde ebedi aleme göç ettiler. Operasyon yapmak isteyenler, ameliyat yapmak isteyenler bu milleti karşılarında buldular. Güneydoğu’da bu operasyonlar kararlı bir şekilde devam ediyor" dedi.

Paralel Devlet Yapılanması’na ilişkin de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gel bakalım Paralel Devletin başı. Suçsuzsan neden gelmiyorsun? Gel Türkiye’ye, neden gelemiyorsun? Ta Amerikalardan neden kalkıp da televizyonlarda falan lanet okuyorsun. Senin lanetlerin tutmaz. Ailelerimizi böldüler, ödeyecekler bedelini. Ne demiştik; inlerine gireceğiz, girdik" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan buradaki konuşmasının ardından yeniden İl Jandarma Komutanlığı’na geçti ve buradaki pistte bekleyen helikopter ile Gaziantep Havaalanı’na hareket etti.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 18 Mart 2024
İmsak 05:39
Güneş 07:04
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:21
Yatsı 20:40
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13