Erdoğan'dan Suriyelilere vatandaşlık açıklaması

Pazar günü Kilis’te Suriyeliler’e vatandaşlık verilebileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kalifikasyonu yüksek olanları değerlendirme imkanına sahibiz” diyerek iyi eğitimli Suriyelilere öncelik verileceğini ifade etti. Muhalefet ise Suriyelilere vatandaşlık verilmesine şu an için sıcak bakmıyor.

Gündem 05.07.2016, 16:41 24.03.2017, 01:34 Mehmet Berke
Erdoğan'dan Suriyelilere vatandaşlık açıklaması

Suriye’de beş yıldır süren iç savaştan kaçan 5 milyon Suriyeli’nin yarısından fazlası Türkiye’de bulunuyor. Resmi rakamlara göre, Türkiye’de 2,7 milyon Suriyeli yaşıyor. Bu rakamın yaklaşık %10’u AFAD kamplarında hayatlarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, pazar günü Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilebileceğini söylemesi bir anda bu meseleyi gündeme taşıdı. Türkiye’nin nüfusunun arttırması gerektiğini uzun zamandır dile getiren Cumhurbaşkanı İstanbul’da kıldığı bayram namazı sonrası gazetecilerin soruları üzerine bu konudaki kanaatini yineledi.

Erdoğan, “Bu insanların içerisinde kalifikasyonu yüksek çok insanlar var. Ve bu insanları biz ülkemizde değerlendirme imkanına sahibiz. Bu insanlardan hem biz istifade ederiz, hem de onların insani olmayan koşullarda yaşamasını ortadan kaldırmış oluruz. Bu halkla bu şekilde bir adımı atmak, ülkemizin bana göre kalifikasyon noktasındaki gücünü, bu tür insanları, bu tür çadır kentlerde veyahut konteynırlarda, ilkel yerlerde onlara ev sahipliği yapmayı, bunu doğru bulmadık” dedi.

Türkiye'nin kalifiye Suriyelilerden istifade edebileceğini söyleyen Erdoğan, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bir defa bu noktada her şeyden önce şu anda Suriyeli mültecileri kamplarda ağırlamak veyahut da bunları değişik vilayetlerimizden insani olmayan birçok şartlarda ağırlamaktan öte bu insanların içerisinde kalifikasyonu çok yüksek insanlar var. Ve bu insanları biz ülkemizde değerlendirmek imkanına sahibiz. Üstelik ortak değerlerimiz noktasında olan bu insanlardan hem istifade ederiz hem de onların insani olmayan koşullarda yaşamasını ortadan kaldırırız.  

Bu nedenle daha önceden ifade ettiğim gibi biz veren eliz. Alan el değiliz. Bu milletle, bu halkla bu şekilde adım atmak ülkemizin bana göre kalifikasyon gücünü daha da artıracağı gibi bu tür insanları çadır kamplarda ilkel yerlerde ev sahipliği yapmayı doğru bulmadık. Böyle bir adımın atılması için de her türlü tedbiri alarak adım atılmasını uygun buluyoruz. Batılı ülkeler bu tür insanlara kapılarını açıyor. Ama sayılar çok düşük. Biz kapıları açmayınca onlar oralara gitmek durumunda kalıyor. Biz bunları dikkatli bir şekilde, bunların bilgilerinden, insan olarak güçlerinden istifade edeceğiz."

Erdoğan: ‘Kalifiye Suriyeliler’e Batı ülkeleri kapılarını açıyor’

Hükümetle Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesini birçok kez değerlendirdiklerini belirten Erdoğan’ın sözlerine bakılırsa vatandaşlığa alınırken özellikle iyi eğitimli Suriyelilere öncelik verilecek.

“Dikkat ediyorum, bunların içinde kalifiye olan birçok insana Batı ülkeleri kapılarını açıyor, ama sayılar tabi çok düşük. Biz tabi kapıları açmayınca bunlar oralara gitmek durumunda kalıyor. Ama biz bunu çok daha dikkatli bir şekilde; hatta belli illerimizde, organize sanayi bölgelerinde olsun, biz bunu çok daha dikkatli bir şekilde, oluşan yerlerde bunların bilgilerinden, bunların insan olarak gücünden, hem biz istifade edeceğiz, hem de onlar bu tür sıkıntılı yaşam koşullarından kurtulmuş olacaklar diye düşünüyorum.”

Erdoğan Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan 'İstanbul Bayramlaşıyor' etkinliğinde yaptığı konuşmada da "Bunların içinde kaliteli, kalifiye insanlar var. Biz almayalım da İngiltere'ye Kanada'ya mı gitsinler" dedi.

Yeni Şafak: ‘250 bin Suriyeli’ye vatandaşlık verileceği tahmin ediliyor’

Yeni Şafak gazetesi de “doktorlar, mühendisler, akademisyenler gibi Türkiye’ye beyin gücü katkısı yapabilecek olanların vatandaşlık başvurusu yapması teşvik edilecek. Vatandaşlık verilecek sayısı en fazla olan grup ise kimsesiz kalan Suriyeli yetim ve öksüzler” yazdı.

“Vatandaşlık verilecek Suriyeli sayısının toplam rakamın yaklaşık 250 bin civarında olacağı tahmin ediliyor” diyen gazeteye göre, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen yasa tasarısına bayramdan sonra son şekli verilecek.

İktidar kanadındaki isteğe rağmen Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partiler apar topar gündeme getirilen Suriyelilere vatandaşlık verilmesine soğuk bakıyor.

HDP’li Bilgen: ‘Demografik planlama yapılıyor’

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin ilk yapması gereken şeyin Suriyeli sığınmacıları mülteci olarak tanımak olduğunu söyledi.

Bilgen, “Yakın tarihte Cumhurbaşkanı Erdoğan aydınları, akademisyenleri vatandaşlıktan çıkarmakla tehdit ediyordu bu sefer de vatandaşlık bahşediyor. Türkiye, önce mülteci haklarını tanımak ve hayata geçirmek zorundadır. Burada yapılmak istenen demografik planlamadır. Aleviler’in yaşadığı bölgelere Sünni Kürtler’in yaşadığı yerlere Arap yerleştirmek, onları hedef haline getirmek ve mağdur haline getirmek anlamına gelebilir. Mülteciler çift taraflı olarak araçsallaştırmak isteniyor” dedi.

‘İstenen hazır kıta seçmen yaratmak’

Türkiye’de Suriyeli mültecilerin yaşadığı üç kampı ziyaret ettiğini söyleyen HDP Kars milletvekili, mültecilerin kamplardaki mevcut durumdan şikayetçi olduklarını belirtti.

“Bu durumun daha fazla sürdürülemeyeceği kesin. Kamplarda yaşamak istemiyor. En büyük talepleri kalıcı konut. Konuştuğumda büyük oranda ülkelerine dönebilmeyi arzu ettiklerini de gördüm. Bu nedenle asıl yapılması gereken onların geri dönüş koşullarını oluşturmaktır. Suriyelileri ucuz iş gücü olarak görmek meseleleri çözmez. İstenen şey açıktır referandum ve seçimlerde hazır kıta bir seçmen grubu yaratmak”

Bahçeli: ‘Cumhurbaşkanı yanlış olduğunu kabul etmeli’

Bugün partisinin kurucusu Alparslan Türkeş’in mezarını ziyaretinden sonra bu konuyu değerlendiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Erdoğan’ın sözlerinin yanlış olduğunu söyledi.

Bahçeli, “Komşu ülkelerde çok acımasızca yaşanan bir hayat var. Katliamlar oluyor, ölümler oluyor, sürgünler oluyor. Türkiye büyük bir ülkedir. Komşulardan gelebilecek olan bu tür taleplere karşı kapısını açmıştır, ekmeğini paylaşmıştır. Sağlıktan eğitime kadar birçok hizmeti de sunmuştur. Bunlar Türk milletine yakışır davranışlardır. Bunun yerine getirilmesine millet olarak destek verilir; fakat gelecekte hangi amaca yönelik olacağı üzerinde tartışmalar yapılan bir konuda, ‘Bunları vatandaşlığa alabiliriz’ dediğiniz vakit, o zaman vatandaşlık kavramı çok farklı algılanmaya başlar. O bakımdan Sayın Cumhurbaşkanı belki bunları kucaklamak açısından böyle bir ifade kullanmış olabilir; fakat yanlış olduğunu da kabul etmek durumunda olmalıdır" dedi.

Kılıçdaroğlu: ‘Suriyelilerin oy potansiyeli üzerinden rejim değiştirilmek isteniyor’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e verdiği röportajda yabancıların oy potansiyeli üzerinden Türkiye rejim değiştirilmek istendiğini iddia etti.

Kılıçdaroğlu, “Bunun adı vatana ihanettir. Kendi ülkesinin vatandaşlarıyla değil, yabancıları vatandaşlığa alıp onların desteğiyle rejim değiştirilmek istenmesinin Türkiye'ye ihanetten başka bir izahı olamaz. Erdoğan, kendisi ve ailesinin geleceğini güvenceye alabilmek için Türkiye'yi ateşe atmaktan korkmuyor” dedi.

'Bu kişiler yarın başka ülkelerde terör eylemlerine karışırsa ülkenin haline olacak?'

Cumhurbaşkanı’nın Batı’da kaybettiği meşruiyeti Suriyeliler’e vatandaşlık vererek geri kazanmak istediğini savunan CHP lideri, böyle bir uygulamanın hem Türkiye’yi teröre daha açık hale getireceğini hem de sosyal dokuyu daha da bozacağını öne sürdü:

“Türkiye'ye sığınan Suriyeliler arasında azılı birçok terör örgütünün üyesi vardır. Suriyeliler toplu geldikleri ve Türkiye'nin her tarafına dağıldıkları için kimin ne yaptığı belli değil. Bu kişiler yarın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak başka ülkelerde terör eylemlerine karışırlarsa ülkenin hali ne olacak? Bunlar da düşünülmüş değil. Bu kadar Suriyeliyi vatandaşlığa aldığımızda sosyal dokumuz da bozulacak. AKP hükümetleri 14 yılda Türkiye'yi zaten kamplara böldü, gerilimli bir toplum haline getirdi.”



Yorumlar (19)
serhat 8 yıl önce
Alinmasinn suriyeliler
yurdagül yilmaz 8 yıl önce
Anadoluda,Köylerde fakirlikten dolayi okula gidemeyen daha akilli cocuklarimiz varken.Suriyelilere ne gerek var????
neva 8 yıl önce
Esed ajanı olanlar var aralarında. Çalıltığım Suriye okulunda Bizzat karşılaştım böyle Bi kadınla. Kalifiye olanlar arasında bunlar üstelik. Vatandaşlık verilecek olanlar seçilirken bunlara bakılacak mı.. Ülke için tehlike unsuru insan istemiyoruz artık
Hakan Bezcioğlu 8 yıl önce
Sevgili arkadaşlar Bu konuda şunu yazmak bir TÜRK ÇOCUĞU olarak kendimi zorunlu hissettim düşene yardım etmek bir isanlık görevidir ama içimize kadar sokmak yanlış bizim ülkemizde o kadar fakülte var ve o kadarda tahsilli gençlerimiz var bu gençler dışarlarda boş gezerken biz hala dışardan gelen insanlardan medet umuyoruz cok uzağa gitmeyin elinde sanki sihirli derneynek mi vardı Kemal Derviş'in ne oldu Kocaman bir HİÇ yani biz kendi vatandaşımıza sahip çıkalım sırtımıza bir kambur daha yüklemeyelim gel demesi çok kolay ama git demesi ÇOK zor lütfen TÜRKİYE bir tane buna sahip çıkalım çıkmayanlara da ÇANAKKALE deki dedelerimizin kemiklerinin sızlıyaçağını hatırlatalım saygılar
Behire Özek 8 yıl önce
Referanduma gidilmeli.
DinTOR 8 yıl önce
Referandum yapılsın.
Neticede halk beraber yaşayacak Türk Milleti karar versin.
Türk Milletinin kararına saygılıyız. Herkes saygı duysun.
hasan 8 yıl önce
Tek kişilik yonetimlerin adi ne idi? Bir gun kurtuluruz.
nrcn 8 yıl önce
ülke kıtlıkta yetmıyormuş gibi başkalarını ülkeye alıyor
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13