Darbecilere hiçbir zaman saygı duymadık

Başbakan Erdoğan, Mısır'daki yönetimi eleştirerek, "Biz darbecilere hiçbir zaman saygı duymadık, bundan sonra da saygı duymayacağız. Biz milletin iradesine saygı duyacağız" dedi.

Gündem 25.11.2013, 01:50 23.12.2016, 20:04 Mehmet Berke
Darbecilere hiçbir zaman saygı duymadık

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon'un Araklı ilçesinde yapımı tamamlanan bazı eserlerin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, milletin sözünü hep emir telakki ettiklerini dile getirerek, yola da öyle devam ettiklerini belirtti. Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Şunu artık herkesin bilmesi lazım. Türkiye'de iktidarlara artık sermaye rota çizemez. Türkiye'de siyasete medya odakları, güç odakları, lobiler, çeteler istikamet çizemez. Milli iradenin, sizin Araklı'daki kardeşlerimin, çizdiği istikamettir bizim istikametimiz. Devlete, millete, milletin hükümetine medya artık yön veremez. Medyanın, sermayenin, çetelerin emir, talimatıyla o hükümetlerin kurulduğu, yıkıldığı dönem artık geride kalmıştır. Vesayetler dönemi artık geride kalmıştır. Sesi çok çıkanın güçlü olduğu, daha çok bağıranın, yakanın, yıkanın, terör estirenin güçlü olduğu dönemler geride kalmıştır."

"Darbecilere niye 'Darbeci' diyemediniz"

Türkiye'nin  bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Türkiye, milli iradenin, sandığın sözünün geçtiği bir ülkedir. Biz diğer ülkelere benzemeyiz" diye konuştu. Mısır'daki askeri darbeyi hatırlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye'den başka bunun bir darbe olduğunu söyleyen çıktı mı? Batı dünyası sessiz kaldı, hiçbir şey söylemedi. Hani demokrattınız, niye konuşmadınız? Darbecilere niye 'Darbeci' diyemediniz. Ama biz dedik. Niye? Çünkü biz bir ecdadın torunuyduk ve bizim ecdadımız bize dik durmayı, omurgalı durmayı öğretti. Eğilip bükülmeyi bize ecdadımız hiçbir zaman öğretmedi. İstiklal şairimiz ne diyordu? 'Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem, gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem. Biri ecdadıma saldırsa boğarım, boğmazsam da hiç olmazsa da yolumdan kovarım.' Biz buyuz ve bizim ecdadımız bize bunu öğretti. Biz de bu yolda böyle yürüdük, bundan sonra da böyle yürüyeceğiz. 

Darbeci bizim büyükelçimizi Mısır'ın dışına çıkarıyormuş, hayırlı olsun. Biz de onun maslahatgüzarını 'Hadi sana da güle güle' dedik, onu çıkardık.  Devletler arasında duygular konuşursa kaybeden duygusuyla hareket eden olur. Biz duygumuzla hareket etmiyoruz. Biz eğer milli iradeye saygınız varsa diyoruz ki 'Ordunun yeri bellidir. Sen dış düşmana karşı görev yaparsın. Milli iradeye dayatma yapamazsın.' 3 bin 500 Mısırlı kardeşimizin acaba katili olarak anılmak mı iyidir yoksa mazlumun yanında olmak mı iyidir? Biz mazlumun yanındayız, biz Mısır halkının yanındayız, biz Rabiatül Adeviyye'de olanların yanındayız. Biz onlarla beraber yürüyeceğiz. Biz darbecilere hiçbir zaman saygı duymadık bundan sonra da saygı duymayacağız. Biz milletin iradesine saygı duyacağız, bu ülkemizde de böyle dünyada da böyle. Onun için burada hassas olacağız."

40 bin öğretmen daha alınacak

Başbakan Erdoğan, Trabzon Valiliğince Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde düzenlenen Öğretmenler Günü kutlama programında yaptığı konuşmada ise, eğitimin alt yapısını geliştirirken eğitimin vazgeçilmezi öğretmeleri de ihmal etmediklerini belirterek şunları kaydetti:

"11 yılda yine Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kaydettik. Bu sürede eğitim camiamıza 400 bin öğretmen aldık. Şimdi şubat ayında yeni bir atama yapacağız ve bu sayıya 10 bin öğretmen daha ekleyeceğiz. Ağustosta öyle zannediyorum ki 40 bin öğretmen daha ilave edeceğiz. Çok eksiğimiz var, çok öğretmen ihtiyacımız var, bunun farkındayız. Bazıları diyor ki 'o zaman hepsini birlikte alın.' Bütçe var. Ne yapacağız bütçeyi? Şu anda 126 bin öğretmen açığımız var. Biz bu 126 bin öğretmeni aldığımızda öğretmenimize vermemiz gereken zammı veremeyiz. O zaman oradan kısacağız. Çok düşük ücretlerle öğretmen çalıştıracağız. O da öğretmenlerimize haksızlık değil mi, bu defa da bu konuşulmaya başlanacak. 'Verin kardeşim', ama olmayan verilmez ki, var olan verilir. Bizden önce hem öğretmen açığı vardı hem de çok çok düşük rakamlarla çalıştırılıyordu. Bütçemiz izin verdikçe imkanlarımız artıkça, şartları da zorlayarak inşallah açığı kapatmaya devam edeceğiz."

40 yaşın üstündekini de alacağız

Başbakan Erdoğan, dershanelerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin, "'Efendim benim elimde birikmiş öğretmenler var' diyorlar. Bugün bir gazetede onu okudum, '40 yaşın üstündekiler ne yapacak.' Biz 40 yaşın üstündekini de alacağız. Hiçbir bahane uydurmayın. 40 yaşın üstündekini de alacağız. Mülakatla alacağız, devletin okullarına koyacağız" diye konuştu.

"Kızımı kimseye duyurmadan Araklı'da okuttum"

Erdoğan, Türkiye'de artık her şeyin rayına oturduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık üniversitelerde katsayı var mı? Yok. Artık başı kapalı da başı açık da meslek liseli de normal liseli de aynı şartlarda imtihana giriyor. Nereyi kazanırsa oraya gidiyorlar. Bundan daha güzel ne olabilir. Bütün yavrularımızın ayaklarına kelepçeleri taktılar ondan sonra da 'yürü' dediler. Nasıl yürüsün. Benim kendi çocuklarım bu ülkede katsayı engeline takıldı. Başörtü engeline takıldı. Öz yurdunda, öz vatanında parya muamelesi gördü. Ama şimdi onlar artık geride kaldı. Benim kızım imam hatip okuyamamayla karşı karşıya kaldı. Ey gidi günler. Ben kızımı Araklı'ya gönderdim, kimseye duyurmadan burada okuttum. İlk defa açıklıyorum... Burayı bitirdikten sonra da yurt dışına gönderdim, gitti Amerika'da okudu. Ondan sonra İngiltere'de masterını yaptı. Bak demek ki başörtülü de okuyabiliyormuş."

"Ülkeyi, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracağız"

El ele, omuz omuza verip Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkartacaklarını, bu konuda kimsenin endişesinin olmaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Belli kesimlere, belli çevrelere, o çıkar çevrelerine hiç bir zaman kalkıp da ekstra şeyler devredemeyiz. Sizin hakkınız asla onlara gidemez. Belli kitlelere değil, biz 76 milyona hitap ediyoruz. Belli bölgelere değil, biz 780 bin kilometrekareye hitap ediyoruz" diye konuştu.

"Biz 76 milyonun tamamını bir görmeye devam edeceğiz" diyen Erdoğan,  sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dikkat edin birinden alıp diğerine vermiyoruz. Türk'ten alıp Kürt'e vermiyoruz, Kürt'ten alıp Gürcü'ye, Gürcü'den alıp Laz'a vermiyoruz. Herkese insan olmaktan, can olmaktan kaynaklanan hakkını teslim ediyoruz, hakları eşitliyoruz. Türkiye'yi normalleştiriyoruz, kardeşliği pekiştiriyoruz. Başörtülüyü başı açıktan, Sunni'yi Alevi'den, Kürt'ü Türk'ten üstün görmüyoruz. Bir elin parmakları, bir ağacın dalları gibi hepsine, birbirine kardeş muamelesi yapıyoruz. Bizim hakkımızda ortaya atılan iftiralara, ithamlara asla kulak asmayın. Biz, siz ne derseniz onu yapar, sizin sakındığınızdan biz de sakınırız. Büyük devlet refleksiyle büyük hedefler istikametinde büyük adımlar atarız. Anayasa'nın, yasaların, meşru sınırların, sizin değerlerinizin dışında hiçbir adım atmayız."

"Niyet hayır, akıbet hayır"

Başbakan Erdoğan, tek gayelerinin kardeşliği hakim kılmak olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Allah'ın izniyle sizin desteğinizle, Araklı'nın desteğiyle bugüne kadar önemli mesafeler katettik. İnşallah bu süreci de devam ettireceğiz. Kardeşler, bir yıldır Türkiye'ye hakim olan bahar iklimini inşallah geleceğimizin tamamına hakim kılacağız. Biz yola ne diyerek çıktık? 'Niyet hayır, akıbet hayır' dedik. Kardeşlerim, biz bu yolun zorluklarını da biliyorduk. Onun için Aşık Veysel'in diliyle ne dedik, 'uzun ince bir yoldayız gidiyoruz gündüz gece.' Gideceğiz gündüz gece. Ama kavi bir inançla gideceğiz. Çünkü bizim niyetimiz hayır. 'Bunun sonucu da hayır olacak' diyorum."

Araklı'dan kendilerine destek isteyen Erdoğan, tören alanındaki vatandaşlara, "30 Mart'ta Araklı bizimle yürümeye evet mi? Farkı yükselterek artırarak yürümeye evet mi" diye sordu. Alandakilerin "evet" demesi üzerine, Erdoğan, "Size can kurban" ifadesini kullandı.

"Bize dur durak yok"

 "Trabzon arkamızdaysa, Araklı arkamızdaysa bize dur durak yok" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Artık Araklı, büyükşehir belediyesi Trabzon'un bir ilçesi olacak. Bundan sonra Araklı daha güzel olacak. Trabzon büyük imkanlarıyla artık Araklı'nın yanında olacak. Altyapı, üstyapısıyla tüm kanalizasyon, arıtma suyu bütün bunlarla beraber arıtılmış sularla derelerimiz inşallah pırıl pırıl olacak. Daha farklı, güzel Araklı için inşallah 30 Mart, büyükşehir Trabzon'da farklı bir Araklı. Bunun umudu içerisindeyiz. İşte dünkü Trabzon da bunu gösteriyor. Allah muhabettimizi eksik etmesin. Uhuvvetimizi daim etsin. Rabbim kardeşliğimizi daim etsin. Onun için diyorum ki, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet."

Törenden notlar

Araklı ilçesi sahil mevkisinde düzenlenen toplu açılış törenine, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, milletvekilleri ve öteki ilgililer katıldı.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Araklı'da 41 derslik, 9 lojman, Bayram Halil Devlet Hastanesi ek binası, İl Özel İdaresi tarafından yapılan yol ve içme suyu projelerinin içinde bulunduğu projelerin açılışını gerçekleştirdi.

Törende Başbakan Erdoğan, Bayburt-Araklı kara yolunun 30. kilometresinde Salmankaş Yaylası'nda yapımı devam eden Salmankaş geçit tünelinde bekleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a video konferans yöntemiyle bağlandı.

Bakan Yıldırım, "Bugün tünelin ucunda ışık gözüktü Sayın Başbakanım. Bu yol Trabzon Araklı'dan Bayburt'a yolu 1-1,5 saat kısaltacak, 90 kilometre kısaltacak. Araklı-Salmankaş geçit tüneli nihayet açılıyor" dedi.Tünel açılmadan önce bu güzergahta 12 ay boyunca ulaşım yapılamadığını belirten Yıldırım,  şunları söyledi:

"Bununla beraber artık Trabzon'dan Bayburt'a hatta Kop'un bitmesiyle birlikte Erzurum'a hem Bayburt hem Erzurum daha da yakınlaşıyor. Böylece 90 kilometre Bayburt'a yol kısalmış oluyor. 2 saat 15 dakikadan 1 saate düşmüş olacak. Bu tünel de bölgenin, ülkenin hayallerinden biriydi. Bugün gerçeğe dönüşüyor. 1,5 yıl gibi kısa bir sürede 4 bin 150 metrelik bu tünel yoğun bir çalışmayla açıldı ve bugün tünelin ışığını gördük. Bu mutluluğu sizlerle, binlerce vatandaşımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye 80 yılda 50 kilometre tünel yapabildi. 10 yılda 118 kilometre tüneli bitirdik, 168 kilometre tünel yapımı da devam ediyor. Dağları deliyoruz, vatandaşımızla buluşuyoruz. Hayırlı uğurlu olsun." 

Başbakan Erdoğan, "Şu anda Salmankaş tünelinde Ulaştırma Bakanımız inşallah tamamıyla bittikten sonra resmi açılışında da olacağız. Arabaya bineceğiz ve karşı taraftan çıkacağız. Araklı'ya, Bayburt'a, Gümüşhane'ye, Erzurum'a, Salmankaş tüneli şimdiden hayırlı olsun" dedi.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, beraberindekilerle kurdele keserek projelerin açılışını yaptı.

Öte yandan Başbakan Erdoğan, törende, boynuna Araklıspor atkısı taktı.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14