Tam buğday ekmeği faydaları ve zararları

Bireylerin yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirmek adına temel ihtiyacı olan beslenme konusunda, uzmanların daha sağlıklı ve metabolizmaya daha faydalı beslenmek için dikkat edilmesini söylediği konulardan biri ekmek tüketimidir.

Faydalı Bilgiler 04.05.2020, 04:01 04.05.2020, 04:36 Mehmet Berke
Tam buğday ekmeği faydaları ve zararları

Ekmek tüketimi Türk toplumunda oldukça yaygın bir alışkanlık olup hatta bu alışkanlık çoğu noktada aşırı derecelere varmaktadır. Her ne kadar doyurucu ve tok tutucu bir ürün olsa da, ekmek tüketiminde asıl dikkat edilmesi gereken nokta ekmeğin türü olmalıdır.

Yani toplum genelinde açık ara bir çoğunluğun tercih ettiği beyaz ekmek tüketimi, sanıldığı kadar masum değildir. Beyaz ekmek hem içerisinde bulunan maddeler yüzünden, hem de tüketicilere kısa vadede kilo alma sorunları yaratabileceğinden beslenme uzmanlarının ortak görüşü eğer bir kişi ekmek tüketmekten vazgeçemiyorsa ekmek tercihini tam buğday ekmeğinden yana kullanarak her şeyden önce bu ekmeğin içeriğindeki tahılların faydalarından yararlanabilmesidir.

Tam buğday ekmeğinin içeriğinde yer alan tahıl grubu; zaten normal şartlarda bireylerin temel besin gruplarından bir tanesi olmaktadır. Tahıllarda bulunan mineraller, vitaminler, lifler, karbonhidratlar gibi besin öğelerinin metabolizma sağlığı için ne kadar önemli olduğunu tahmin etmesi güç olmamaktadır. Bu tahıllarla beslenmenin en kolay yolu da bu tip tahılları içeren ekmeklerden tüketmek şeklindedir.

Konuyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırma sonucunca çıkan veriler neticesinde; ülkemizde tahıl grubunun en çok tüketilmesine vesile olan besinin ekmek olduğu ortaya çıkmıştır. Yani Türkiye’de bireyler, günlük olarak vücutlarının ihtiyaç duyduğu enerjiyi yüzde 44 oranında sadece ekmekten almakta, bunun dışında yüzde 58’lik kısım ise bu enerjiyi yemekle birlikte tahıllı ürünler tüketerek karşılamaktadır.

Yani yine matematiksel verilere dayanarak ülkemizde ekmek tüketim değerleri günlük olarak yaklaşık 450 grama yakın bir rakam olarak belirlenmiş, ayrıca ekmek satın alım oranı da yüzde 90 civarlarını bulmaktadır. Toplumumuzda ekmek tüketiminin bu kadar yerleşik duruma geçmesi de 1940lı yıllara dayanmaktadır. 

TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN İÇERİĞİ

O yıllardan beri sıklıkla tüketilen beyaz ekmek, buğday ürününün sadece “endosperm” denilen kısmından üretilmektedir. Bunun anlamı, beyaz ekmekte rüşeymde ve kepek ekmeğinde bulunan besin öğelerinin yok olmasıdır. İçeriğindeki beyaz unun ürünü daha lezzetli yaptığı gerçeği dolayısıyla bir çok kullanıcı bu duruma önem vermeyip, hatta durumu dahi bilmeyip gözü kapalı şekilde beyaz ekmeği tüketmektedir.

Ancak her ne kadar en çok tercih edilen ekmek beyaz ekmek olsa da, bu ekmek çeşidinin ciddi anlamda bir karbonhidrat patlaması niteliğinde bir ürün olması ve hiç denecek kadar az miktarda lif barındırması; tüketildiğinde vücutta insülin direncinin yükselmesi, kan şekerinin yükselmesi de fazla miktardaki şekerin vücut yapısında direk yağa dönüşmesi gibi negatif sorunları bulunmaktadır.

Buna karşılık tam buğday unu kullanılarak yapılan ekmeklerde veya tam buğday unlu poğaça gibi hazırlanan ürünlerde bol miktarda lif kaynağı bulunmakta ve böylelikle metabolizmada sindirim olması gerektiği seviyeye çekilerek uzun saatlerce gerekli olan enerjinin metabolizmada tutulması sağlanabilmektedir. Bunun yanında tam buğday ekmeğinin faydaları arasında ilk önce içeriğindeki besin öğelerinin, vitaminlerin ve minerallerin beyaz ekmeğe kıyasla çok daha fazla bir seviyede olmasıdır.

EKMEKLERİN ÇEŞİTLERİ VE İÇERİKLERİ

Ekmek yiyeceği köken olarak buğdaydan gelmektedir. Bu buğdaylar öncelikle öğütülerek un maddesine dönüştürülür ve bu un belirli işlemlere sokularak ekmek elde edilme aşamasında kullanılmaktadır. Unun ekmek haline getirilmesi sürecinde un malzemesi istenirse ayrıştırılarak beyaz ekmek haline getirilebilir, bazen çavdar malzemesi eklenerek çavdar ekmeği haline getirilebilir; tam buğday halinde ayrıştırılmadan hazırlandığında direkt olarak tam buğday ekmeğine dönüştürülebilir, ayrıştırılmış haldeki una bir miktar kepek malzemesi eklenerek kepekli ekmek ortaya çıkartılabilir; içeriğine mısır eklenirse mısır ekmeği, ruşeym eklenirse ruşeym ekmeği yaratılabilir.

Tüm bu saydığımız ekmek çeşitlerinin içerisinde bünyemiz için en yararlı olarak sayılan ekmekler ise tam buğday ekmeği, çavdarlı ekmek ve çok tahıllı ekmek olarak gösterilmektedir. Çünkü bunların dışındaki ekmeklerde, özellikle beyaz ekmekte yapım aşamasında ham madde olan buğdayın özü ve kabuğu malzemenin içeriğine eklenmeyerek sadece buğdayın iç kısmı ekmek malzemesine katıldığından, beyaz ekmeğin içeriği otomatikman bol miktarda nişasta içermekte ve daha az protein ve diğer yararlı öğeleri barındırmaktadır. Böylece kalori deposu haline gelen bu ekmek, beslenme öğelerinde sağlıksız bir besin öğesi vasfına kavuşmaktadır.

Buna karşılık olarak buğdayın hiç bir şekilde ayrıştırılmadan, yani hem kabuğu hem de özü kullanılarak ortaya çıkartılan tam buğday ekmeğinde; hem daha tok tutucu özellikler barınabilmekte hem de daha besleyici bir ürün beslenme alışkanlıklarında yer alabilmektedir. 

TAM BUĞDAY EKMEĞİ FAYDALARI

Tam buğday ekmeğinin yararları söz konusu olduğunda, sağlık açısından pek çok artısı sayılabilmekle birlikte bireylerin konuyla alakalı en çok merak ettiği başka sorular da tam buğday ekmeği zayıflatır mı, tam buğday ekmeği kaç kalori ya da tam buğday ekmeği kilo aldırır mı gibi konu başlıklarıyla ilgilidir. Tüm bu merak edilenler için bilinmesi gereken tam buğday ekmek faydaları ise şu şekilde özetlenebilmektedir;

Yüksek tansiyona etkisi : Tam buğday ekmeği tüketen tansiyon hastalarının, kan basıncı değerlerinin kontrolü adına tüketmeleri gereken tüm folat minerali, selenyum minerali, magnezyum minerali, demir minerali ve besin lifleri içeriğini tek seferde bu ekmekten elde edebildikleri görülmektedir. Bu içerikler hem yüksek tansiyonu düşürebildiğinden hem de kolesterol seviyesini dengeleyebildiğinden tam buğday ekmeğinin kalp sağlığına da oldukça faydalı bir gıda olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Vitamin ve mineral içeriği : Besin değeri bakımından oldukça zengin içeriğe sahip olan tam buğday ekmeği; E vitamini, B1 vitamini, B3 vitamini, B2 vitamini ve B9 vitamini gibi pek çok faydalı vitaminin yanında potasyum minerali, selenyum minerali, folat minerali ve demir minerali gibi faydalı mineral çeşitlerini de içermektedir. Bu içerikler tam buğday ekmeğini diğer ekmeklerden ayıran en büyük özelliğidir ve kendisi bu özelliğini, yapımı aşamasında beyaz ekmek gibi ekmeklerin uğradığı ayrıştırma işlemine uğramadığından bütün içerik saf olarak bünyeye sokulabilmektedir.

Sindirim sistemine faydaları : Tam buğday ekmeği, lif açısından oldukça zengindir. Zaten normal şartlarda sağlıklı ve dengeli beslenme açısından beslenme düzenimizden eksik etmememiz gereken lif içerikleri bu ekmekte fazlasıyla bulunmaktadır. Özellikle rahatlıkla tuvalete çıkabilmekte problem yaşayan bireylerin, bağırsak hareketliliği açısında vücudunda dengeler yavaş işleyem bireylerin mutlaka sadece ve sadece tam buğday ekmeği tüketmesi önerilmektedir.

Kolesterole etkisi : Kötü kolesterol değerlerinin seviyesini düşürme etkisi olan tam buğday ekmeği; sürekli olarak kolesterol dengelerinde yükselmeler ve alçalmalar meydana gelen bireyler için eşi bulunmaz faydada bir üründür. Düzenli olarak tam buğday ekmeği tüketen bireylerin kolesterollerini dengelemeleri çok daha kolay olmaktadır.

Düşük glisemik indeks değeri : Diğer ekmek çeşitlerine göre en düşük glisemik indeksine sahip olan tam buğday ekmeği; oransal olarak örneklenirse beyaz ekmekte değer olarak 70lere varan bu indeks tam buğday ekmeğinde 50 civarlarında bulunmaktadır. Bunun anlamı bu ekmeğin tüketiminden sonra kan şekerinin aniden yükselme durumunun yaşanmaması ve aniden acıkmalar gibi durumların meydana gelmemesidir.

Kilo vermeye etkisi : Tam buğday ekmeği tüketildikten sonra bünyede yeterli miktarda ve uzun süreli tokluk etkisini yaratabilme özelliğine sahiptir. Bu kilo verme konusu ve tam buğday ekmeğinin konuya etkisi konusunda kişilerin düştüğü en büyük yanılgı, tam buğdayın daha saf içerikli olmasına güvenerek tüketim oranına dikkat edilmemesidir.

Yani zaten normal şartlarda gün içerisinde öğünlerinizde tükettiğiniz toplam 6 adet beyaz ekmeğin yerine 6 adet tam buğday ekmeği tüketmeniz kilo vermeniz açısından bir fark yaratmayacaktır. Bu yüzden tercihinizi tam buğday ekmeğinden yana kullanırken dahi günlük beslenmenizde toplam öğünlerinizin sadece bir ya da ikisinde ekmek tüketmeniz ancak kilo vermenize yardımcı bir hareket olacaktır.



Yorumlar (3)
Bircan İlter 7 yıl önce
Çok detaylı anlatılmış. elinize sağlık.
Yasemin 3 yıl önce
Tam buğday ekmeğinin içeriğinde yer alan tahıl grubu; zaten normal şartlarda bireylerin temel besin gruplarından bir tanesi olmaktadır. diyor. Bu açıklama bana yeter.
Ccc 3 yıl önce
Beyaz unu fırın ekmeğini bıraktım yerine mayasız arpa buğday ekmeği ellerimle yaparak yiyerek kronik kabızlıktan kurtuldum. Tıbbın verdiği onca ilaçın işe yaramadığı bir durum meğer zehirmiş beyaz un ve fırın ekmeği. Yazık
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13