Parfüm Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Burada kendinize bir iyilik yapın ve ruhunuzu onaracak doğru parfümü seçin. İşte parfüm hakkında bilinmesi gereken her şey...

Faydalı Bilgiler 18.02.2018, 19:53 18.02.2018, 20:25 Fatih Yılmaz
Parfüm Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Cildin en büyük düşmanlarından birinin "stres" olduğunu artık biliyorsunuz. Tüm vücut algılarınızı ve deri fonksiyonlarını bozanın stres olduğunu da... Burada kendinize bir iyilik yapın ve ruhunuzu onaracak doğru parfümü seçin. İşte parfüm hakkında bilinmesi gereken her şey...

Parfümler de çağlara göre ruhsal kalıplar içerirler. 1900'lerde saf ve çocuksu dişilik kokuları kadınlar tarafından rağbet gördüğünde ihtiyaçları olan da zaten buydu.

"Ben ne kadar sade ve naif bir dişiyim" demek için bu duyguları çağrıştıran özlerden bürünürlerdi...

1990'larda çalışan kadınların artması dolayısıyla kadının "dişi" tarafını modern hayata kurban ettiğinde, kadınlar "ben de çekiciyim beni de görün" mesajı veren kokulara yöneldiler. İç gıcıklayıcı, bulunduğu ortamda burunları ve ilgiyi direkt ona çeviren özlerdi kullanılanlar...

Bunun için parfümler çağlara ve kadının/erkeğin yaşamda var olmak istedikleri şekle göre içerik değiştirdiler... Çiçeklere ek olarak reçineler, tohumlar, ağaç kabukları, hayvansal özler birer birer parfüm içeriklerinde yer aldılar...

Her "moda" koku, o devrin kadınının/ erkeğinin bürünmek istediği kişiliğe göre hazırlanır... Çünkü amaç her zaman "bana bak, beni gör, beni sev" demenin koku ile yapılan şeklidir...
Ama bu kimlik mesajını da zamanın şartlarına göre diyebilmek için kokular da değişime uğradı...

Hayat modernleştikçe birbirimizi daha az önemser olduk ve parfümler birer moral hapı gibi yaşamımızda rol almaya başladılar.

"Parfüm iç dünyaya aittir" ve parfüm dersi hocamın bana söylediği bu cümleyi sonuna kadar savunurum!

Parfüm seçerken kimliğinizi, ruhunuzu güçlendirmek için üç seçeneğiniz vardır:

* Kendinizi yetersiz hissettiğiniz konuyu "kokulanarak" yenmek.
* Eksik olduğunu hissettiğiniz alanı koku ile "tamamlamak".
* En "beğendiğiniz yanınızın" altını bir daha kırmızı kalemle çizmek ve karşınızdakilere göstermek.

Bundan dolayıdır ki yıllardır aynı formülle bazı parfümler gayet beğenilerek klasikler arasında yerini korurken, farklı arayışları olanlar için de yeni parfümler icat edilip piyasaya sürülüyor.

İç dünyamı "kokular" yönlendiriyorsa, kendimi iyi hissedeceğim parfümü nasıl seçeceğim?

Önce neyi vurgulamak istediğinize karar verin:

* Safiyet ve masumluk?
* Gizli bir var olma şekli?
* Dişilik ve çekicilik?
* Neşeli ve maceracı
* Gizemli ve keşfedilemez
* İnatçı ve bildiğini okur
* Sportif ve dinamik
* Şen şakrak, şakacı
* Duygusal ve aşka âşık
* Ödün vermeyen ve başarılı
* Maço ve koruyucu...

Bu örnekleri yüzlerce satır çoğaltabiliriz. Hangi ruh halinizi tamamlamak isterseniz o koku ile mutlu olursunuz. Seçim burnunuza ve iç dünyanıza aittir...

Parfüm familyaları denilen koku temeli olan gruplaşmalar bu seçeneklerle oluşmuştur.

* Mesela kedimerdiveni adıyla anılan bitki özü, çam, selvi, adaçayı, biberiye beyinde sert karakterli ve oturaklı adam motifini anımsatır... İşadamı ve sportif insan kokularında canlılık, çalışkanlık intibası uyandırır.
* İnsana saf dişilik veren koku özleri, vanilya, pudra, misk, beyaz çiçekler, hanımeli, gibi ferahlıkla karışık zarafet ve annelik duygusunu da dürten kokulardır.
* Cinsel çekicilik uyandıran egzotik kokularda baharatlar, reçineler, meyankökü, amber, zencefil, deri gibi derin kadınsılık anımsatan özlerdir...
* Gizemli, duygusal ve masum karakter yaratan özler yanık odunsu kokular, tarçın, gül, yasemin, menekşe, sandal ağacı, balsamlar gibi katkılardır.
* Yosun bazlı kokular daha ciddi, şık ve silik ama sessizce ben de varım diyen mütevazı kadın/erkek kokularının temel notasıdır...
* Neşeli, gazoz gibi ve çocuksu bir canlılık taşıyan parfümlere de çilek, muz, portakal gibi meyve özleri, hindistan cevizi, çikolata kokusu, bal, renkli çiçekler, nane gibi ruha kahkaha attıran özler kullanılır.
* Lavanta, hanımeli, müge, anason, şakayık, gardenya, bergamot gibi özlerse asabi karakterli kişilere oldukça yatıştıran bir etki yaparlar.

Parfüm deyip geçmeyin!
Müge içeren parfümlerin bilhassa menopozdaki hanımlara çok rahatlatıcı etki yaptığını, uyku düzenlerine ve ateş basmalarına ciddi yumuşama verdiği son okuduğum derste açıklandığında "kokunun gücünü" bir kez daha aklıma yazmıştım... Hatta çikolatanın ağza değdirilmeden, "koklanmasının" bile beyinde mutluluk hormonu serotoninin salgılanmasına sebep olduğunu öğrendiğimde koku seçmenin ne denli büyük bir ruh sağaltım şekli olduğunu anladım.

Bu temel üzerine, yüzlerce koku arasından sizi hiç rahatsız etmeyecek parfümün familyasını belirleyebilir ve yaşamınızdaki cesareti veya çekimi tamamlayacak parfümü seçebilirsiniz.

Aynı parfüm bende farklı, arkadaşımda farklı kokuyor!
Parfümler yaşayan özlerdir. Sürüp bekleyin. Bir saat kadar sonra teninizin size has salgısı ve sıcaklığı ile bazı özleri daha vurgulayacak bazılarını ise geri planda bırakacaktır.

Herkesin ten asidi ve kokuyu sürdüğü derideki koruyucu tabakası değişiktir. Yediğiniz yemek tarzı, uyku düzeniniz, stresli olup olmamanız bile kokunun duruşunu değiştirir.

Bu yüzden parfümü başkasında beğenip almak yerine bizzat bilek içinde deneyip bekleyip öyle karar vermelisiniz.

Birçok parfüm çeşidi var hangisini daha kalıcı?Kokular içlerindeki alkol oranına ve kokudaki özlerin yoğunluğuna göre daha hafif, daha keskin ve kalıcı olmaları için ayrılmışlar. Yoğunlukları farklıdır.

Parfüm: Esans yoğunluğu %15–30 arasında değişen kokulardır. Daha az kullanılır. Etkisi uzun sürelidir. Tüm gün etkilidir

Eau De Parfum(EDP): Koku konsantrasyonu %8–15 arasında değişir. Parfüme göre daha az kalıcıdır ve etkisi on iki saat kadar sürer

Eau De Toilette(EDT): Özlerin yoğunluk oranı %4-8 arasındadır. Gün içerisinde sık sık yenilemeniz içindir EDP'den daha az kalıcıdır ve etkisi 4 saat kadar sürebilir.

Eau De Cologne(EDC): Parfümdeki öz yoğunluğu %3–5 arasında değişir. Etkisi iki saat kadar sürer.

Aftershave: EDT'den daha hafiftir. Etkisi 2–3 saat sürer. Alkol oranı açısından hassas ciltler için daha uygundur.

Deodorant: "Kokulanmak" amacıyla değil, ter kokmasını engellemek için yapılmışlardır... Sadece favori kokunuzun devamlılığında bir bütün oluştururlar.

Banyonuzda mutlaka bulundurun!
Seçtiğiniz parfümün "yan ürünleri" olarak adlandırdığımız vücut losyonları, kremler, duş jelleri, pudralar ve deodorantlar, vücut peelingleri ve yağları parfümün kalıcılığını iki kez daha artıracağı gibi, kokuyla teninizin tüm gün iç içe kalması ve moral takviyeniz için süper bir fırsattır. Giysinizi çıkarttığınızda ve aradan 6-7 saat geçmiş olsa bile teninizden bulut gibi bu koku dağılır.Bu özleri vücudunuza hapseden ve sabitleyen yan ürünlerdir.

Kokuyu nasıl test edeceğim?
Yukarıda anlattığımız ruhları taşıyan, sevdiğiniz ve size uygun gelen karakterden oluşan kokulardan en fazla 4 tanesini önünüze alın.
Dörtten fazla kokuyu ardı ardına koklamayın. Burun anestezi olmuş gibi hissizleşebilir. Gerçek özü alamazsınız...

(Sakın üstünüze sıkmayın! Parfüm deride yaşar giyside değil! Hem nasıl kokacağını bilmeden nasıl direkt üstünüze sıkarsınız?)

Unutmayın ki bazı baş ağrılarının sebebi parfümler de olabiliyor!

Şimdi bilek içlerine ve dirsek içlerine -4 ısı tutan alana- her birini teker teker sıkın. Bekleyin alkolü uçsun ve koklayın. Kokular arasında en az beş dakika geçmesini bekleyerek diğer alana geçin.

Gidin dolaşın, vakit geçirin! Bırakın ten salgınızla parfümün derin notaları ortaya çıksın... Bir saat sonra tekrar koklayın, hangisi sizi daha mutlu ettiyse ona karar verin. Kim bilir belki de ruhunuzu aydınlatan kokuyu bulacaksınız bu kez! Yıllardır aynı parfüme sadık kalanları anlayacaksınız.

Kokunun kalıcı olması, sürüldüğü bölgelerin ısı tutması ile ilgili olduğu için kullanacağınız yerler:

* Bilek ve dirsek içleri
* Dizkapağı arkası
* Ense ve kulak arkaları
* Kasıklar
* Göğüs ortası

Parfümü buzdolabına koymanıza gerek yok! Isı ve güneşten uzak bir dolap çekmecesi içi de olabilir.

Giysilere sıkmayın, deodorantın bir parfüm olmadığını ve koltukaltından başka yere sıkılmayacağını, kokunun çok değişeceğini bilin.

Yaz aylarında güneşe çıkarken derinizde asla parfüm kalıntısı olmamasına dikkat edin. Kalıcı lekeler oluşturabilir. Yazın güneşte tepkime oluşturmayacak şekilde üretilen parfümler de var.

- Yıllarca parfümünü değiştirmeyenler ve kullandıkları kokuyla bütünleşenler var. Parfüme sadakat konusunda ne düşünüyorsunuz? Kadınlar mı, yoksa erkekler mi parfümüne daha sadık?

Her kişinin benliğine sahip olması gibi, bir kokuya da sürekli sahip olması çok doğaldır. Hatta birçok insanın hiç değişmeyen ve kendisiyle özdeşleşmiş bir kokusu vardır ve aldığı diğer parfümler değişirken bu koku hiç değişmez. Bu bakımdan sadakat konusunda da erkekler ve kadınlar arasında bir fark göremiyorum.

- İlkbahar-yaz parfümlerinde son trendler neler? Hangi kokular revaçta?Bu sene erkeklerde aromatik, ağaçsı, fresh; bayanlarda ise meyveli, aromatik ve su notaları içeren parfümler çok ön planda. İkinci bir trend olarak da eğlenceli yaz akşamları dikkate alınarak, hafif oryantal içeriklere, meyve ve çiçekler eklenerek tasarlanan parfümler çekiciliğinizi arttıracak. Son 2 yılın trendi olan maskülen erkek kokuları ile kadınsı bayan parfümleri daha da ön plana çıkacak.

- Bir parfümün taklit mi yoksa orijinal mi olduğu nasıl anlaşılır?

1. Şişenin cam kalitesi: Sahte parfüm şişesinde dalgalanmalar ve kabarcıklar görülür. Orijinalinde ise pürüzsüz bir görüntü mevcuttur.

2. Sahte parfümlerin hortumları genellikle beyaz ve kalın olur, orijinallerde ise ince ve şeffaf olur.

3. Sahte parfümlerde, pompaların olduğu bölümlerde pul pul dökülmeler görülür.

4. Orijinal parfümlerin iç tarafındaki koruyucu paketin içinde ya lazerle ya da iğne delikleriyle işlenmiş kodlar vardır, taklitler de ise bu yoktur.

5. Orijinallerin barkodlarının baskı kaliteleriyle sahte parfümlerin barkodları arasında farklılıklar görülür.

6. Orijinal şişelerinin çoğunun altında ya metal ya da şeffaf üzerine metal yazılı ya da halogramlı etiketler bulunur.

7. Orijinal ürünlerin kutuları üzerinde ithalatçı firmaların stickerları bulunur; sahtelerde ise bulunmaz.

8. Orijinal parfümlerin jelatinleri pürüzsüz ve incedir; taklitlerinki ise pvc olduğundan kalın ve dalgalıdır.

9. Orijinallerin logoları özellikle bitiş noktalarında çok düz ve hatasızdır; taklitlerin ise pürüzlü ve titreşimlidir.

10. İki parfüm arasında renk farklılığı vardır.

11. Orijinal parfümlerde EDT için kalıcılık süresi minimum süre 2-3, EDP'lerde ise minimum 6 saattir. Taklitlerde ise bu süre 15-20 dakikadır.

12. Taklitlerde özellikle sıcaklık değişimlerinde koku hemen bozulur, orijinallerde ise daha uzun sürede bozulur.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13